Duurzaam winkelen in Amsterdam 

Duurzaam shoppen? Hier vind je inspiratie voor de beste plekjes in Amsterdam
08-05-2015
© Gerbrich Kozijn

© Gerbrich Kozijn

Wat is nou een beter moment dan op World Fair Trade Day te starten met duurzaam shoppen? Duurzaam winkelen is al ‘hip’ op het gebied van voeding – we kopen steeds vaker eerlijke en lokale producten. Wat mij betreft mag duurzame mode ook nog meer een boost krijgen. Oftewel: kleding en accessoires geproduceerd met milieuvriendelijke stoffen en onder eerlijke werkomstandigheden. Deze mode hoeft helemaal niet suf te zijn. Sterker nog, veel duurzame merken vind je tegenwoordig in hippe concept stores. 

Shopping jungle

In Amsterdam zie ik een duidelijke groei in winkels met mooie duurzame merken.Geïnspireerd door de website en app van Talking Dress ben ik op pad gegaan en heb ik een paar duurzame toppers op een rij gezet. Zodat je in de Amsterdamse shopjungle weet waar te beginnen."Wat mij betreft mag duurzame mode nog meer een boost krijgen"

Charlie + Mary

Charlie + Mary zit middenin de Pijp en heeft een mooi en afwisselend ingerichte winkel, met verschillende hoeken en planken waar merken en producten staan opgesteld. Een concept store dus, die laat zien dat ook duurzaam heel hip kan zijn. Bij Charlie + Mary verkopen ze kleding en schoenen voor dames en heren, sieraden en woonaccessoires. Aan de muur hangt fotografie van lokale kunstenaars. Unieke producten bij Charlie + Mary zijn onder andere Vatter boxershorts en baby rompertjes gemaakt van organic cotton. Charlie + Mary kennen de meeste ontwerpers en producenten persoonlijk en weten waar hun producten gemaakt worden. Zodat ze zicht hebben op een eerlijke en duurzame productie van hun aanbod. Charlie + Mary, Gerard Doustraat 84

MHOOM

Aan de Wibautstraat vind je MHOOM. Ik ben erg gecharmeerd van deze ecofashion store: klein maar fijn. Naast duurzame merken als Alchemist, Armed Angels, Veja, l’Herbe Rouge en Les racines du ciel verkopen ze ook tassen van Ideal & Co en O my bag. Mocht je toevallig toe zijn aan een kappersbeurt, ook dat kan bij MHOOM. Eigenaresse en kapster Colette knipt je haar en werkt met natuurlijke haarproducten, die ook nog eens lekker ruiken. Houd de website in de gaten, want volgens Colette gaan ze binnenkort verhuizen. MHOOM, Wibautstraat 20

Geitenwollenshirts en Geitenwollenwinkel

Een vriendin droeg laatst een trui met de tekst “Goature” (juist: goat + couture). Van deze geestige tekst werd ik nieuwsgierig. Het bleek van het merk Geitenwollenshirts te zijn, met hippe shirts en truien voor dames (geitjes) en heren (bokken). De mensen achter dit merk vinden dat het geitenwollensokken imago wel een opfrisser kan gebruiken, maar de boodschap erachter niet. Goed punt. Bij Geitenwollenshirts staan ze voor eerlijke werkomstandigheden en biologische grondstoffen. Je kunt het merk vinden in de Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat, waar ze ook veel andere duurzame merken verkopen. Geitenwollenshirts en Geitenwollenwinkel, Utrechtsestraat 37."Het geitenwollensokken imago van duurzame mode kan wel een opfrisser gebruiken, maar de boodschap mag blijven bestaan!"

Tom’s

In de Runstraat vind je de flagshipstore van Tom’s. Bij Tom’s verkopen ze onder andere schoenen onder het mom van “one for one”. Jij een paar schoenen gekocht? Tom’s (en jij!) schenkt een paar aan een kind in nood. De productie van de schoenen is ook nog eens duurzaam en zelfs de schoenendozen zijn voor 80% gemaakt van gerecycled afval. Los van het goede doel hebben ze ook echt mooie producten. Naast schoenen verkoopt Tom’s zonnebrillen en tassen, waarvoor ze respectievelijk een ooglasering of veilige bevalling schenken. In de winkel in de 9 Straatjes laat Tom’s zien waar ze voor staan en hoe ze te werk gaan. De kassa is tegelijk een koffiebar. De koffie gaat uiteraard ook “op z’n Tom’s”: een kopje koffie kopen betekent een dag schoon drinkwater doneren. Tom’s, Runstraat 13."Jij iets goeds, mensen in ontwikkelingslanden óók iets goeds."

Het Faire Oosten

Het Faire Oosten is gevestigd in het nieuwe winkelcentrum Oostpoort. Hun motto: “Oost.Shop.Art.Do”. Naast kleding vind je er een inspirerende galerie voor (beginnende) kunstenaars en workshopruimtes. Wat maakt het aanbod van het Faire Oosten uniek? Ze verkopen producten van lokale producenten en van producenten van ver, die onder fairtrade principes hun ambachten uitvoeren. Ik kom er vooral voor de ontelbaar originele cadeaus en gadgets, allemaal met een verhaal en veel alleen hier te koop. Perfect voor (blij) verraste gezichten op verjaardagen. Het Faire Oosten, Waldenlaan 208

PS

Voor de doorgewinterde duurzame shopper is Nuhukiva een oude bekende. Al 8 jaar is deze winkel open, met een vestiging in de Haarlemmerstraat. Als je toch in de buurt bent, van yoga houdt en duurzame yogakleding nodig hebt: ga naar INFNTI aan de Haarlemmerdijk. Last but not least: de kledingbibliotheek LENA in de Westerstraat.