Tech

Door deze studenten printen we straks inktloos 

29-01-2017 - door Redactie

Stel je voor: je wilt tickets printen voor dat ene, megatoffe concert. Het begint al over een half uurtje, maarrrrr: de inkt is op. Paniek! Oude cartridge eruit, nieuwe (veel te dure) cartridge erin. Gedoe, gedoe. Herkenbaar? Als het aan deze studenten ligt is dit binnenkort verleden tijd. Hun nieuwe techniek, Inkless genaamd, zou de printwereld op zijn kop kunnen zetten.

Printen zonder inkt

'Bij de methode van Inkless, die we samen met de Optics Research Group van de TU Delft hebben ontwikkeld, carboniseren we het papier,’ vertelt mede-oprichter Arnaud van der Veen aan TU Delft. Dat betekent dat het papier licht wordt verbrand. Deze techniek is niet nieuw (kassabonnetjes werken vergelijkbaar), maar de kwaliteit is geperfectioneerd door de studenten: 'Inkless haalt inmiddels de kwaliteitsstandaarden van conventionele printtechnieken, onder meer qua resolutie en printsnelheid’. En nu zijn ze klaar om de volgende stap te zetten.

Klaar om op te schalen

'We zijn aan het kijken wat voor ons de meest logische strategie en markt is, nu we de technologie echt op niveau hebben’, zegt Van der Veen. ‘Wellicht dat het voor ons slim is om met één of meerdere grotere partijen uit de markt te gaan samenwerken; de eerste contacten hebben we daarvoor al gelegd. Op die manier kan de schaal relatief snel omhoog en, naar verwachting, de prijs verder omlaag.’ In 2018 haalde Inkless €1.000.000 op voor het idee. Nu is het team druk bezig om het product ook daadwerkelijk op de markt te brengen. "We beginnen met het printen van barcodes, shelf life data en productcodes op verpakkingen", licht Arnaud van Inkless toe. "In deze markt is er vooral veel zwart-wit inkt nodig én de verpakkingmarkt groeit gestaag door de groei van online retail". 

Winst voor het milieu

Ook voor het milieu is er winst te behalen. ‘Onze inktloze printtechnologie biedt veel voordelen. Cartridges, toners of speciale coatings op het papier zijn niet meer nodig, wat een enorme milieuwinst oplevert. De productie van cartridges en inkt kost immers veel energie en levert afval en schadelijke emissies op.' De nieuwe techniek heeft ook praktische voordelen: 'Met een inktloze printer zal het nooit meer voorkomen dat je cartridges leeg blijken te zijn, net op het moment dat je dat belangrijke printje wilde printen.’ Dus net vlak voor het concert de inkt op? Als deze jongens daad bij het woord voegen, is dat straks verleden tijd!

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.