Duurzaam textiel uit de bananenboom 

Innovatieve ondernemers ontdekken meer frisse, fruitige en duurzame materialen.
18-09-2017
textiel innovatie Green Banana Paper

Een portemonnee van Green Banana Paper

Er zijn steeds meer mensen die het belangrijk vinden dat hun producten eerlijk en duurzaam geproduceerd zijn. Daarbij is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Zo put de ene grondstof de aarde uit, is de ander erg arbeidsintensief en weer een ander slecht voor het milieu. Gelukkig worden er wereldwijd een hoop duurzame en innovatieve materialen ontwikkeld. Wist je bijvoorbeeld dat ze toffe tassen kunnen maken van vezels uit bananenbomen en zijdezachte jurken van sinaasappelschillen?

Textiel van bananenbomen

Green Banana Paper

Afbeelding: Green Banana Paper.

Bananenbomen verliezen elk jaar hun bast en produceren maar één keer in hun leven fruit. Daarna worden ze vervangen door nieuwe bomen en belanden ze op de afvalberg. Erg zonde, want de vezels van bananenbomen zijn sterk, biologisch afbreekbaar en extreem duurzaam. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die de vezels van bananenbomen benutten om er groene producten van te maken. Zo ook Green Banana Paper.

Bij Green Banana Paper maken eilandbewoners van Kosrae (een eiland in de Stille Oceaan) de mooiste spullen van vezels uit bananenbomen: portemonnees, (laptop)tassen, kralen en papier. Door de vezels letterlijk en figuurlijk te verweven in nieuwe producten hebben de bananenboeren en eilandbewoners een extra én eerlijke inkomstenbron en besparen ze een hoop afval. Banana Green Paper heeft sinds de start in 2014 al 80.000 kilo aan weggegooide bananenstammen gerecycled! 

Zijde van sinaasappelschillen

Orange Fiber

Afbeelding: Orange Fiber.

Elk jaar worden er in Italië ongeveer 700.000 ton sinaasappelschillen en zaadjes weggegooid. Dat bracht de Siciliaanse modestudent Adriana Santanocito op een idee. Zij besloot voor haar scriptie te onderzoeken of het mogelijk is om sinaasappelschillen te transformeren tot textiel. Haar professor was zo enthousiast over dit idee dat hij toestemming gaf om er in een laboratorium aan te werken. Adriana Santanocito kreeg hulp van haar huisgenoot Enrica Arena en een paar jaar later vroegen ze samen patent aan voor Orange Fiber.

Orange Fiber is een textielsoort die wordt gemaakt van sinaasappelschillen. Deze textielsoort creëren ze door de sinaasappels en zaden tot een zachte pap te pureren en hier via een gepatenteerde procedure een witte stof van te maken. De stof bestaat 100% uit sinaasappel en is vederlicht, zijdezacht en volledig biologisch afbreekbaar. Eerder dit jaar werd de eerste modeshow gepresenteerd waar alle ontwerpen van dit bijzondere materiaal waren gemaakt. Daarover kan je meer zien in dit filmpje: Orange is the new silk. 

Leer van mango’s

Fruitleather

Afbeelding: Fruitleather.

Ontwerpers Koen Meerkerk en Hugo de Boon hebben een enorme passie om waarde te creëren van materialen die door anderen vaak als waardeloos worden bestempeld. Toen zij ontdekten dat er iedere dag meer dan 3000 kilo groenten en fruit overbleef van de lokale markt, besloten ze dat het de hoogste tijd was om daar iets mee te doen. De heren gingen aan de slag en ontwikkelden een leersoort gemaakt van fruit: Fruitleather.

Fruitleather wordt gemaakt door oud fruit te koken en te pureren tot een stevige drab. Deze drab wordt vervolgens uitgesmeerd en uitgedroogd waardoor er een leerachtig materiaal ontstaat. Dit materiaal kan net zo worden gesneden en genaaid als normaal leer en daar kunnen ze dus prima een mooie tas van maken. De eerste tas is van mango gemaakt en ze zijn druk bezig om te kijken wat voor fruitige ontwerpen ze nog meer kunnen maken.