Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Duurzame familiebedrijven anno nu 

Een bedrijf beginnen met je broer of zus? Deze ondernemers durfden het aan!
30-09-2021 - door Flo
Tweelingbroers Anton en Dennis van duurzame start-up Planq

Tweelingbroers Anton en Dennis van duurzame start-up Planq

Op 30 september is het nationale broer- en zussen dag. Een mooi moment om net even wat éxtra aandacht aan je familie te besteden. Zeker als je elkaar niet zo vaak ziet, is het een mooi moment om weer eens goed bij te praten. Maar wat als je elkaar wel elke dag ziet, zowel privé én op je werk? Deze ondernemers begonnen samen met hun broer of zus een bedrijf. Een moeilijke keuze? Zij konden het zich niet anders voorstellen!

Je broers of zussen heb je niet voor het uitkiezen, hoe is het dan om met hen een familiebedrijf te runnen? Speciaal voor nationale broer- en zussendag spraken we vier ondernemers die het aandurfden. De tweelingbroers Anton en Dennis begonnen Planq en maken samen de mooiste duurzame meubels van reststromen. De zussen Jessie en Nicky geven op hun blog Het Zero Waste Project en in hun boek de beste tips voor een duurzamer leven. Anouschka en Natascha van JUNGL AMSTERDAM starten samen een label voor duurzame badmode. En Diana en Elisa begonnen met hun andere zussen kledingbibliotheek LENA.

Diana en Elisa van LENA fashion library

Samen werken én kerst vieren

Hoe het zo begon? Voor Jessie van Het Zero Waste Project was het eigenlijk geen moeilijke keuze en verliep het starten van een bedrijf met haar zus heel natuurlijk. Jessie: “We hadden dezelfde passie en hieruit is ons bedrijf tot stand geboren.” Ook voor Dennis van Planq ging het er niet om dat hij per sé samen met zijn broer een bedrijf wilde beginnen. Ze wilden allebei graag iets doen met duurzaamheid en deelden eigenlijk hun hele leven al alles als tweelingbroers. Dennis: “Er waren geen twijfels om samen te gaan ondernemen”.

Ook Jessie en haar zus Nicky twijfelden niet, al bedachten ze zich wel dat het ook fout zou kunnen gaan. Maar als familie móet je het wel samen uitzoeken. Jessie: “Anders is het tijdens kerst aan de familietafel niet zo gezellig”. En hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, volgens Jessie hebben ze nooit ruzie. Jessie: “Ik denk dat het komt omdat we niets kunnen faken voor elkaar. We weten precies wanneer er iets aan de hand is”.

Niet meer samen op vakantie

Zijn er dan alleen maar voordelen aan ondernemen met je familie? Volgens Elisa moet je oppassen dat privé en zakelijk niet te veel in elkaar overlopen. Ook Dennis geeft aan dat je goed de scheiding tussen werk en privé moet bewaren. “Doordat je veel samenwerkt heb je niet elke keer in het weekend behoefte om elkaar te zien. Maar vaak gebeurt het alsnog en is het hartstikke gezellig”. En van je familie accepteer je soms wat méér dan van een collega. Jessie: “Zoals me midden in de nacht appen met een werkgerelateerde vraag”. Ook Natascha van JUNGL Amsterdam geeft aan dat de scheiding tussen privé en zakelijk soms moeilijk te bewaren is wat betekent dat je ongemerkt altijd bezig bent met werk. Al zit samen op vakantie gaan er niet meer in. Natascha: “er moet altijd iemand in Nederland aanwezig zijn om de bestellingen te verzenden”.

Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project. Foto: Het Zero Waste Project

Op één familie-lijn

Elisa kan zich niet anders voorstellen dan dat ze met haar familie werkt: “Je vertrouwt elkaar gewoon 1000% en je weet gewoon precies wat je aan elkaar hebt”. En op veel vlakken denk je er hetzelfde over, maar tóch vul je elkaar ook goed aan. Elisa: “We zijn op sommige vlakken ook wel heel anders, ik kan best impulsief zijn en van de actie in de taxi. Maar mijn zus is rustiger en denkt het eerst allemaal goed door.”

Ook Dennis zit helemaal op één lijn met zijn tweelingbroer maar ondanks dat ze zo op elkaar lijken hebben ze allebei andere kwaliteiten. En daarnaast hebben ze weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Volgens Jessie vullen zij en haar zus elkaar perfect aan. Jessie: “Waar ik minder goed in ben, is zij beter in en andersom. En het is ook fijn dat je zo goed op de hoogte bent van elkaars privé situatie, als er iets is dan kan je daar meteen op inspelen”. Volgens Natascha heeft het samenwerken als zussen hun relatie alleen maar béter gemaakt.  Dus is ondernemen met een familielid dan iets dan je iedereen kan aanraden?

De zussen Natascha en Anouschka van JUNGL Amsterdam 

Tips voor startende ondernemers?

Volgens Jessie is het hebben van dezelfde mindset een must. Jessie: “Doe het alleen als je elkaar aanvult en precies weet wat je wel en niet van de ander kan vragen. Ook Elisa zegt dat het er vanaf hangt hoe je als persoon bent. Elisa: “Anders gaat het sowieso mis.” Natascha geeft aan dat je er als familie wel uit kan komen maar je moet wel altijd eerlijk en duidelijk naar elkaar toe zijn. Natascha: “Het laatste wat je wil zijn spanningen tussen broers en zussen”. Maar het blijft uiteindelijk altijd een gok. Elisa: “Je weet het gewoon nooit van tevoren, dus het is goed om aan verwachtingsmanagement te doen, maar je moet het uiteindelijk gewoon proberen!”

Over de ondernemingen

Planq werd opgericht in 2015 door de tweelingbroers Anton en Dennis om iets te doen aan de gigantische bergen textielafval die jaarlijks worden weggegooid of verbrand. Als oplossing ontwikkelden ze een innovatief fineermateriaal om van textielafval highend meubels en inrichten te maken. Zo maakt Planq bijvoorbeeld van oude stewardessenuniformen of spijkerbroeken stoelen of barkrukken. Ook ontwerpen ze complete interieurs, zo werkten ze onder andere aan de inrichting van het nieuwe chocoladecafé van Tony’s Chocolonely in Amsterdam.

Het Zero Waste Project is van zussen Nicky en Jessie die sinds 2014 op hun blog de beste tips geven voor een duurzamer leven, zónder afval. Wat begon als een project voor een maand groeide uit tot een jarenlang project en lifestyle en ze schreven er zelfs twee boeken over! Ze delen tips, DIY’s, inspiratie, achtergrondinformatie, recepten en alles dat met een duurzaam leven te maken heeft.

JUNGL Amsterdam werd in 2017 door zussen Anouschka en Natascha opgericht omdat ze nergens in Nederland duurzame badmode konden vinden. Ze ontwerpen de mooiste badpakken en bikini’s gemaakt van 100% hergebruikte nylon garen van visnetten en ander nylon afval. De badmode wordt gemaakt door Ecovest in Portugal, een gecertificeerde fabriek die goede werkomstandigheden voor haar werknemers garandeert.

LENA Fashion Library werd in 2014 opgericht door drie zussen en een vriendin en wordt nu gerund door zussen Diana en Elisa. Wat begon als vintage winkel groeide door tot eerste kledingbibliotheek in Nederland. In de winkel in Amsterdam of via de online webshop kan je gemakkelijk kleding huren of kopen. Zo heb je toegang tot een oneindige kledingkast met de mooiste duurzame merken!

Profile picture for user Flo Bekkering
Flo
Auteur
Masterstudent Industrial Ecology én Franse bakker. Schrijft dus graag over voeding, landbouw en duurzame lifestyle.

Wil je meer weten over duurzaamheid in je dagelijks leven? Laat je inspireren door onze artikelen, en kom meer te weten over trends en ontwikkelingen die de wereld een stukje beter maken.