Duurzame innovaties op de Dutch Design Week  

25-10-2016 - door Redactie
Fruitleather Rotterdam maakt tassen van oud fruit | foto: treehugger

Fruitleather Rotterdam maakt tassen van oud fruit | foto: treehugger

Tijdens de Dutch Design Week wordt Eindhoven omgetoverd tot hét centrale designmiddelpunt van Nederland (en ver daarbuiten). Meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland aanschouwen het werk van de tweeenhalf duizend ontwerpers. Wat zijn de innovaties op DDW16?

Fris & Fruitig

Fruitleather uit Rotterdam (opgezet door studenten van de Willem de Kooning Academie) maakt van afgedankt fruit een leerachtig duurzaam materiaal. Nadat ze op school de opdracht kregen iets te doen aan voedselverspilling ontdekten ze dat op de markt in de buurt meer dan 3000 kilo groente en fruit overbleven, iedere dag! Voor het 'leer' pureren en koken ze het oude fruit. Het koken zorgt ervoor dat de suikers worden geactiveerd waardoor een stevige drab ontstaat. Dit wordt uitgesmeerd en gedroogd. Het resultaat is een leerachtig materiaal met kenmerken afhankelijk zijn van het soort fruit.

Klein, kleiner, kleinst

We hebben er al meer over geschreven en ze poppen steeds vaker op. tiny houses! Ook op DDW kun je er niet omheen. Op de Dutch Design Week is de Tiny TIM (Timber Independent Mobile) te bewonderen. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een hele slimme inrichting. Weten wat de TIM kost of meer lezen over de tiny house movenement?

Aaibare outfit

Kleding van ongebruikelijke materialen. We zagen het al in de inzendingen van de Wereldprijs dit jaar. Textiel van koeienmest bijvoorbeeld. Maar ook van mensenhaar. Meike Fleskens staat met Capsel op de designweek dit jaar.'Mensenhaar als grondstof voor materialen als garens en textiel is duurzaam en voegt persoonlijkheid en identiteit toe aan de stof.'

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.