Duurzame mode uit Nederland 

Deze Nederlandse modemerken maken eerlijke en duurzame kleding. Goed voor mens en milieu!

13-07-2018

Studio JUX maakt duurzame mode op een eerlijke manier

Mode is heerlijk maar helaas komen er nog steeds veel misstanden voor bij de productie van kleding. Veel kledingarbeiders werken onder slechte omstandigheden voor te weinig geld. Daarbij is de kledingindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. We mogen dan ook best een beetje trots zijn dat er al zoveel mooie, Nederlandse modemerken zijn die eerlijke en duurzame kleding maken. We stellen ze graag aan je voor!

Alleskunners

Wil je in één keer een hele nieuwe duurzame outfit shoppen dan kun je terecht bij deze twee alleskunners. Van jurkjes tot broeken en blouses, je vindt ze hier.

Alchemist Caroline Mewe ontwerpt stijlvolle vrouwenmode die voor 85% in Europa wordt geproduceerd. Ze gebruikt veelal natuurlijke en duurzame stoffen en probeert haar eigen bedrijfsvoering steeds duurzamer te maken.

Studio JUX De kleding en accessoires van Studio JUX zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen, gemaakt in een eigen fabriek in Nepal. Ze timmeren al even aan de weg en hebben inmiddels drie winkels, in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

MissGreen De Haarlemse Maaike Groen startte in 2008 met haar label MissGreen. Ze maakt tijdloze basics van duurzame materialen zodat je kleding lang mee kan. In 2017 werd het merk als eerste in Nederland GOTS-gecertificeerd waardoor je zeker weet dat deze kleding op maatschappelijk verantwoorde en milieuvriendelijk manier wordt geproduceerd.

Noumenon Dena Simaite introduceerde in 2016 haar vegan kledinglabel Noumenon. De kleding is niet alleen vegan-proef, maar wordt ook nog eens van begin tot eind in Europa geproduceerd. Naast de vegan items maakt Dena ook nog heel toffe jasjes van oude stoelen en banken. Aanrader dus!

Rhumaa Daniël Beernink en zijn team verkopen kleding met designs gemaakt door Afrikaanse kunstenaars. Ze focussen op het betalen van een leefbaar loon, het gebruiken van duurzame stoffen en het tegengaan van verspilling door van hun reststoffen nieuwe producten te maken.

Duurzame denim

Nederland is een echt spijkerbroekenland. En met drie duurzame denim-merken van Hollandse bodem heb je gelukkig ruim keus! Oh, en je kunt zelfs een jeans leasen...

Kuyichi Als één van de eerste duurzame merken in Nederland, gelooft Kuyichi dat duurzaamheid geen trend is. Ze maken mode op een 100% duurzame en verantwoorde manier, met mooi resultaat.

MUD Jeans Na jaren te hebben gewerkt in de reguliere modeindustrie besloot Bert van Son dat het anders moest. Hij richtte MUD jeans op om duurzame denim te produceren. In 2013 introduceerde hij 'Lease a Jeans', een uniek lease-systeem voor je spijkerbroek. Rank a Brand heeft MUD Jeans beoordeeld als meest duurzame denimmerk van Nederland.

Kings of Indigo In 2013 startte Kings of Indigo met een kleine denimcollectie. De combinatie van Amerikaans design met een Japans oog voor detail sloeg aan. Op hun website biedt KOI een helder overzicht van waar hun denim wordt gemaakt en door wie. Mooi voorbeeld van transparantie over de productieketen!

We mean business

Overhemd SKOTDuurzame overhemden van SKOT Fashion

Een keer niet in je favo jeans-met-blouse? Bij deze adressen kun je terecht voor de perfecte zakelijke outfits.

Dutch Spirit Bij Dutch Spirit kun je duurzame maatpakken, trouwpakken en colberts (ook voor vrouwen!) scoren. Uniek: in de voering van elk colbert staat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

SKOT Fashion De meest duurzame overhemden en ondershirts ter wereld worden gemaakt door Ruben. Van zakelijke tot meer casual modellen en allemaal met een goed verhaal.

Warme kleding

ZAZU AmsterdamKnitwear uit Ecuador van ZAZU Amsterdam

Helaas hebben we in ons land vooral veel behoefte aan warme kleding. Ben je op zoek naar een warm vest, fijne jas of lekkere wollen trui dan kun je hier je hart ophalen.

Zazu Amsterdam Na een carriere in de advocatuur gooide Marieke Andringa het roer om en startte Zazu Amsterdam. Ze verkoopt stijlvolle kleding van merino- en alpacawol die in Ecuador wordt geproduceerd.

Inti Kntiwear Ook Anna Cales en Leon van den Broek produceren prachtige kleding van merino- en alpacawol. Zij zijn al bezig sinds 1993 en verkopen hun kleding inmiddels internationaal. Op hun website kun je kennismaken met de mensen die de kleding breien, erg leuk om even te bekijken.

Hatsup Met de stijlvolle mutsen van Hatsup kom je lekker warm de winter door en zet je gelijk mentale gezondheid op de kaart in Kenia. 

De betere basic

Van fijne t-shirts en sweaters krijgen we niet snel genoeg en bij deze drie merken kun je ze in alle kleuren en maten vinden. En allemaal duurzaam.

Saint Basics Door Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste ondergoedmerk van Nederland. Dus met de biologisch katoenen shirts en onderbroeken van Saint Basics zit je goed.

Goat Organic Apparel Hul je in de fijne sweaters en t-shirts van Goat Organic Apparel, het huismerk van de Geintenwollenwinkel. Deze is opgericht door zussen Lavinia en Abigail Bakker die hiervoor het duurzame denim-merk Twin Couture bestierden.

J54 Johan Bonte maakt met zijn kledingmerk J54 fijne t-shirts en sweaters voor mannen. Allemaal gemaakt van biologisch katoen én drager van het Fairwear label. De items zijn scherp geprijs omdat Johan vindt dat duurzame kleding zo toegankelijk mogelijk zou moeten zijn. 

Aanstormend duurzaam modetalent

Maar Nederland heeft meer duurzaam modetalent. Zo maakt JUNGL Amsterdam sexy zwemkleding van gerecycled plastic, maken Anne en Erik fijne basics met DOTT., biedt Eva duurzame lingerie aan met haar merk Savara Intimates en ontwierp Dirk van Qnoop duurzame sokken die je nooit meer kwijtraakt - je kunt ze namelijk voor het wassen aan elkaar knopen.

Zwemkleding van gerecycled plastic van JUNGL Amsterdam

ASN Bank stimuleert duurzame mode

Via haar community Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame kledingondernemers. Daarnaast zet ASN Bank zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. Hiervoor werken we actief samen met de Fair Wear Foundation.

Deze internationale organisatie werkt samen met kledingmerken en invloedrijke partijen in de kledingindustrie om de arbeidsomstandigheden van ál die mensen die onze kleding maken te verbeteren. Op hun website vind je een lijst met kledingmerken die bij hen zijn aangesloten. Check dus meteen even of jouw favoriete kledingmerk zich ook inzet voor eerlijke mode!

 Ga jij voor fast-fashion of duurzame kleding? 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame start-up of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!