Duurzaam ondernemen

Doen of niet: Ondernemen met je partner 

Cijfers van het CBS tonen dat steeds meer stellen samen ondernemen. Maar hoe is het nou om een onderneming te runnen met je partner?
11-05-2018 - door Maartje
Ondernemen met je partner wordt steeds populairder

Er komen steeds meer stellen die samen een onderneming runnen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2015 werden maar liefst 124.000 bedrijven gerund door mensen die niet alleen zakelijk, maar ook privé partners van elkaar zijn.

Werk je in de landbouw, dan is de kans het grootst dat je dit samen met je partner doet, maar liefst 1 op de 3 landbouwbedrijven wordt gerund door een stel. Ook in de horeca werken veel mensen met hun partner, daar staat in 1 op de 4 bedrijven een stel aan het roer. Overigens runnen stellen samen vooral kleinere ondernemingen, in ruim 90 procent van de gevallen gaat het om bedrijven waar minder dan 10 personen werkzaam zijn.

Ook onder de Voor de Wereld van Morgen-leden vinden we veel stellen die samen een bedrijf runnen. We vroegen drie van hen hoe ze het vinden om met hun partner te ondernemen en of ze het anderen zouden aanraden.

Fraenck: Samen iets opbouwen

Ratna Ho & Pascal Mulder hebben sinds 2007 een relatie en zijn in 2013 samen gaan ondernemen. Ze ontwerpen en produceren mode-accessoires van duurzame (rest)materialen en wonnen daarmee de ASN Bank Wereldprijs in 2017. Van wrijving komt glans weten Ratna en Pascal, dus ze zijn niet bang voor een meningsverschil of twee.

Ratna Ho en Pascal Mulder Ratna en Pascal tijdens de uitreiking van de ASN Bank Wereldprijs 2017

Ratna: "Ik heb een groot vertrouwen in Pascal maar soms is hij net iets te enthousiast. We kunnen lekker goed ruzie maken, en doen dat ook regelmatig, maar dat is goed. We kunnen echt alles tegen elkaar zeggen omdat we echt het beste met elkaar en het bedrijf voor hebben." Pascal vult aan: "Samen ondernemen is vooral ook een kwestie van weten wanneer je water bij de wijn moet doen, en wanneer je met je vuist op tafel moet slaan. Kies de juiste momenten. Niet dat dat bij ons altijd lukt hoor, soms lopen de emoties hoog op. Maar zoals Ratna zegt, we kunnen alles tegen elkaar zeggen en dat maakt dat er geen achterdocht of gebrek aan vertrouwen is."

Het runnen van een onderneming gaat wel ten koste van de tijd die je als stel doorbrengt merken beiden. Ratna: "De modewereld is hardcore en er heerst zeker geen 9 tot 5 mentaliteit. Als ik geen bedrijf had met mijn partner zou ik geen relatie hebben naast mijn carrière, daar is gewoon geen tijd voor." Ook Pascal benadrukt dat het moeilijk is om genoeg tijd voor elkaar vrij te maken. "Maar je krijgt er wel een hoop voor terug, zegt hij, "we bouwen samen iets op waar we trots op zijn en waar we in geloven."

Doggerland Craft Cider: zorg dat je je relatie onderhoudt

Doggerland Craft Cider is een officiele onderneming sinds 2017 en hebben lanceerden een jaar later hun eerste ciders. Het team bestaat uit maar liefst twee stellen: Marijke en Jurjen en Marleen en Nanne. Ze kennen elkaar van de middelbare school en zijn allemaal bevriend. Ze kennen elkaar inmiddels door en door en vinden dat een enorm voordeel. "We merken dat we snel op één lijn zitten en kunnen makkelijk taken verdelen of elkaar helpen. Voor ons werkt dat perfect!" aldus Marleen en Nanne.

Marijke en Jurjen vullen aan: "Het is heel handig dat je op de hoogte bent van het werk. Overigens loop je dan wel het gevaar dat je altijd bezig bent met het bedrijf, daarom lassen we af en toe een 'Doggerland minuutje' in om kort iets te overleggen en daarna over te gaan tot de orde van de dag en de rest van ons leven." Om de vriendschap en de relatie goed te houden proberen de stellen na een dag hard werken samen wat te gaan eten of drinken. "Het is belangrijk om ook je relatie en vriendschap te onderhouden en niet te verzanden in alleen een werkrelatie", vinden Marleen en Nanne.

Kim & Koen: Samen sterker

"We zouden nooit voor onzelf zijn begonnen als we elkaar niet hadden" vertelt Kim van ontwerpduo Kim&Koen. "We vullen elkaar aan, we hebben namelijk allebei dingen waar we minder goed in zijn maar die wél heel belangrijk zijn als je een onderneming wilt runnen. Door samen te werken kunnen we juist onze sterke kanten benadrukken en elkaar helpen bij zaken die we lastig vinden. Ideaal!"

Kim & Koen Kim & Koen Foto: Freek van Dillen

Kim & Koen werken sinds 2016 samen als ontwerpduo dat van zwerfafval nieuwe producten maakt. Zo maakte onder andere een geweldig meubel van afvalhout voor een koffietentje in Breda. Het succes van hun samenwerking? Kim: "Ik denk dat het scheelt dat we elkaar de ruimte geven om ons eigen ding te doen. Zo volg ik naast mijn werk voor Kim & Koen een opleiding tot yogadocent en vind Koen het heerlijk om in de werkplaats eigen machines te maken en ideeën uit te werken. Dus we zijn veel samen, maar we doen daarnaast ook met regelmaat dingen voor onszelf, en ik denk dat dat belangrijk is."

Een nadeel van samenwerken met je partner is dat je werk nooit af is legt Kim uit. "Het kan soms moeilijk zijn om je privéleven en je werkleven los van elkaar te zien. Waar je normaal gesproken de deur achter je dichttrekt, kunnen wij altijd doorsparren, doordenken of even langs een interessant bedrijf wanneer we samen een dagje weg zijn bijvoorbeeld. Het is niet zo dat ik andere stellen per sé aan- of af zou raden om samen te gaan ondernemen. Als het goed voelt, gewoon doen! Je zit er natuulijk ook niet aan vast, hoe definitief zo’n beslissing misschien ook voelt. Als we dat zouden willen, verkopen we morgen alles en gaan we iets anders doen." 

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!