Diversiteit in duurzaamheid  

... Begint bij jezelf. Het is jouw aarde van morgen.
03-11-2016
Diversiteit in duurzaamheid begint bij jezelf. Het is jouw aarde van morgen.

Yagmur Masmas, oprichter van aGreenStory.

De duurzaamheidswereld zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij: is dat het nu ook? Ik sprak Yagmur MasMas, oprichter van aGreenStory en jonge duurzame ondernemer over haar idee van diversiteit in de duurzaamheidswereld.  

Maak kennis met... Yagmur Masmas, oprichter van aGreenStory 

Ze is naast student aan University College Maastricht ook duurzaam ondernemer. aGreenStory verkoopt duurzame cadeaus, schrijfgerei en lesmateriaal. De Nederlandse Yagmur heeft Franse en Turkse achtergrond en was te gast op het VDWVM-podium Diversiteit in duurzaamheid van festival MorgenVandaag 2016.

Wat heeft je geïnspireerd om met duurzaamheid aan de slag te gaan?

Toen ik opgroeide, werd ik me via de lesstof op school bewust van een aantal wereldproblemen. Eerst raakte ik gefrustreerd, maar dat veranderde toen ik bijzondere verhalen hoorden over mensen die met een bepaald initiatief heel concreet problemen aanpakten. Nu laat ik me inspireren en ben ik ook gaan geloven dat bepaalde ambities waar te maken zijn via aGreenStory. Een van de meest leuke ervaringen met aGreenStory is het ontmoeten van vele enthousiaste mensen en het horen van hun verhalen. Dat geeft me ontzettend veel energie en moed om verder te gaan.

Je bent een Nederlandse duurzame ondernemer met Turkse en Franse achtergrond. Wat voor inzichten neem je hieruit mee?

Grappig is dat het woord in veel talen niet eens bestaat met deze betekenis. Het woord 'duurzaamheid' is een heel nieuw concept: in veel minderheidsgroepen in Nederland staat de sector ook niet bekend als een 'beroepssoort' met aanzien. 

Sprekers op het podium Diversiteit in duurzaamheid. De tweede spreker van links is Yagmur Masmas.

Daarnaast hebben andere culturen vaker hun 'duurzame' traditionele manieren van landbouw volgehouden. Daardoor kennen ze het woord 'duurzaamheid' niet, maar zonder dat ze het weten zijn ze duurzamer bezig dan veel geïndustrialiseerde landen. Hun grondstoffen zijn niet geëxploiteerd, hun koeien zijn niet in megastallen gestopt en dus is er minder noodzaak om zich bewust te worden over deze issues.

Hoe denk jij dat we meer diversiteit in de duurzaamheidswereld krijgen?

Volgens Yagmur is het erg belangrijk om verhalen te delen van mensen met diverse afkomsten. 'Ik zou er voor willen waken dat je andere culturele achtergronden niet ziet als een 'uitzondering' die tot een minderheidsgroep behoort. Dat geeft mij eenzelfde gevoel als een vrouwelijke leidster die 'alleen' in het nieuws komt omdat ze een vrouw is (of er wordt extra nadruk gelegd op het feit dat ze een vrouw is), dat roept een dubbel gevoel op bij mensen, "oh er bestaat dus nog steeds een gap en deze vrouw is een uitzondering", dat is eigenlijk een zichzelf bevestigend issue.'Je kunt beter samenwerken met initiatieven die een specifiek onderwerp aanpakken, zoals gebrek aan mondzorg in een bepaalde regio in de wereld. Ook wat Thiemo Heilbron van Fawaka doet vind ik heel mooi. 'Vier het mooie verhaal, laat het niet 'wegzinken' in een poel van opmerkingen over segregatie.'

Hoe zie je de toekomst?

'Denk je wel eens na over de impact die jouw aankopen hebben op de levens van anderen en jouw kleinkinderen? Er zijn erg veel mooie initiatieven die hun best doen om de wereld een stukje groener te maken en jij kunt hen ondersteunen.'

Yagmur, stellig: 'Ik wil het concept duurzaamheid verspreiden en laten zien dat duurzaam ondernemerschap een bijzondere nieuwe plek inneemt in de maatschappij.'

De ambitie van aGreenStory is dat zij in 2020 al haar producten volledig afvalvrij en op zonne-energie produceert.