Sociaal

Doneer je deken! 

Doe jij al mee met deze bijzondere actie?
10-11-2016

© Simone van den Akker

Een groep vrienden uit Breda besloot vorig jaar om een kijkje te nemen in de Jungle van Calais. Zij schrokken daar zo van de leefomstandigheden dat ze een grote actie op touw zetten. Op grote festivals haalden zij tenten, slaapzakken en andere spullen op. Daarnaast starten zij een actie waar mensen in drie steden spullen in konden zamelen: Doneer je deken. Deze actie was zo’n succes dat er uiteindelijk wel 13 steden mee deden. 

Ondertussen is er een jaar verstreken en is de Jungle opgedoekt. Toch slaat het team de handen weer ineen om spullen in te zamelen voor vluchtelingen. In maart zijn er namelijk duizenden mensen gestrand op de Grieks-Macedonische grens. Zij zijn ondertussen overgeplaatst naar verschillende kampen in het noorden van Griekenland. Voor hen gaan ze de komende weken allerlei spullen inzamelen. Daarnaast willen ze deze mensen een gezicht geven door hun verhalen te vertellen en te delen via de site en Facebookpagina. We spraken mede-initiatiefneemster Simone van den Akker over deze bijzondere actie.

 

Een nieuwe actie

Voor deze nieuwe actie slaat Doneer je Deken haar handen ineen met Jonas Sweep van Impact Nomads. Simone van den Akker vertelt enthousiast:

“Jonas van Impact Nomads belde mij een paar maanden geleden op, nadat hij maandenlang in het noorden van Griekenland Wifi netwerken heeft aangelegd in de vluchtelingenkampen. Terug in Nederland wilde hij graag een inzamelactie voor de mensen daar beginnen en vroeg hij of wij hem daarmee konden helpen. We hebben elkaar vorig jaar ontmoet bij een inzamelpunt in Utrecht, toen ik met Doneer je Deken een inzamelactie aan het doen was voor Calais waar Jonas voor kwam doneren.”

“Ik vond het een goed idee en een week nadat de Jungle in Calais was opgedoekt besloot ik naar Griekenland te vliegen om daar de situatie te bekijken. Ik wist inmiddels dat daar vele mensen gestrand waren, maar ik wilde daar heen om naar de verhalen van de mensen te luisteren en de situatie met eigen ogen te zien.” 

Mensen een gezicht geven

De eerste dag in een kamp ontmoette zij Aisha, ze is tien jaar en ze spreekt goed Engels. Ze dartelende de hele tijd om hen heen en op een gegeven moment kwam ze naar haar toe en gaf ze haar een knuffel.

“Er waren zoveel kinderen in de kampen, ik heb zoveel geknuffeld die dagen. Ze had een schildpad op haar ene hand getekend en een vogel op de andere. Ze nodigden ons uit in de tent van haar familie. Zo ontmoette ik haar moeder en haar broertjes.”

“Ik zat in de tent met haar moeder toen ze vertelde dat haar man in Nederland was, in het AZC in Leersum. Hij heeft inmiddels een status en heeft gezinshereniging aangevraagd, maar ze horen maar niks van de instanties. Ineens geeft ze me de telefoon en heb ik de vader, Khaled aan de telefoon. Hij spreekt al een beetje Nederlands, maar ik wist even niet wat ik moest zeggen. Dat was een hele rare situatie, die voor mij heel tekenend was voor de situatie waarin veel mensen verkeren.”

Mee doen

Iedereen kan mee doen door spullen te doneren. Er staat een lijst op de Facebookpagina van Doneer je Deken. Maar het team is ook hard op zoek naar mensen die hun eigen inzamelpunt willen beginnen. 

“Vorig jaar werden er punten geopend bij mensen thuis in hun garage of in het buurthuis. Het enige wat je nodig hebt is ruimte om de spullen in te zamelen (tot 21 november) en tijd om de deur open te doen voor mensen. Of denk bijvoorbeeld aan het cafe of bibliotheek in de buurt, die sowieso open zijn.”

“Daarnaast vragen we iedereen om op 22 november naar Sambeek te komen, want daar zamelen we alle spullen in waarna we ze gaan sorteren en klaar zullen maken voor transport. Ook daar zoeken we nog mensen voor! En er mag natuurlijk ook geld gedoneerd worden!”

Een mooie missie

Het team wil met deze actie aan de ene kant zoveel mogelijk spullen verzamelen voor de mensen die daar vast zitten, maar ze willen mensen ook bewust maken van de situatie in Griekenland en dat dit onaanvaardbaar is. 

“Deze mensen zijn immers al in Europa, ze moeten alleen herplaatst worden. Het is mensonterend en onacceptabel om mensen maandenlang in een tochtige fabriek te laten wachten tot eindelijk iemand uit de politiek bereid is mensen op te nemen. Daarbij denk ik dat er veel angst heerst, niet alleen in Nederland, maar overal. Kijk naar de overwinning van Trump. Met deze actie probeer ik een alternatief verhaal te brengen. Over mensen die niks anders willen dan een gewoon leven opbouwen, in veiligheid. Zodat ze weer na kunnen denken over een toekomst en een toekomst voor hun kinderen. “

“Ik denk dat we in Nederland ook bang zijn om onze welvaart op te moeten geven, maar die angst is ongerechtvaardigd en ik denk dat het helpen van deze mensen met de juiste ondersteuning juist een bijdrage kan betekenen voor onze welvaart."

 

De actie van Doneer je Deken loopt nog tot en met 21 november. Op hun Facebookpagina kan je een lijst vinden van wat er nodig is en inzamelpunten tot dusverre.  Je kunt daar ook contact met ze opnemen als je zelf een inzamelpunt wilt openen. Verder kan je ze helpen door hun crowdfunding actie te steunen, waarmee ze het transport willen financieren. 

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Simone van den Akker.