Duurzame bushaltes vergroenen de stad

Foto: Mobilane
De gemeente Utrecht heeft bij een aanbesteding van de bushokjes in de stad de eis gesteld dat deze zo duurzaam mogelijk moesten zijn. De winnende partij gaat nu 300 bushokjes voorzien van een groen dak en 100 van zonnepanelen. Dat is nog eens duurzaam wachten op de bus.
De driehonderd bushokjes worden voorzien van een sedumdak, dit veplantjezorgt voor een vermindering van fijnstof in de lucht wat de luchtkwaliteit direct ten goede komt. En daarnaast ziet het er leuk uit, hoewel je daar als busreiziger dan weer weinig van ziet. Iedere twee weken wordt het dak onderhouden zodat het ook écht groen blijft.
Groene bushokjes zijn een mooi stap op weg naar het vergroenen van onze nu nog veelal grijze steden. De populariteit van groene steden neemt toe, blijkt ook uit de enthousiaste reacties op de verticale bossen die wereldwijd worden gebouwd. Niemand wil immers in de vieze lucht wonen of uren moeten reizen voor een beetje natuur.
De groene bushokjes leveren direct een concrete bijdrage aan de vergroening van de stad
Groene bushaltes zijn populair
Utrecht is overigens niet de eerste of enige stad die haar bushokjes vergroent. Zo was er in Eindhoven al een geweldig groene bushalte in 2010 aan de Mathildelaan. En startte Arnhem in 2016 met een verticale tuin op de abri's van bushaltes op het Willemsplein. In oktober 2018 vergroende de gemeente Breda de bushalte aan de Vlaszak om aandacht te vragen voor de subsidie die de gemeente biedt voor groene daken. Mooie reclame!
De uitbundige groene bushalte in Eindhoven, gemaakt door WVTTK Architecten
Je eigen groene dak
Groene daken, op je eigen huis of schuur, worden door steeds meer gemeenten gestimuleerd. Het ziet er namelijk niet alleen mooi uit, het draagt ook nog bij aan de biodiversiteit, houdt de stad koel en het vangt regenwater op zodat straten minder snel blank staan bij heftige buien. Wil je je eigen dak vergroenen, bekijk dan ons stappenplan voor een groen dak inclusief lijst met gemeentes die subsidie bieden. Kun je meteen aan de slag.
Meer initiatieven voor een groene stad
- Containertuintjes vergroenen de stad
- Zo maak je in jouw stad een geveltuintje
- Tiny Forests brengen het bos terug de stad in
- Bomentinder maakt Amsterdam groener
Benieuwd wat wij doen voor vergroening? ASN Bank werkt aan een nieuwe, schonere wereld.