Duurzaam wonen

Duurzaam klussen met 2ehands bouwmateriaal 

De beste manier om geld én CO2 te besparen? Klussen met duurzame bouwmaterialen!
28-03-2019 - door Jessie
Foto: Miljov Kuhar via Unsplash

Foto: Miljov Kuhar via Unsplash

Bij het klussen of verbouwen van je huis denk je misschien niet meteen aan duurzaamheid. En dat is zonde, want je kunt óók bij jouw project verantwoorde keuzes maken. Skip de wegwerpproducten, onduurzame materialen en plastic tools van slechte kwaliteit en ga voor tweedehands en duurzame bouwmaterialen!

Tweedehands of nieuw?

In principe is tweedehands natuurlijk een goede keuze als het om materiaalgebruik gaat: je hebt immers geen extra grondstoffen nodig. Maar toch is het raadzaam om per klus een keuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld best toffe ramen uit een Frans kasteel scoren op Marktplaats, maar als vervolgens je huis zó tochtig en koud is dat je keihard moet stoken is dat niet zo milieuvriendelijk. Voor je kozijnen kun je het beste kiezen voor triple glas in isolerende kozijnen; dit is 25% energiezuiniger dan HR++-glas aldus Milieucentraal. Zorg wel dat je hierbij goede ventilatievoorzieningen treft.

Bereid je vast voor op de toekomst

Het is ook verstandig om je vast voor te bereiden op het moment dat heel Nederland van het aardgas af moet. Dit kan bijvoorbeeld door in je keuken te kiezen voor een inductiekookplaat of door bij het verbouwen van je zolder of dak of bij het plaatsen van een dakkapel vast leidingen en (bevestigingspunten voor) zonnepanelen te installeren. Voor reparaties aan je dak kun je heel makkelijk tweedehands dakpannen scoren: deze blijven vaak over bij de bouw van een dakkapel. Bij het plaatsen van een (tweedehands) bad kun je de onder- en zijkant vast isoleren. Zo blijft het water langer warm, en hoef je minder vaak bij te vullen.

“Hout” je verstand erbij

In principe is hout een milieuvriendelijk materiaal, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf wát voor hout je koopt. De beste optie is kiezen voor tweedehands hout: op Marktplaats vind je waarschijnlijk een plank die precies op de juiste maten te zagen is voor jouw project en ook bij Buurman kun je terecht voor tweedehands bouwmaterialen. In de bouwmarkt kun je ook kiezen voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit komt uit duurzaam beheerde bossen. Het FSC-Recycled label is nog beter: dit bestaat uit minimaal 85% gerecycled hout. Check ook meteen even of je Europees (hard)hout hebt, en laat tropisch hardhout links liggen.  Wanneer je geïmpregneerd hout gebruikt kun je het KOMO-keurmerk checken.

Foto Milivoj Kunhar via Unsplash

Foto Milivoj Kunhar via Unsplash

Een likje duurzame verf

Ook voor verf zijn er verschillende duurzame opties. Het Europees Ecolabel en het NaturePlus-keurmerk laten bijvoorbeeld zien dat er zo min mogelijk pigment en vluchtige organische stoffen (VOS, wat bijdraagt aan smogvorming) oplosmiddelen zijn gebruikt. Communitylid Fairf zorgt ervoor dat je helemaal niet eens meer naar de bouwmarkt hóéft: deze verf wordt met de fietskoerier thuisbezorgd. De verf van Fairf bevat gerecycled sloophout als binderbasis. Een verfrolhouder hoef je eigenlijk nooit meer te kopen: die vind je gegarandeerd in de kringloop. 

Nieuw vloertje erin

Misschien wil je ook wel je vloer vervangen? Ook daar kun je weer goed kijken wat de beste optie is. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor bijvoorbeeld zeil, parket, tapijt of laminaat. Voor linoleum (Milieukeur), tapijt (ÖKO-tex), tegels (C2C en Europees Ecolabel) en hout (DUBO-keur) zijn verschillende keurmerken beschikbaar. Als je voor een vloer op basis van hout gaat is een vloer van massief hout het duurzaamst, omdat deze het langst meegaat en minder productie-energie heeft dan een vloer van lamelparket of laminaat. Aangezien deze vloeren nogal prijzig zijn, is het slim om een tweedehands vloer te zoeken. Omdat het niet gelijmd is, is het makkelijker te hergebruiken. Ook bijzonder: geef een oude gymzaalvloer een tweede leven!

 Geef jij je geld uit aan duurzame materialen? 

De beste adresjes voor tweedehands bouwmaterialen

Wanneer je voor ‘basisproducten’ een duurzaam alternatief zoekt, is tweedehands dus de beste keuze. Maar waar scoor je dat bouwmateriaal? De beste oplossing is om eens op Marktplaats te kijken: wanneer je iets in de buurt scoort, hoef je er ook niet ver voor te rijden. In Amersfoort kun je ook terecht bij KLUS, de bouwkringloop. Meer van dit soort bouwkringlopen vind je door het hele land.  In Utrecht en Rotterdam vind je winkels van Buurman, waar je ook workshops kunt volgen. Daarnaast heeft Buurman shop-in-shops met bouwmaterialen in Amsterdam, Den Haag, Delft, Berkel en Roderijs en Spijkenisse.  Online vind je veel producten (en zelfs complete keukens) bij Gebruiktebouwmaterialen.com. voor ramen, deuren en trappen kun je bij Van der Vleuten in Best terecht en sanitair, keukens en verwarmingen vind je bij Bloem. In Eemnes is Jan van IJken inmiddels een begrip geworden vanwege de oude werkplaats- en fabriekskasten, maar je kunt hier ook terecht voor advies over ecologisch bouwen. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.