Dit zijn onze favoriete TEDxTalks 

Van een moestuinierende gangster tot een 15-jarig meisje dat een zaklamp-op-lichaamswarmte ontdekte
12-05-2017 - door Redactie
TEDx

Het logo van TEDxTalks

TEDxTalks, je hebt er vast wel eens een gezien of er in ieder geval over gehoord. Wij bij Voor de Wereld van Morgen zijn fan en raken regelmatig geïnspireerd. Daarom delen wij onze tofste TEDxTalks met jullie. Voor op een luie zondagmiddag, een lange treinreis of op een supersaai feestje. 

Maartje

Oeh, man, mijn favoriete TEDxTalk.. Ik heb er wel meerdere. De wereldwijde hit van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid. Kick-Ass Ron die guerilla moestuinen aanlegt in minder prettige wijken van South Central LA. En - deze is echt heel leuk - wat de keus voor spaghetti saus nou echt zegt, door de geniale Malcolm Gladwell.

Milou

De TEDxTalk van Pam Warhurst blijft tof. Geen super recente talk, maar qua onderwerp wél. Het gaat over de kracht van een lokaal initiatief en ze weet het ook heel leuk te vertellen. Met termen als propaganda gardening, incredible eatable en de campagne Every Egg Maters. Ze hebben het kleine stadje Todmorden in Engeland echt op de kaart weten te zetten vanuit dit vrijwilligerscollectief. Wereldwijd hebben ze navolging gekregen.

Jessie

Ik vind de TEDxTalk van Dianna Cohen heel krachtig. Ook al is dit filmpje wat ouder en korter, laat het precies zien wat ik altijd propagandeer: het gaat niet zozeer om het plastic in de oceanen en hoe we dat kunnen opruimen, maar ook om het vermijden van plastic. Dianna is oprichtster van de Plastic Pollution Coalition en spreekt over "The gyre of plastic in the supermarket": zelfs in biologische supermarkten zien we overal plastic. Dianna legt uit waarom en hoe we plastic kunnen vermijden op momenten dat we het eigenlijk echt niet nodig hebben. 

Willard

De TEDxTalk van Ann Makosinski is briljant. Op 15-jarige leeftijd raakte de Canadese geïnspireerd door haar vriendin in de Filipijnen die zakte voor school, omdat ze ’s avonds geen licht had om te studeren. Ze moest en zou haar helpen. Dus ontwierp ze een zaklicht die licht gaf door middel van  lichaamswarmte. Ze vertelt over hoe ze op 5-jarige leeftijd geen speelgoed, maar een lijmpistool kreeg. Ze moest zelf haar speelgoed in elkaar flansen. En sindsdien is de Canadese Willie Wortel nooit gestopt met creatief nadenken en uitvinden. Haar boodschap is – zeker in ons tijdperk – doeltreffend: met minder heb je vaak méér. Af en toe loskoppelen van onze hebzuchtige wereld is zo gek nog niet.

Marit

Die over de ECO Coin is zonder twijfel een van mijn favorieten. Zou het regenwoud worden vernietigd als we mensen zouden betalen om de bomen te laten staan? De ECO Coin is een alternatieve munteenheid die ecologische waarde uitdrukt. Zo brengen we economie en ecologie in balans. Geloof jij in de ECO Coin?

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.