Energie
Biodiversiteit
Klimaat
Natuur

Earth Overshoot Day 2020  

Dit jaar hebben we 1,6 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. Dat kan niet langer.
19-08-2020 - door Liesbeth
Earth Overshoot Day 2020 valt op 22 augustus, 3 weken later dan vorig jaar.

Earth Overshoot Day 2020 valt op 22 augustus, 3 weken later dan vorig jaar. Foto: The New York Public Library via Unsplash

Earth Overshoot Day valt dit jaar op 22 augustus, ruim 3 weken later dan in 2019. Dat meldde Global Footprint Network. Maar wat is het en waarom moeten we hier nu wat aan doen? We zochten het voor je uit.

Earth Overshoot Day is de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. Elk jaar wordt dit berekend door de internationale organisatie Global Footprint Network. In een ideale duurzame wereld is er geen Earth Overshoot Day. Of hij moet op 31 december vallen. 

1,6 aardes nodig in een jaar

In 2020 verbruiken we 60 procent meer dan wat de aarde kan leveren in een jaar. Of: we hebben 1,6 aardes nodig om aan onze consumptiebehoeften te voldoen. Wat dat betekent?

Dat we vanaf 22 augustus tot het einde van het jaar interen op de reserves van Moeder Aarde.

Wij, de mensheid, jij en ik, veroorzaken ontbossing, overbevissing, opwarming van de aarde en een groot verlies aan biodiversiteit. In andere woorden: je gebruikt op dit moment meer eten, elektriciteit, gas en benzine dan eigenlijk voor jou beschikbaar is. 

Berekening Earth Overshoot Day 

Het Global Footprint Network berekent elk jaar wat de impact van de mens is op onze aardbol. Ze deelt de wereldwijde biocapaciteit zoals bossen, weide- en akkerland en visgrond door onze globale ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk is de ruimte die we per persoon innemen op de aarde. Alles wat je gebruikt, kost ruimte. Eten moet bijvoorbeeld worden verbouwd en papier vraagt om bomenkap. 


Er is ruimte nodig om ons voedsel te verbouwen. Foto: no one cares via Unsplash

Het getal wat daar uitkomt, gaat keer 365 dagen. Is dat  1 of minder? Dan kunnen we een heel jaar, of langer, doen met onze hernieuwbare grondstoffen. Helaas is deze balans verstoord sinds 1970 – toen was het op 29 december Earth Overshoot Day. Vanaf 1970 groeiden de hoeveelheid mensen op aarde en de economie voorbij het regeneratievermogen van onze aarde. De aarde kan zich niet meer voldoende herstellen. 

Earth Overshoot Day valt steeds eerder in het jaar. In 2000 lag het nog op 1 oktober. In 2019 al op 29 juli. Elk jaar dat we meer gebruiken dan onze eigen ecosystemen kunnen leveren, neemt het regeneratievermogen van de aarde af. Ook al blijft ons gebruik van natuurlijke grondstoffen hetzelfde, Earth Overshoot Day is volgend jaar alsnog vroeger in het jaar. 

Hoeveel planeten hebben we nodig als iedereen leeft zoals jij? Bereken je eigen Overshoot Day.

Ecologische voetafdruk kleiner dan in 2019

Als je kijkt naar dezelfde periode vorig jaar (1 januari tot Earth Overshoot Day), is de ecologische voetafdruk van de mensheid met ruim 9 procent afgenomen. Dat is opvallend. Want vanaf de jaren 70 is onze ecologische voetafdruk alleen maar toegenomen. De afname dit jaar komt vooral doordat we minder hout oogsten en CO2 uitstoten door verbranding van fossiele brandstoffen.

Een overzicht van Earth Overshoot Day door de jaren heen.
Earth Overshoot Day valt steeds eerder in het jaar. Bron: Global Footprint Network

Corona vertraagt Earth Overshoot Day 2020

De opvallende vertraging van Earth Overshoot Day 2020, lijkt een direct gevolg te zijn van de wereldwijde lockdowns en de stilstand van de economie. Hoe groot de impact van de coronacrisis precies is, valt nog niet te zeggen.

De exacte metingen hebben een vertraging van drie jaar. Dit komt door de beschikbaarheid van nationale gegevens. Maar door de pandemie weten we wél dat we onze leefstijl kunnen aanpassen. En dat dat effect heeft op het welzijn van de aarde. Als we nu de economie duurzaam inrichten, kunnen we de aarde misschien nog redden.

Nederland Overshoot Day 2020 extreem vroeg

Wist je dat Overshoot Day 2020 voor Nederland allang geweest is? Naast de wereldwijde Earth Overshoot Day, berekent het Global Footprint Network ook de Overshoot Day per land. Zoals je in de infographic ziet, was deze dag voor Nederland al op 3 mei 2020.

Waarom valt deze dag zoveel vroeger dan de wereldwijde Overshoot Day? Nederland is een overbevolkt landje met weinig ruimte. En elke Nederlander leeft op grote voet. We gebruiken relatief veel grondstoffen per persoon, ten opzichte van de rest van de wereld.


Een overzicht van Overshoot Day per land. Bron: Global Foutprint Network

Nederland verbruikt 3 aardes in een jaar

Als de hele wereld zou leven zoals wij, verbruiken we per jaar drie aardes om in onze behoefte te voorzien. Nederland staat wereldwijd hoog op deze ranglijst vergeleken met andere landen. Maar het kan nog erger, zoals Qatar (11 februari). Indonesië scoort het ‘beste’ (18 december).

"Als je minder vlees eet, verlaag je de broeikasgassenuitstoot."Als je minder vlees eet, verlaag je de broeikasgassenuitstoot. Foto: Stijn te Strake via Unsplash

De oplossing: dit kunnen we doen 

Wij, de mensheid, jij en ik, zijn verantwoordelijk voor onze ecologische voetafdruk. Laten we Earth Overshoot Day terugduwen naar een gezonde datum. Of beter nog: laten we ervoor zorgen dat we deze blogs niet meer hoeven te schrijven. 

Lukt het ons om Earth Overshoot Day vanaf nu elk jaar vijf dagen later te laten vallen? Dan zou de mensheid al vóór 2050 weer met één aarde kunnen doen. Maar daarvoor moeten we nú in actie komen. Vooral minder CO2-uitstoot gaat daarbij helpen.

Zo kun jij Earth Overshot Day later laten plaatsvinden:

Weten wat je nog meer kunt doen? Doe inspiratie op bij Global Footprint Network.

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!