Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Dokwerker voor een dag 

Kom zaterdag 20 mei helpen met het lossen van zeilschip Tres Hombres! Je ontvangt chocolade & rum als beloning.
11-05-2017 - door Maartje

Eerlijke chocolade van de Chocolatemakers

Op zaterdag 20 mei zal het zeilende vrachtschip de Tres Hombres, na haar overtocht vanuit de Dominicaanse Republiek, afmeren aan de Amsterdamse kade. Aan boord hebben ze 100 zakken met cacoa waar het Amsterdamse Chocolatemakers heerlijke chocolade van gaat maken. Maar die moeten nog wel even aan de kade worden gebracht...

En daar kan jij bij helpen! Chocolatemakers is op zoek naar mensen die het leuk vinden om zaterdag te helpen lossen. Met de fiets, bakfiets, kruiwagen, elektrische auto, het kan allemaal. Als het maar CO2 neutraal is (tillen ís een optie, maar weet wel dat de zakken zo'n 70 kilo wegen.)

Voor elke zak cacaobonen die je naar de fabriek brengt, ontvang je van de Chocolatemakers een reep chocola & glas rum. Kijk, voor zo'n workout-beloning kun je ons wel op de been krijgen. Als je even op adem wilt komen kun je meteen een blik werpen op de Chocolatemakers fabriek die op deze dag ook meteen een kijkje achter de schermen biedt.

Cacoa uit de Dominicaanse Republiek

Na bijna 10.000 nautische mijlen over de Atlantische Oceaan is het motorloze zeilschip Tres Hombres bijna terug in Nederland. Aan boord ligt de nieuwe, biologische cacao-oogst uit de Dominicaanse Republiek. Chocolatemakers heeft bij lokale cacaoboeren 7 ton cacao ingekocht voor een eerlijke prijs waarmee ze zo'n 100.000 ‘Tres Hombres’ chocoladerepen gaan produceren. Maar dan moet die cacoa dus wel eerst van die boot af.

Programma zaterdag 20 mei

  • 13:00   aankomst Tres Hombres aan de IJkade/Aambeeldstraat bij Hotel de Goudfazant
  • 14:00   hijsen, sjouwen, lopen en vervoeren naar de fabriek
  • 17:00   einde van het lossen van de Tres Hombres, tijd voor rum & chocolade!    

Foto: Jitske Schol                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Oogst vergroten met Nederlands struviet

De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. Om ons nog wél te kunnen blijven voorzien van hun overheerlijke chocolade hebben de Chocolatemakers met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres een uniek plan bedacht; struviet (fosfaat) dat wordt gewonnen uit Nederlands afvalwater, naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek brengen om daar als voedingsrijke grondstof te gebruiken.

Zes maanden geleden heeft de Tres Hombres het struviet succesvol gelost op de Dominicaanse Republiek. Rodney Nikkels van Chocolatemakers is trots: “Als we ook in de toekomst cacao willen verbouwen, dan zijn er drastische oplossingen nodig. Nederlands struviet gaat een verschil maken voor de Dominicaanse cacaoboer, daar ben ik van overtuigd”.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!