Duurzaam bouwen: een uitgekomen jongensdroom 

Onafhankelijke tips over het verduurzamen van je woning: Roy van het Duurzaam Bouwloket legt het uit.
01-08-2016
Raoul Santibañez (links) en Roy Langedijk.

Raoul Santibañez (links) en Roy Langedijk.

Roy Langedijk en Raoul Santibañez kregen tijdens hun studie een idee: ze startten het Duurzaam Bouwloket. Onafhankelijke informatie over duurzaam (ver)bouwen, zoals isolatie, energiebesparing en zonnepanelen. Dat het een goed idee is, blijkt wel: ze zijn al 5,5 jaar bezig en still going strong

Tijdens zijn studie Bouwmanagement volgde Roy, samen met zijn vriend Raoul, een vak over de verduurzaming van woningen. Toen ze op onderzoek uitgingen, merkten ze dat er nog weinig onafhankelijke informatie beschikbaar was op het web over hoe je het beste met energie kon omgaan, hoe je je woning kon verbouwen en hoe je geld kon besparen. Dus maakten ze zelf die website. 

“Wat kan ik als particulier eigenaar doen om mijn woning te verduurzamen? Hoe zit het met isolatie, waterbesparing, energie opwekken? Dat zijn vragen waar je bij ons antwoord op krijgt”, vertelt Roy. Het heeft een jaar geduurd voor de website af was, waarna gemeente Alkmaar hen benaderde of ze wilden samenwerken. “De gemeente kan een dienstenpakket bij ons afnemen, waardoor mensen uit die gemeente alle informatie over verduurzaming van woningen bij het Duurzaam Bouwloket kunnen vinden.” 

Stroomversnelling door nieuw energieakkoord 

Na de positieve reacties van gemeente Alkmaar volgde ook gemeente Hoorn, en daarna nog 12 gemeenten in dat jaar. “De organisatie groeide dus al vrij hard. En eigenlijk hebben we in 2014 geluk gehad: door het nieuwe energieakkoord werden alle Nederlandse gemeenten verplicht een loket te hebben waar burgers terecht kunnen voor vragen, informatie en advies bij het verduurzamen van hun woning. Mede door die stroomversnelling werken we nu samen met 110 gemeenten.”  

Kunnen mensen die uit niet-aangesloten gemeente komen, wel terecht bij het Duurzaam Bouwloket? “Ja, dan kunnen ze sowieso op onze site terecht voor informatie. Maar stel dat mensen uit Apeldoorn komen, een gemeente die (nog) niet bij ons is aangesloten, dan kunnen deze inwoners geen gebruik maken van onze helpdesk voor vragen en concretere adviezen. Gemeente Apeldoorn heeft een eigen energieloket. Dus zij moeten daarover informeren. Er zijn nog een aantal gemeenten die nog geen loket hebben, dat hopen wij natuurlijk te kunnen gaan doen!” 

“Wat ons uniek maakt, is dat toen wij startten, dit nog helemaal niet bestond. Er was nog geen platform of website voor onafhankelijke informatie of advies bij het verduurzamen van de woning. Voor huiseigenaren was het allemaal onduidelijk, zij bleven met veel vragen zitten. Alle Duurzaam Bouwloket-adviseurs zijn afgestudeerd in de bouwkunde. Burgers kunnen er dus altijd vanuit gaan dat ze een professioneel advies krijgen. Inmiddels zijn we met de loketfunctie niet meer uniek. Er zijn inmiddels ook veel lokale initiatieven, waar gemeenten natuurlijk ook graag mee samenwerken.” 

Onafhankelijk advies 

“We informeren mensen via de website, per mail of telefoon. We organiseren ook regelmatig informatiebijeenkomsten en we gaan zelf de wijk in met tips. We verwijzen bezoekers ook door naar mensen in de buurt die de diensten uitvoeren of producten verkopen.” 

Maar hoe onafhankelijk is dat advies dan nog? Roy legt uit dat aangesloten bedrijven moeten voldoen aan bepaalde criteria. “Iedereen kan zich aansluiten, mits je voldoet aan die criteria. Dat hebben we bewust gehanteerd, want de gemeente verbindt haar naam aan ons. Het is ook goed voor de lokale economie, want de bezoeker krijgt vier aanbevolen bedrijven die in de buurt zitten te zien. Wij zijn niet gebaat bij verkoop van producten of diensten. Zo behouden we onze onafhankelijkheid.” 

Inhoudelijk expert & people manager  

Bij het Duurzaam Bouwloket werken zeven mensen, waaronder Roy en Raoul zelf. Zij zijn eigenlijk samen de managers. Dat is soms natuurlijk nog wel een uitdaging, omdat zij een achtergrond in Bouwkunde hebben, en niet per sé als manager. “Je merkt dat je functie ook anders wordt binnen het bedrijf. Je hebt daar zelf geen studie voor gedaan. We begonnen als inhoudelijke experts, nu zijn we als oprichters meer doorgegroeid naar manager.” 

“Ik vind het managen zelf wel een van de leukere dingen, maar we zijn daarbij nooit uitgeleerd. We hebben nu bijvoorbeeld te maken met personeel, en salarisadministratie. Daarom hebben we een coach aangenomen, die ons daarin begeleidt. Daar zijn we erg blij mee! We leren veel waardevolle dingen. We spreken daar nog steeds ongeveer eens in de maand mee af, het is een beetje afhankelijk van waar we mee bezig zijn.”  

Het is wel bijzonder dat Roy en Raoul na al die jaren nog zo prettig samenwerken. “Ja, soms moet je daar ook geluk bij hebben. Onze interesses zijn binnen het bedrijf wel verschillend. Raoul is gek op de techniek, duikt helemaal in de materie. Hij wil alles weten over isolatie, warmtepompen, zonnepanelen. En ik vind het leuker om met de ontwikkeling van de website bezig te zijn, bijvoorbeeld. Zo vullen we elkaar goed aan op dat gebied. Wat hij leuk vindt, daar heb ik minder mee en andersom. Dat is zo gegroeid.” 

De toekomst: duurzaamheid over de landsgrenzen 

Voorlopig hebben Roy en Raoul dan ook geen plannen om te stoppen. “We hopen dat we in Nederland kunnen groeien naar het grootste energieloket in Nederland, dat zijn we al. Maar we willen nog groter worden, en bekender. We willen het bedrijf ook uitrollen in Vlaams België. Dat hopen we in 2017 van de grond te krijgen, dat we daar echt kunnen gaan starten. Daar zijn we al druk mee bezig op de achtergrond.” 

“Ik word geïnspireerd door bedrijven die op een goede, bijzondere manier met hun klanten omgaan. Dat kan ik wel waarderen. Coolblue, bijvoorbeeld. Niet om te kopiëren, maar hun filosofie achter het bedrijf en hun bedrijfscultuur vind ik tof. Ook hoe ze dingen naar buiten brengen, via social media bijvoorbeeld. Dat inspireert me wel om er zo naar te kijken.” 

Roy vertelt dat hij ook in zijn eigen woning en bij anderen weer geïnspireerd wordt. “Je bent je altijd, ook thuis, bewust van duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders. Ik woon in een huurappartement, maar als ik een koopwoning zou hebben, zouden zonnepanelen een van m’n eerste investeringen zijn. In andere facetten ben ik minder met duurzaamheid bezig. Ik scheid bijvoorbeeld wel mijn afval en hou mijn verbruik goed in de gaten, daar ben ik heel bewust mee bezig, maar ik draai er niet in door.”