Ecorexia en andere obsessies 

Doorslaan in duurzaam leven, heb jij er last van?
13-04-2018 - door Redactie

Ecorexia is een aandoening waarin je duurzaam doorslaat | Foto van kledingmerk Reformation door Charles Etoroma

Het woord obsessie komt van het Latijnse obsidere wat beheersen/bezetten betekent. Als we verder zoeken lezen we op Wikipedia 'een geestestoestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee'. We doken hier wat dieper in, op zoek naar de duurzame (en meest extreme) obsessies van deze tijd.

Ecorexia; geobsedeerd door duurzaam

Ecorexia is geen officiele aandoening maar wel een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Het betekent dat je geobsedeerd bent door een duurzaam leven, en daarin doorslaat. Eind 2017 verscheen er een interessant artikel over in het AD. Hierin vertelt de 38-jarige Marieke onder andere dat ze weleens in paniek 's nachts uit bed is gegaan. Ze bedacht zich namelijk ineens dat ze de krant, die haar dochter gebruikt had voor het knutselen, per ongeluk bij het restafval had gedaan. Het beheerste haar leven en ontnam plezier. De knop ging uiteindelijk om toen ze merkte dat ze er mensen in haar omgeving mee afstootte en besloot te gaan praten met een coach.

Bewust bezig zijn met duurzaamheid en de keuzes die je daarin maakt juichen we alleen maar toe. Maar het moet wel leuk blijven, zowel voor jou als voor je omgeving! Daarom hier een rijtje van leuke dingen waarmee je ook nog eens direct goed doet. Win-win!

Orthorexia is hyper-gezond

Gojibessen, acai-bowls, chiazaad en quinoa. We worden de afgelopen jaren doodgegooid met so called superfoods. Natuurlijk is gezond eten goed, maar ook hierin kun je doorslaan. Mensen met orthorexia zijn namelijk obsessed met hyper-gezond eten. Volgens het Voedingscentrum vermijden orthorexia-patienten allerlei voedingsmiddelen omdat ze denken dat die niet gezond zijn. 'Het eenzijdige voedingspatroon dat zo ontstaat leidt tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen.'

Omdat het geen erkend ziektebeeld is zijn er geen cijfers van bekend maar volgens EenVandaag ziet Human Concern, een GGZ-instelling voor eetstoornissen, een toename van het aantal orthorexia patienten.

Verslaafd aan je business

Dat kan natuurlijk ook! Zeker als startende ondernemer ontkom je er vaak niet aan om heel veel zelf te doen (en dan het liefst ook nog allemaal tegelijk). Maar op de lange termijn is dat natuurlijk niet houdbaar. De gouden tip die wij het meest krijgen van established ondernemers is dan ook: verzamel de juiste mensen om je heen en wees niet bang om je ideeën te delen. En wie weet kunnen we vanuit Voor de Wereld van Morgen iets voor je onderneming betekenen, denk aan publiciteit, netwerk of coaching. Of maak een goede start met deze financiële tips voor startende ondernemers.

Digital detox

Onlangs verschenen de resultaten van een enquête over mentale klachten, in opdracht van verzekeraar Interpolis. Uitgevoerd onder ruim 1.100 jonge volwassenen en met een paar opmerkelijke uitkomsten. Zo gaf driekwart van de ondervraagden aan later te gaan slapen omdat ze te druk zijn met hun telefoon. Zo'n 50% ervaart stress als ze de telefoon zijn vergeten. Best wel heftig he? Non-stop telefoongebruik kan namelijk slaapproblemen tot gevolg hebben. We kunnen je een paar dagen offline dan ook prima aanraden. Wij gingen die challenge aan met het team van Voor de Wereld van Morgen en zo'n weekend zonder wifi leverde interessante resultaten op.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.