Duurzame club in voormalige energiecentrale 

In Rotterdam wordt Nederlands eerste zero-waste club geopend: De Fruithaven
08-04-2017 - door Milou
De duurzame club komt in een voormalige energiecentrale

De kiezelstenen worden vervangen door zand voor de Zandbar || Foto: Laisa Maria

Een zero-waste beleid, meubels uit een 3D-printer, voedselresten die energie opwekken en een dak vol zonnepanelen. Op Goede Vrijdag wordt in Rotterdam een duurzame club geopend, en dat allemaal in een voormalige energiecentrale.

De Fruithaven

In een enorme loods tussen de Rotterdamse fruithavens - waar een aantal jaar geleden nog de overslag van fruit plaatsvond - wordt over een week De Fruithaven geopend. Deze eerste zero-waste club van Nederland moet een plek worden voor cultuur, uitgaan, duurzaamheid en innovatie. Het is onderdeel van SuGu Warehouse, een collectief van ondernemers die werken aan een duurzame revolutie. Aan de basis van het concept voor De Fruithaven ligt het tegengaan van verspilling. Een van de initiatiefnemers zegt hierover in het interview met Munchies: 'Het is een heel groot probleem. Als je het op macroniveau bekijkt, dan zie je dat 50% van wat we maken wordt weggegooid. Dat betekent dat 20% van alle energie wereldwijd in eten gaat zitten: het voorbewerken van de grond, verpakken, verwassen, vervoeren, koken [...].'

Tegen verspilling en voor recycling

In De Fruithaven gaat het er straks heel anders aan toe, daar geen verspilling maar juist recycling. De club gaat op groene energie draaien, opgewekt door zonnepanelen of uit etensresten die de bio-vergister in gaan. Maar er komt niet alleen bio-vergister voor etensresten, ook eentje waarmee je kunststof uit restafval kunt halen. Dit gaat vervolgens naar de 3D-printer waar het weer tot nieuwe objecten wordt gemaakt. In de club komen ook twee science labs met een 3D-robot, hier wordt je lege bierflesje in no-time weer omgetoverd tot iets nieuws. En over het omtoveren van lege bierflesjes gesproken, daar kan deze superslimme innovatie wel bij helpen. De initiatiefnemers hebben ook nog zand nodig voor de Zandbar die buiten gerealiseerd gaat worden dus dat is twee vliegen in een klap.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!