Een asiel voor planten, echt! 

Het plantenasiel geeft achtergelaten planten weer aandacht en een nieuw huis
24-02-2016 - door Lotte

Femke van het Plantenhuis in Utrecht

Via Hetkanwel kwam ik in aanraking met het Plantenasiel. Ik vond het een waanzinnig mooi idee en nam contact op met de initiatiefneemster van het plantenhuis in Utrecht, Femke.

Hoe het allemaal begon

"Het idee voor het plantenasiel ontstond toen op een zekere dag mijn vriend met een grote kamerplant thuis kwam die hij op straat had gevonden. Hij had de plant meegenomen omdat hij wist dat hij mij daar een plezier mee zou doen, ik hetzelfde zou doen en overhandigde mij de plant onderwijl grappend dat ik toch al een half asiel was. Met die opmerking ging er een lampje branden. Ik kwam inderdaad steeds vaker met planten van straat thuis en het idee van een plantenasiel sprak me aan. Ik ging op zoek op internet en kwam erachter dat er al een aantal van dit soort intiatieven liepen in Nederland en toen heb besloten hetzelfde te doen. Binnen een week had ik een plantenasiel met facebook /website en mails onderweg naar lokale kranten. "

De populairste planten

" De meest voorkomende planten in het asiel zijn 'trendplanten'. Waaronder bijvoorbeeld de Dracaena en de Yucca. Ook komen vetplanten (in alle soorten en maten) vrij veel voor. Het vinden van een nieuw thuis voor een plant varieert van een dag, een week tot enkele maanden, afhankelijk van de staat van de plant. Planten in zeer slechte conditie blijven vaak enkele maanden. Planten die in perfecte conditie zijn, en dat is 85% van de planten die bij mij gebracht worden, verpot ik en geef ik door. Soms is het dus ook afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Hoe mooi de plant ook is en hoeveel mensen er ook in de rij staan. De plant gaat pas de deur uit als hij is verpot. Voldoende ruimte in een pot en nieuwe voeding zijn een belangrijke start voor elke plant. Ik heb geen haast dus er druppelt wat uit en er druppelt wat in."

Van asiel naar nieuw thuis

"Tot op heden heeft het asiel voor buitenstaanders altijd in een meer digitale setting plaatsgevonden. Planten staan bij mij thuis en in buurtcentrum de Leeuw. Bij gebrek aan tijd van mijn kant komen mensen geen planten uitzoeken zoals bijvoorbeeld in een tuincentrum maar bied ik planten aan op facebook en kunnen liefhebbers hun interesse kenbaar maken. Mensen die wel bij mij komen om hun plant op te halen zijn altijd enorm enthousiast. Ik heb naast asielplanten ook veel eigen planten en dat roept toch vaak wel verwondering op. Aankomende zondag ga ik het plantenasiel verhuizen naar DRUK op de Westerkade met vaste openingstijden, zodat mensen wel binnen kunnen komen lopen en op die manier een plant kunnen adopteren."

Hoe kies je de plant die bij je past

"Om nog in te gaan op de vraag 'weten mensen meteen welke plant bij ze past?' Het antwoord daarop is nee. We zijn snel geneigd om planten te kiezen op uiterlijk, planten te zien als een (interieur)object. daarbij gaan we snel voorbij aan het feit dat het een levend wezen is, net zoals een dier. Vaak halen we dus ook planten is huis zonder daarbij rekening te houden met de behoefte en oorsprong van een plant. Vaak leren we door schade en schande wat wel en niet bij ons past. Het is allemaal afhankelijk van hoeveel interesse, tijd en zin we hebben in de verzorging, wat onze woonsituatie is enzovoort. Daar staan niet zoveel mensen bij stil en ik probeer daar wel aandacht voor te hebben en dat mee te geven aan mensen. Het bepaalt natuurlijk in hoeverre de plant ook echt een toekomst heeft bij zijn nieuwe verzorger. "

In het asiel

"Alle planten krijgen een nieuwe (hergebruikte) pot met grond. Wanneer nodig was ik ze onder de douche of behandel ik ze (meerdere malen) met een middel tegen ongedierte. Verder krijgen ze water naar behoefte. Ik heb hulp van een vrijwilligster, Zafanja. Zij staat me bij met woord en daad en geeft ook water. "

De uitwerking van planten op mensen

" Planten betekenen heel veel voor mij. Het zijn stukjes natuur in een pot. Ze hebben naast hun onzettend belangrijke functies van zuurstof produceren en luchtzuivering ook een kalmerende werking op me. Hun diversiteit aan kleuren, vormen, uitstraling en schoonheid maakt me blij en maken mijn huis leefbaar en brengen sfeer. Zonder planten in huis zou ik niet in de stad kunnen wonen of in een stenen huis. Ze herinneren mij er ook aan dat we allemaal verantwoordelijkheid hebben voor elkaar en de planeet waarop we leven. Als ik mijn planten niet verzorg, gaan ze dood. Als we niet voor de natuur en onze planeet zorgen (en dat is voor mij direct het verlengde van een kamerplant) dan overleven we het niet. Zo simpel is het leven. Als zij, samen met de bomen, geen zuurstof produceren gaan jij en ik dood. We leven in onderlinge afhankelijkheid en dat is iets moois en geeft zin aan mijn leven."

Hoe verzorg je een plant

" Er is eigenlijk maar een regel: ken jezelf en ken je plant. Weet waar hij vandaan komt, wat zijn behoeftes zijn, of die bij jou passsen en handel daarnaar. Dan komt het eigenlijk altijd goed."

Het Plantenhuis, ook wel plantenasiel, is een initiatief van Femke van der Rijst en bedoeld om de thuisloze kamerplant in Utrecht terug te brengen in de huiskamer van de groenminnende mens. Het Plantenhuis is open voor iedereen die een kamerplant wil brengen, adopteren of ruilen. 

Meer lezen?

Kijk op www.plantenhuis.info  of volg het Plantenhuis op www.facebook.com/plantenasielutrecht 

Lees ook het artikel 'Deze planten zorgen voor frisse lucht in huis of op kantoor'.

 

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.