Mode

Duurzame boxershorts voor man en vrouw 

Eerlijk ondergoed van biologisch katoen, eucalyptus of bamboe. Dat zit pas écht lekker!
13-11-2020 - door Aniek
Saint Basics

De boxershorts van Saint Basics zijn voor man en vrouw. Foto: Saint Basics

De duurzame mode-industrie wordt groter. Bij steeds meer winkels vind je T-shirts van gerecycled katoen, circulaire spijkerbroeken of zero waste truien. Maar hoe zit het met duurzaam ondergoed? Goed nieuws, dat is er ook! Met eerlijk ondergoed zonder pesticiden of andere chemicaliën doe jij niet alleen jezelf een plezier, maar ook de planeet. Wij zochten de 5 meest duurzame boxershorts voor je uit. 

Duurzame basics van Saint Basics

Al ruim tien jaar werkt Saint Basics aan 'schoner ondergoed'. Hun missie: ondergoed dat 100% vrij is van pesticiden, sweatshops, kinderarbeid en oneerlijke handel. Saint Basics verkoopt niet alleen basic boxershorts voor mannen, maar óók voor vrouwen. Want let's be honest, dat zit gewoon heel lekker.

De boxershorts van Saint Basics zijn gemaakt van eucalyptus, een natuurlijk product dat makkelijk en zonder zware chemicaliën tot garen te verwerken is. Als stof voelt eucalyptus zacht en soepel aan én werkt het ademend en bacteriënremmend. De eucalyptus voor de boxershorts van Saint Basics wordt verbouwd in FSC-beheerde bossen in Afrika, op land dat verder niet bruikbaar is en waar het geen andere planten in de weg zit.

Voor een eucalyptus boxershort heb je daarnaast maar 30 liter water nodig, in tegenstelling tot 700 liter voor een katoenen boxershort. Daarmee zijn eucalyptus boxershorts volgens Saints Basics maar liefst 95 procent duurzamer dan de katoenen variant. Het bedrijf kenmerkt zich door hun transparantie. Van de bossen in Ermelo (Zuid-Afrika), tot de fabriek in Portugal, naar het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn: jij weet hoe, en door wie jouw boxershorts gemaakt worden. De prijzen van de Saint Basics boxers variëren tussen de 20 en 22 euro (exclusief verzendkosten). 

Duurzame boxers voor vrouwen. Foto: Saint Basics

Unisex boxers van A-dam Underwear

Vind jij basics veel te basic? Dan is A-dam iets voor jou! Dit Amsterdamse onderbroekenmerk streeft ernaar de beste boxers ooit te maken. De originele printjes, met avocado's, sushi of dinosaurussen, maken ons meteen vrolijk. Ook leuk: de boxershorts zijn unisex!

A-dam boxershorts zijn gemaakt van 100% GOTS biologisch katoen. De GOTS certificatie houdt de gehele productie in de gaten, van plant tot product. Het verzekert dat er zo min mogelijk water, chemicaliën en elektriciteit wordt gebruikt en dat medewerkers ethisch behandeld worden. De boxers worden met de hand gemaakt door mensen die eerlijk betaald worden. Voor een A-dam onderbroek betaal je tussen de 22 en 25 euro. Door heel Nederland wordt je pakketje dan gratis met de fietskoerier bezorgd! 

De boxers van A-dam hebben vrolijke printjes. Foto: A-dam Underwear

Maak een boxershort van je overhemd! 

Wil jij zelf bepalen waar je overhemd van gemaakt wordt? Bij het Groningse Van Hulley kun jij van je oude overhemd een boxershort laten maken. Duurzamer wordt het bijna niet! De producten worden gemaakt door vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Van Hulley doen ze ervaring op, gaan ze naar school en worden ze geholpen bij de volgende stap naar hun droombaan. Zoals ze het zelf dan ook zeggen: sociaal, duurzaam én persoonlijk.

Voor een one-of-a-kind Van Hulley boxershort, gemaakt van je eigen blouse, betaal je €26,50. Heb je geen oude overhemden? Dan kun je voor €19,50 ook een boxershort laten maken van een stof uit de Van Hulley voorraad.

De boxershorts van Van Hulley worden gemaakt in een sociale werkplaats. Foto: Van Hulley

Transparantie voorop bij Organic Basics

Het kledingmerk Organic Basics neemt transparantie in de kledingindustrie écht serieus. Op de website, waar ze elk detail van de productieketen blootleggen, zou je uren kunnen blijven rondneuzen. De boxershorts van Organic Basics zijn verkrijgbaar in drie verschillende materialen: biologisch GOTS katoen, TENCEL™ (van houtpulp) en SilverTech™ (versimpeld: een mix van synthetische stoffen in een laagje zilver en biologisch katoen). Alle stoffen zijn gekozen vanwege een zo laag mogelijke impact op natuur en klimaat en een zo lang mogelijke levensduur. Per product vind je een "impact index", die precies laat zien hoeveel CO2, water en (chemisch) afval je bespaart met een aankoop bij Organic Basics (ten opzichte van een 'standaard' boxershort). 

Van je Organic Basics boxershorts wéét je alles. Dat zit lekker. Foto: Organic Basics

Alle boxershorts van Organic Basics worden met de hand gemaakt in fabrieken in Europa. Ook nu vind je op de website uitgebreide informatie over al deze fabrieken, van locatie tot hoeveel vakantiedagen de werknemers krijgen. Boxershorts van Organic Basics kun je via de website aanschaffen vanaf 30 euro. 

Bamboe broekjes van Bamigo

De boxershorts van Bamigo worden voor het grootste deel (68%) gemaakt van bamboe uit China, gekweekt op plantages van gecertificeerde leveranciers. Een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die kan worden gemengd met andere materialen, zoals (biologisch) katoen of zijde. De vezels van de bamboe moetenwel eerst met zware chemicaliën worden bewerkt om tot garen te worden verwerkt. Bij Bamigo gebeurt dit wel zoveel mogelijk in een gesloten circuit, met weinig afval.

De boxershorts worden met de hand gemaakt in een fabriek in Turkije. Deze fabriek is gecertificeerd voor het betalen van leefbare lonen en Bamigo gaat regelmatig langs om de werkomstandigheden te controleren. Bamigo richt zich in de verkoop alleen tot mannen, dus als vrouw moet je toch echt bij een van de andere merken in dit lijstje zijn. Een 2-pack boxershorts van Bamigo kost 35 euro.

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!