Een analyse van de Duurzame 100 

De duurzaamheidswereld zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij: is dat het nu ook?
19-10-2016

Natuurhersteller Willem Ferwerda is de #1 in de Duurzame 100. Een terechte keuze, maar is de rest van de lijst wel een afspiegeling van de samenleving?

We hebben allemaal mensen tegen wie we opkijken, mensen die een voorbeeld zijn voor hoe we willen leven en aan wie we ons gedrag spiegelen. Deze rolmodellen kunnen van elkaar verschillen, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: we herkennen onszelf in deze persoon.

Herkenbare rolmodellen

De verandering naar een Duurzaam Nederland vraagt om rolmodellen waarin we ons herkennen. Dus toen vorige week Trouw de Duurzame 100 presenteerde, waren we erg teleurgesteld door de lage diversiteit in de lijst: 50% is ouder dan 50 en maar vier personen lijken een niet westerse migranten achtergrond te hebben. Laten we voorop stellen: iedereen in de D100 moet absoluut geprezen worden voor het werk dat ze doen. Toch zien twee grote uitdagingen voor de duurzame ontwikkeling van Nederland.

Geen afspiegeling van de samenleving

De lijst is duidelijk geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De conclusie die wij hieruit trekken is dat de D100 helaas maar een kleine doelgroep bereikt die toch al bekend zijn met en werken in de duurzaamheid. Wij denken niet dat de D100 op deze manier (jong) Nederland inspireert om te verduurzamen, terwijl dat juist nodig is.

Traditionele kijk

De D100 heeft een hele traditionele kijk op duurzaamheid. Er staan weinig mensen in de lijst die werken aan innovatie of technologie of die oplossingen zoeken voor verduurzaming van de gehele waardeketen. Verder lijkt er een sterke focus op “groen”, waarom staan er maar zes mensen in de lijst die een sociale focus hebben. De lijst met veel mannen en hoge leeftijd heeft wellicht iets weg van een ‘old boys network’. Het gevolg hiervan is dat we met suboptimale deeloplossingen komen die alleen werken op de korte termijn.

Iedereen is nodig

Fawaka Nederland probeert meer diversiteit in de duurzaamheidswereld te brengen vanuit de gedachte dat als we de transitie naar een duurzaam Nederland willen maken dat niet bij een klein groepje mensen moet liggen maar breed maatschappelijk gedragen moet zijn. Dus interviewen wij Duurzame Doeners; jonge inspirerende mensen van alle culturele achtergronden, alle opleidingsniveaus, door heel Nederland. Zo zit er voor iedereen wel een rolmodel bij waar ze zichzelf in herkennen en aan kunnen spiegelen om duurzamer en bewuster te leven. Ook werken we samen met Voor de Wereld van Morgen om dit probleem op de kaart te zetten.

 

Wil je meer details van en meepraten over de analyse? Kom dan naar onze LinkedIn groep!