Duurzaam ondernemen
Duurzaam wonen

Duurzaam Dutch Design 

Een van de groenste en meest inspirerende edities van Dutch Design week vindt nú plaats in Eindhoven. Ga al die mooie innovaties zien!
25-10-2017 - door Maartje
Rezign meubelcollectie van Planq

Rezign meubelcollectie van Planq

'Dutch Design' is al enkele jaren een term die staat voor kwaliteit & innovatie. Op de Dutch Design Week die van 21 t/m 29 oktober plaatsvindt in Eindhoven is merkbaar dat Nederlands design ook steeds vaker voor 'duurzaam' staat. Van innovatief plantaardig voedsel tot zero waste design en meubels gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het thema van deze editie van de Dutch Design week is 'Stretch'. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, licht toe: "De wereld van vandaag is complex en er liggen grote uitdagingen. Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet vast wil roesten."

Tot en met zondag kun je op ruim 100 locaties in Eindhoven werk en concepten van ruim 2.000 ontwerpers bekijken. En daar zitten veel ondernemers tussen die lid zijn van onze Voor de Wereld van Morgen community! Die zijn dus zéker een bezoek waard.

Duurzaam design in huis

Bij design denken veel mensen allereerst aan mooie meubels. En daar vind je er uiteraard genoeg van, bijvoorbeeld de stijlvolle Rezign collectie van Planq die gemaakt is van reststromen textiel (o.a. oude jeans, koffiezakken en legeruniformen) en nieuw hout. De Rezign meubels vind je op het Piet Hein Eek terrein waar je ook de salontafels van PLANKSTAAL kunt bewonderen. Deze zijn ontworpen door debuterend productontwerper Mira Nasruddin en gemaakt in een sociale werkplaats volgens een door haar ontwikkeld stappenplan.

 Salontafels van PLANKSTAALSalontafels van PLANKSTAAL

De drie heren achter Luwies| Zero waste Design maken circulair meubilair dat bedoelt is om zeer lang mee te gaan. De heren willen zelf controle houden over de hele keten en geven klanten zelfs statiegeld als ze een meubel terug komen brengen. Je kunt hun eerste stukken bekijken op het Design Perron. Tenslotte vind je in het Klokgebouw het Crowdfunding Dutch Design event waar twee van 'onze' ondernemers hun innovatieve ontwerpen presenteren. Zo haalt Somnox geld op voor haar slaaprobot en zoekt Ikonic Toys financiering voor haar nieuwe collectie houten dieren ontworpen door Floris Hovers.

'Wooden animals' van Ikonic Toys

Verruim je blik

Nu kun je alleen je ogen de kost geven in Eindhoven maar er is ook genoeg 'food for thought' te vinden. Zo wil Doreen Westphal van Botanic Bites het voedselsysteem verbeteren en presenteert zij op de Design Week haar Planti15. Met de opbrengst van 1 stuk land kun je 15x meer plantaardig eiwit produceren dan dierlijk eiwit en met dit gegeven ontwikkelde Doreen haar Planti15 worst die bedoelt is om met 15 mensen op te eten.

Ook een aanrader is de expositie van Makers Unite die de vraag stelt hoe traditionele ambachten bijdragen aan inclusievere gemeenschappen. Op de DDW brengen zijn het traditionele Syrische ambacht van het maken van Ghar zeep samen met de hedendaagse Nederlandse keramiek techniek van glazuur hergebruik (R-Glaze). Of het antwoord positief is kun je zelf gaan beoordelen.

Ook Wereldprijs winnaar Terra Nova is aanwezig. Ontwerper Lisa Hu toont in het Brabant Living Lab haar nieuwe Terra Nova Eilandtafel zodat je dit prikkelende burgerschapsspel in stijl kunt spelen.

 

De Terra Nova Eilandtafel

En ook nog....

Nog tijd over? Bezoek dan ook deze inspirerende ontwerpers!

Quilt Garden van Carolijn Slottje

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!