DIY: moestuin op het balkon 

Hoog tijd om je handen uit de mouwen te steken: met dit stappenplan bouw jij je balkon om tot een levende groene oase.
06-04-2016

Hoe maak je een verticale tuin?

Heb je een bescheiden balkon of stadstuin en wil je dólgraag planten en bloemen om je heen? Maak slim gebruik van je muur en werk de hoogte in. Tover je (buiten)muren om tot levende groene wanden, inclusief irrigatiesysteem. Ik ging op zoek naar handige tips. 

Stap 1 - Hang je planten in zakjes

  • Sla 2 of 4 spijkers in de muur of boor hetzelfde aantal gaten in de muur voor schroeven. Bevestig de zakken eraan.
  • Koop hangende (schoen)zakken om plantjes in te hangen. Ga kijken bij de Eetbare Wand van Leon van Rijswijk. Deze zakken zijn 100% duurzaam-, milieu- en arbeidsvriendelijk geproduceerd. Ook dit systeem uit Maastricht is fantastisch en levert een duurzame systeem voor verticaal tuinieren. Heb je minder budget? Dan zijn de hangende schoenzakken van IKEA perfect te gebruiken om plantjes in te hangen.
  • Prik in de onderkant van iedere zak steeds met een breinaald, schaar of vork ongeveer 10 gaatjes. Nu hangen de zakken aan de muur! Je kunt er meteen plantjes in plaatsen. Let wel op: de zakken zijn van binnen vrij klein, dus er passen alleen plantjes (zoals kruidenplantjes) in met weinig wortels. 
  • Geef de plantenzakken iedere avond water. Zorg dat hij elke nacht tien minuten druppelt. En klaar! Tijd om te relaxen op je balkon en te wachten tot de eerste planten gaan bloeien!

Stap 2 - Maak een plantenrek

  • Met een verticaal plantenrek stapel je de planten en kruiden gemakkelijk op elkaar. Veel potten hebben een klein gaatje aan de achterkant. Bevestig met ijzerdraad de verschillende potten aan het rooster.
  • Kijk goed welke planten meer licht nodig hebben en welke iets minder, en bepaal zo de plaats. Je kan van alles kwijt aan dit rek. Mix verschillende soorten van je groene vrienden en potten met elkaar voor een speels effect. Ook kun je gebruikte plastic flessen ophangen met touwtjes. Hiermee kun je een vrolijk systeem maken waarin je (eetbare) planten kunt verbouwen. Handig én leuk om naar te kijken.

Stap 3 - Kweek je eigen groenten!

Maak een mini-moestuin met vierkante bakken die je op je balkon kunt zetten(meestal 1.20 bij 1.20 meter). Een slimme en makkelijke manier van groente kweken, die enorm veel oplevert. Terwijl je er maar heel weinig ruimte voor nodig hebt!

  • Zet de bakken bovenop je tuintafel, op de grond. Vul hem met Makkelijke Moestuinmix: die maak je zelf of koop je kant-en-klaar. Ook kun je zelf kweken en de vierkante bakken aanschaffen bij PlantVierkant. Alvast smakelijk eten!

Varianten

Veel tuinierplezier!

De foto is gemaakt door Marie-Sophie Tékian - Le jardin du Luxembourg, Paris (La France)