Reizen

DutchFiets: de ultieme duurzame fiets 

Toe aan een nieuwe fiets? Kies er dan eentje die niet als afval eindigt.
11-09-2019 - door Birger
DutchFiets

De DutchFiets is werkelijk een plaatje voor het oog en draagt ook nog eens bij aan een duurzamere wereld! | Foto: DutchFiets

Drie jaar geleden ontwikkelde Johannes Alderse Baas de ultieme duurzame fiets: DutchFiets. Deze oversized tweewieler is gemaakt van volledig recyclebaar kunststof en is verkrijgbaar in drie opvallende kleuren: mistig wit, exotisch blauw of fietspad grijs. De bicyclette heeft geen kettingkast of gespaakte wielen, maar wordt aangedreven door automatische spanning. Een echt stukje Nederlands vakmanschap, 100% Made in Holland.

DutchFiets: "Gemaakt voor de toekomst, niet voor de afvalberg"

Jaarlijks gooien Nederlanders zo’n 1 miljoen oude barrels op de schroothoop. En dat terwijl veel van de onderdelen hergebruikt kunnen worden, ontzettend zonde dus.

Alderse Baas dacht dat dit beter kon. Hij wilde een fiets maken die niét op de vuilnisbelt belandde. Het idee voor DutchFiets was geboren: "een maatschappelijk verantwoorde, onderhoudsarme designfiets uit recyclebaar kunststof voor de circulaire economie".

Jaarlijks worden een miljoen oude fietsen bij het grofvuil gezet, terwijl er nog genoeg bruikbare onderdelen aan zitten. | Foto: Eric Prouzet

Van innovatief idee naar rijdend prototype

Elke startende ondernemer met een innovatief idee loopt tegen hetzelfde probleem aan: ‘hoe maak ik de stap van idee naar product?’. De uitdaging voor Alderse Baas was het vinden van het juiste materiaal voor de DutchFiets: het moest tegelijkertijd sterk, buigbaar, licht én duurzaam zijn.

Via vele omwegen belandde de Amersfoortse ondernemer uiteindelijk bij kunststof. Dit materiaal bood hem veel vormvrijheid en was bovendien 100% recyclebaar. Samen met andere, lokale ondernemers lukte het de jonge ondernemer om een rijdend prototype van de fiets te maken, de DutchFiets 1.

Nadat het prototype was goedgekeurd volgens de officiële Europese normen van verkeersveiligheid, startte hij een crowdfundcampagne. Binnen zes dagen(!) werd het doelbedrag behaald. Eind 2016 werden de eerste 100 DutchFietsen opgeleverd.

Benieuwd hoe de DutchFiets er rijdend uitziet? Bekijk dan de video hieronder.

Het opvallende ontwerp van DutchFiets

Wat direct opvalt aan de duurzame tweewieler is de bijzondere vorm. Waar traditionele fietsframes uit verschillende losse, aan elkaar gelaste, onderdelen bestaan is de DutchFiets ééndelig.

De verlichting is ingebouwd en laad je op via een USB-kabel. Zo ben je ook in het donker goed zichtbaar met je rijdende blikvanger. Verder schakel én rem je via de pedalen, zonder kabels. Een rammelende kettingkast behoort ook tot de verleden tijd, die zit namelijk ín het frame verwerkt.

De verlichting zit in het frame van de DutchFiets. Opladen gaat via een USB-kabel. | Foto: DutchFiets

Statiegeld draagt bij aan circulariteit

Bij aankoop van een DutchFiets betaal je € 100 statiegeld. Dit bedrag krijg je terug als je je kunstof ros aanbiedt ter recycling. Van de ingezamelde fietsen kunnen weer nieuwe onderdelen worden gemaakt voor gerenoveerde modellen: een paar oude pedalen leveren bijvoorbeeld een nieuw setje banden op. Zo draagt DutchFiets actief bij aan de circulaire economie.

Je kunt een DutchFiets kopen voor € 987,60 of € 39 per maand, inclusief onderhoud. Benieuwd naar alle specificaties? Neem dan eens een kijkje op de website van DutchFiets.

Je kunt altijd een oude DutchFiets inleveren voor € 100,- inruilkorting op een nieuwe. Goed voor je portemonnee, DutchFiets én het klimaat. | Foto: DutchFiets.

Waar kan ik mijn oude fiets inleveren?

Wil je een trendy DutchFiets, of één van deze andere gave, duurzame fietsmerken, maar weet je niet wat je met je bestaande fiets moet doen? Hieronder enkele tips hoe je op een duurzame manier afscheid kan nemen van je oude, stalen ros.

  • Woon je in Amsterdam? Ga dan eens langs bij Roetz Amsterdam, hier kun je je oude fiets gratis inleveren. Ze strippen je fiets en geven de onderdelen een nieuwe bestemming.
  • Neem ook eens een kijkje op de website van je gemeente. Sommige gemeenten halen gratis oude fietsen op. Is dit niet het geval? Probeer het dan bij je lokale kringloopwinkel.
  • Als je fiets nog niet (helemaal) uit elkaar valt, kun je deze ook aan een goed doel geven. Bijvoorbeeld aan Stichting Mandela op de fiets. Wil je graag een oude kinderfiets kwijt? Doneer dan je fiets aan het ANWB Kinderfietsenplan.
  • Als laatste optie kun je het ook proberen bij een fietsenwinkel. Vaak willen ze je barrel graag hebben. En wie weet, misschien krijg je wel korting op de volgende tweewieler!

Heb je een fietswrak of gewoon een fiets die je niet meer gebruikt? Gooi 'm dan niet weg, maar laat je fiets (gratis) ophalen door de gemeente, doneer het aan een goed doel of je lokale kringloopwinkel. | Foto: Alistair MacRobert

Meer duurzaam fietsnieuws

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.