Energie
Duurzaam wonen

Een airco van plastic flessen 

De zero electricity Eco-Cooler zorgt voor verkoeling bij tropische temperaturen.
22-03-2018 - door Redactie
Eco Cooler

Eco Cooler - je huis koeler door het gebruik van plastic flessen

Wereldwijd wonen miljoenen mensen in woningen zonder elektriciteit. Onder andere in Bangladesh, waar de temperatuur in de tinnen huizen op het platteland zomers kan oplopen tot wel 45 graden. De organisatie Grey Dhaka kwam met een slimme oplossing om de huizen te verkoelen.

Zero elektricity cooler

Ze ontwikkelden de Eco-Cooler. 's Werelds eerste zero electricity cooler. Voor deze airco zonder elektriciteit wordt afval gebruikt dat genoeg voor handen is, lege plastic flessen! Hoe het werkt? Blaas eens met open mond tegen je hand aan. Wat voel je dan? Juist, warme lucht. Doe nu eens hetzelfde met je lippen getuit. Tadaa, koele(re) lucht! Dit is precies hoe de Eco-Cooler ook werkt. Warme lucht gaat de plastic fles in door de opengeknipte onderkant, in de smalle hals van de fles wordt de lucht samengeperst en verkoeld.

Door de Eco-Cooler voor het raam te installeren kan een huis - een beetje afhankelijk van de wind – tot 5 graden koeler worden. Hierdoor worden de woningen net even wat fijner om in te verblijven tijdens de snikhete zomermaanden.  

Low tech tips om je huis te koelen

Op jaarbasis is het in Nederland gemiddeld zo'n 3 graden warmer in een grote stad. Op warme dagen kan dit zelfs 7 graden zijn. Hoe zorg je er dan toch voor dat je huis nog een beetje koel blijft? Bijvoorbeeld door groen aan en op je huis aan te brengen. Of met deze 4 andere low-tech tips om je huis te koelen.

1000 flessen voor één tafel

Wereldwijd gebruiken we 20x zoveel plastic als in 1970 en per Nederlander produceren we maar liefst 28 kilo plastic afval per jaar! Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die het plastic (afval) probleem aanpakken. Wist je bijvoorbeeld al dat er prachtig kantoormeubilair gemaakt kan worden van plastic flessen? Plastic Whale maakt circulair kantoormeubilair van opgeviste plastic flessen uit de Amsterdamse grachten.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.