Duurzaam op reis: 7 vakantiebestemmingen  

23-03-2016

Foto: uit het eigen archief van Daisy Scholte

Reiskriebels zijn de heerlijkste kriebels die er zijn. Reizen is fantastisch, het verbreedt je horizon, geeft je nieuwe energie, maar echt duurzaam is het niet. Of denken we dan te beperkt in CO2 uitstoot. Misschien is reizen ook wel heel goed voor de wereld.

We vroegen het aan schrijfster en (reis)journalist Daisy Scholte en zij was meteen heel duidelijk: "Reizen kan zoveel meer zijn dan toeristische trekpleister afvinken, souvenirs kopen en selfies verzamelen. Als reiziger heb je de mogelijkheid een positieve impact te hebben op de mensen en de plaatsen die je bezoekt. Die verandering begint bij het plannen van je reis en om je daarbij te helpen zet ik de 7 meest duurzame vakantiebestemmingen voor je op een rijtje." En gelukkig ligt ze haar keuze ook toe.

1. Nepal

Na de aardbevingen in april 2015 dachten toeristen dat het hele land verwoest was en annuleerden ze massaal hun reis. Onterecht! Maar een heel klein deel van het land is geraakt door de ramp. Een aantal eeuwenoude tempels zijn ingestort of beschadigd, maar de meeste staan nog overeind. De natuur is nog altijd onwaarschijnlijk mooi en de Nepalezen zijn nog even warm en gastvrij. Eén op de vijf Nepalezen is afhankelijk van het toerisme. Juist nu hebben ze jouw euro's extra hard nodig. Trust me, het is geen straf om naar dit prachtige land te gaan.

2. Griekenland

Het toerisme in Griekenland kan wel een boost gebruiken. Vakantiegangers laten het massaal afweten door de vluchtelingencrisis. Hotels staan leeg, vluchten worden gecanceld. Doe jezelf èn de vluchtelingen een plezier en boek een vrijwilligersvakantie. Je handen uit de mouwen steken voor vluchtelingen en vervolgens bijkomen in de Griekse zon is de perfecte combinatie. Zie het als een vakantie waarbij je tijd om te relaxen samenbrengt met tijd om iets goeds te doen voor je medemens.

3. Kaapverdië

De Afrikaanse eilandengroep Kaapverdië staat op de lijst van tien meest ethische vakantiebestemming ter wereld. Bij het samenstellen van de lijst wordt er gekeken naar drie categorieën: bescherming van het milieu, rechten van de mens, het maatschappelijk welzijn van de bewoners en het welzijn van de dieren. Kaapverdië scoort op alle punten heel hoog. Met een vakantie naar Kaapverdië weet je zeker dat je investeert in een land dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

4. Nederland

Als je in Nederland op vakantie gaat hoef je niet te vliegen of ver te rijden. Dat verkleint de impact op het milieu enorm. Vakantie in eigen land saai? Echt niet! Ik reisde en jaar lang door Nederland en ontdekte dat ons kleine kikkerlandje heel veel moois te bieden heeft. Wat dacht je van het prachtige, Friese natuurgebied Alde Feanen of de waanzinnige waddeneilanden. De Waddenzee staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

5. Egypte

In Nederland geldt een 'aangepast reisadvies' voor Egypte. Sommige plekken zijn gevaarlijk, op andere plekken moet je waakzaam zijn. Maar gek genoeg worden dezelfde plekken door de Britse overheid gewoon als 'veilig' gemarkeerd. Gaan of niet gaan is dus maar net afhankelijk van welk advies je bekijkt. Hoe dan ook lijden de Egyptenaren verschrikkelijk onder het gebrek aan toerisme. Daar kun jij een verschil maken. De rondreizen zijn nu extra goedkoop en langs de badplaatsen is weinig te merken van wat er zich in de rest van het land afspeelt. Zorg er wel voor dat je altijd goed geïnformeerd op reis gaat.

6. Botswana

Botswana viert dit jaar vijftig jaar onafhankelijkheid. Een mooi excuus om dit prachtige Afrikaanse land te bezoeken. Maar niet alleen daarom. De overheid doet steeds meer om de bijzondere natuur van het land te beschermen. Een grote 17% van het land is beschermd natuurgebied. Botswana heeft ook nog eens meer dan honderd wilde neushoornen een nieuw thuis gegeven. Daarmee proberen ze het met uitsterven bedreigde dier uit Zuid-Afrika te redden. Vakantiegeld goed besteed dus.

7. België

Het Belgische Gent is misschien wel de meest duurzame stad van Europa. De stad loopt voorop als het gaat om duurzame initiatieven en groene projecten. Zo is de donderdag uitgeroepen tot Donderdag Veggiedag en is er een uitgebreid Veggieplan waar alle restaurants op staan die een lekker, vegetarisch aanbod hebben. Er is ook een Ecoplan, waarop meer dan tweehonderd duurzame adressen in de stad worden genoemd. Van tweedehandswinkels tot kledingzaken met duurzame stoffen, boerenmarkten en ecologische drogisten. In Gent zijn ze pas echt groen bezig.