Duurzaam Dilemma: Tweedehands en tegen de stroom in 

Julien Rademaker van Gevonden op Marktplaats over de kwestie van smaak
02-02-2016

Julien Rademaker. Foto: Dim Balsem

Wat doe jij als je jouw nieuwe huis gaat inrichten? Of als je op zoekt bent naar een nieuwe tafel of vaas? Grote kans dat je, net als het gros van de mensen, een tripje naar IKEA of een meubelboulevard maakt. En toch kan het anders; je kunt je huis ook inrichten met bijzondere spullen die niet iedereen heeft. Deze week in Duurzaam Dilemma vertelt Julien Rademaker over het succes van ‘Gevonden op Marktplaats ’ waar hij sinds 2010 laat zien wat voor mooie en bijzondere spullen er allemaal te vinden zijn op Marktplaats en hoe je dat op een mooie manier samen kunt brengen in je interieur. In 2018 is hij samen gaan werken met Marktplaats!

Liefde voor bijzondere spullen

Julien Rademaker van ‘Gevonden op Marktplaats’ is grafisch ontwerper en stylist. Hij verzamelt en verkoopt bijzondere meubels, objecten en kunst en schrijft columns voor Volkskrant Magazine waarin hij bijvoorbeeld vertelt wat er zo bijzonder is aan ‘dat gekke vaasje’. Zijn liefde voor bijzondere spullen heeft hij van jongs af aan, vertelt hij:

Ik heb altijd al de neiging gehad om bijzondere spullen te verzamelen en ze vooral te laten zien aan anderen. Dat is eigenlijk nooit weggegaan. Verder vind ik het leuk om bezig te zijn met objecten die in een andere tijd zijn gemaakt. Tijden waarin vakmanschap, aandacht en handwerk nog hoog in het vaandel stonden. Ik houd heel erg van dingen die anders zijn, niet hoe het hoort of hoe iedereen het doet...”

Gevonden op Marktplaats in 3D

Acht jaar geleden begon Julien met zijn blog ‘Gevonden op Marktplaats’ om zijn bijzondere vondsten met anderen te delen. “Marktplaats was eigenlijk mijn opleiding”, aldus Julien. Hij ontdekte er zijn eigen stijl en kon die via de blog aan anderen laten zien om interessante styling opdrachten binnen te halen. De blog liep heel goed, maar hij had de spullen nooit echt in zijn handen en dus wilde hij de blog ook af en toe ‘live’ maken. Daarom opende hij als experiment een pop-up winkel, waar je terecht kon voor bijzondere objecten; van kunst tot meubels en accessoires. Want waarom zou je nieuw kopen als er al zoveel moois is waaruit je inspiratie kunt halen en wat je nieuw leven in kunt blazen? Met zijn mooie vintage collectie maakt hij de wereld een klein stukje duurzamer, al is dat niet direct de hoofdreden waarom hij het doet:

“Ik doe het omdat ik het leuk vind, maar als je iets begint wat te gek is dan móet het in deze tijd wel duurzaam zijn! Ik wil mensen raken. Zorgen dat ze beter kijken en oog hebben voor bijzondere dingen. Ik denk dat je dat nodig hebt om een omdraai in de wereld te krijgen. Dat je dat nodig hebt om misschien te beseffen dat we ook oog moeten hebben voor de natuur.”

Eigen smaak versus de commerciële aanpak

Alles wat Julien nu doet, doet hij vanuit zijn eigen smaak, vertelt hij. Toch is het een dilemma in hoeverre je wel of niet altijd puur je eigen smaak moet volgen:  

“Duurzaamheid begint wat mij betreft bij aandacht. Ik probeer iets neer te zetten wat mensen nog niet eerder gezien hebben […] Een plek zoals er geen tweede is. Pas als je zonder vooroordeel aandacht kunt hebben en geïnteresseerd kunt zijn in dingen die je nog niet kent, kan je werken aan een duurzame wereld. Echt duurzaam is namelijk holistisch en daarvoor heb je een ‘open mind’ nodig. Door mijn blog, column en mijn winkel probeer ik daar aan bij te dragen. Dat gaat veel verder dan dat ik tweedehands spullen verzamel en verkoop.

Mijn dilemma is denk ik dat we daar nog zeker niet zijn met z'n allen en dat maakt het soms lastig om een 'winkel' te runnen. Uiteindelijk kan een fysieke plek alleen bestaan als er ook genoeg geld binnen komt, en elke ondernemer zal waarschijnlijk zeggen dat je moet verkopen wat de mensen willen. Ik verkoop wat ik mooi vind. Die twee dingen zijn zeker niet altijd hetzelfde...”

Julien kiest dus heel bewust niet voor de, misschien makkelijkste, commerciële weg, maar voor zijn eigen. En dat heeft gewerkt; zijn pop-up winkel kon in plaats van drie maanden meer dan een half jaar openblijven! Op de lange termijn wil Julien graag een vaste plek die dienst kan doen als winkel, galerie én werkplek. Daar kan hij tegelijkertijd aan andere projecten werken en is hij (nog) minder afhankelijk is van wat anderen graag willen zien.  

‘Interieurkriebels' gekregen?

Wil je de mooie en bijzondere creaties van Julien bekijken of jouw eigen interieur aanvullen met gekke, bijzondere en mooie items? Kijk dan eens hier. Julien heeft zijn concept inmiddels verkocht aan Marktplaats en nu gaan ze samen nóg meer mooie pareltjes selecteren. 

Kies jij voor tweedehands of massaproductie meubels?

Elke week vragen we aan de persoon die we interviewen: welk duurzaam dilemma zou je de Voor de Wereld van Morgen community willen voorleggen?

Julien: “Als je bezig bent met het interieur van je huis zou je dan eerder kiezen voor nieuwe massa geproduceerde meubels, die niet te duur zijn, zodat je ze vaker kunt wisselen of juist unieke vintage meubels, die waarschijnlijk wat langer mee gaan en hun waarde behouden?”