Drones gaan de wereld redden 

One small flight for man, one giant leap for mankind. Over hoe drones de wereld ten goede komen.
10-09-2018

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een dynamic remotely operated navigation equipment. Oftewel: een drone! Drones komen vaak negatief in het nieuws en dat is jammer. Want drones kunnen de aarde zoveel goeds brengen. Zeven manieren hoe drones op een goede manier worden gebruikt.

#1: De dronenman helpt boeren

Ontmoet Greg Crutsinger. Deze ecoloog ontwikkelt drone-technologie om boeren te helpen die zijn getroffen door klimaatverandering. Boeren die door droogte maar met moeite producten kunnen groeien. Crutsinger rust de drones uit met sensoren en camera's, zodat boeren de gewassen met een hoge precisie en tegen lage kosten kunnen controleren.

"De wereld staat voor ongekende uitdagingen als het gaat om de toekomst van voedsel," vertelde Greg aan Motherboard. "We moeten elk hulpmiddel gebruiken om een oplossing voor boerenbedrijfjes te vinden." Zie de drone van Greg in actie:

#2: Drones meten klimaatverandering

Veranderingen in het milieu en klimaat zijn lastig te meten. Gelukkig hebben we tegenwoordig een handig hulpmiddel, je raadt het al: drones. Zo testen Environmental Protection Agency-drones luchtkwaliteit en worden die van NASA gebruikt om de samenstelling van de ozonlaag te meten. Het zijn slechts enkele voorbeelden. De verwachting is dat drones in de toekomst een nog grotere rol gaan spelen in klimaatonderzoek.

#3: Drones redden levens na rampen

Eerder schreven we op Voor de Wereld van Morgen al over drones die levens redden. In Rwanda gebruiken ze drones om vaccins en medicijnen in afgelegen gebieden te krijgen. De nieuwe bezorg-drones zullen vooral ingezet worden voor het distribueren van bloed naar transfusiecentra in het land. In 2013 werden ook al drones ingezet na een humanitaire ramp in Rwanda en Congo.

Na de orkaan in de Philippijnen brachten drones op een snelle manier veel inzicht in de schade die aangericht was. In België wordt momenteel gewerkt aan een drone die inzetbaar is om politie en brandweer vliegensvlug te hulp te staan en te voorzien van informatie over de aangetroffen risico's.

#4: Drones beschermen weidevogels

Leuk filmpje tussendoor (inclusief drone):

 #5: Walvissen bevrijden met een drone

Rond de Hawaiiaanse eilanden raken regelmatig bultruggen verstrikt in netten en touwen van vissers. Als je weet hoe groot en zwaar deze walvissen zijn, begrijp je dat het best lastig is om een bultrug te bevrijden. Maar dankzij drones komt daar nu verandering in!

Het FreeFLY programma is een initiatief van de Amerikaanse overheid en de non-profit Oceans Unmanned. Door drones in te zetten kunnen vrijwilligers beter inschatten waar de verstrikking precies is en hoe ze het beste te werk kunnen gaan.

In de afgelopen 30 jaar heeft de Amerikaanse overheid al 1.300 walvissen weten te bevrijden en het FreeFLY programma zal deze operaties efficienter en veiliger maken in de toekomst.

Een vrije bultrug

 #6: Drones for Good

Er bestaat zelfs een heuse wedstrijd voor goede drones: 'Drones for Good' in Dubai. De Nederlandse Patrick Zaman is met zijn startup 'Avy Rescue' doorgedrongen tot de finale van de wedstrijd. Met zijn reddingsdrone die vluchtelingen opspoort die tijdens hun overtocht op de Middelandse Zee in nood raken. De drone dropt waar nodig reddingsvesten, voedsel en medicijnen. Binnenkort een langer verhaal over Patrick Zaman. Spannond!

#7: Hee, haa, pizza

Op 16 november 2016 was het dan zo ver. Een historische dag. Om 11:19 stond de wereld op zijn kop in Auckland, Australië. Emma and Johnny Norman, tot voor kort twee onopvallende mensen in de stille periferie van de stad, werden plotsklaps wereldnieuws. Op deze dag werd de allereerste pizza ooit bezorgd. Met een drone. One small flight for man, one giant leap for mankind. #neverforget

Kijk ze (terecht) blij zijn met hun pizza! Waar drones al niet goed voor zijn...