Duurzaam ondernemen

Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2019! 

Van trainingsdag tot finale: deze duurzame ondernemers haalden een plek op het podium!
13-11-2019 - door Redactie
De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs op het podium

De 12e editie van de ASN Bank Wereldprijs begon met 213 duurzame ideeën en eindigde op 13 november met zes steengoede finalisten. Tijdens de feestelijke finale in Pakhuis de Zwijger kregen CaffeInk, Circular Coffee Collective, Wilder Land, Twenty, Unplastic en WijkEnergieWerkt nog éénmaal de kans om de jury te overtuigen, op het podium voor een volle zaal. Daarna ging de jury in beraad en volgde de spannende uitreiking. En dit zijn ze geworden, de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2019!

De eerste prijs: Wilder Land

De eerste prijs van de ASN Bank Wereldprijs is dit jaar gewonnen door Wilder Land (voorheen Ptthee). Wilder Land zaait bloemen en kruiden in op stroken boerenland en maakt daarvan thee. Hiermee stimuleert het bedrijf het herstel van de biodiversiteit in Nederland, die onder druk staat door intensieve landbouw. Volgens de jury verdient Wilder Land de winst omdat ze laten zien dat hun missie echt voorop staat en hun product een ongeloofelijk actueel probleem oplost. Daan en Matthijs van Wilder Land sleepten met de eerste prijs 25.000 euro in de wacht, die ze willen gebruiken om een theefabriek op te zetten.

De tweede en derde prijs

De tweede prijs en de cheque van 15.000 euro ging naar Twenty. Zij maken een shampoocapsule die je zelf thuis in water oplost om een vloeibare shampoo te krijgen. Aangezien shampoo voor 80% uit water bestaat, zorgen deze capsules voor minder plastic verpakkingen én minder vervoer. Dat levert een flinke besparing van co2-uitstoot op. Over Twenty zei de jury: "Dit product heeft de potentie om de industrie op z'n kop te zetten. Het is zo logisch, dat het niet anders kan dan dat het vanzelfsprekend wordt."

CaffeInk won de derde prijs ter waarde van 10.000 euro. CaffeInk geeft koffiedik een tweede leven als milieuvriendelijke inkt en plantaardige olie. Het bedrijf biedt een circulaire oplossing voor koffieprut door er pigmenten uit te halen en hier duurzame inkt van te maken. Ook voor CaffeInk had de jury niets dan mooie woorden: "Jullie blinken uit in innovatiekracht, je verbindt verschillende markten met elkaar en daardoor is de algehele impact op de samenleving groot."

Publieksprijs

Naast de drie juryprijzen reikten we ook dit jaar weer de Publieksprijs uit ter waarde van 5.000 euro. Van 5 november tot 13 november 11:00 kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete finalist. In totaal brachten bijna 9.000 mensen hun stem uit, en met 33% van de stemmen is Wilder Land de winnaar van de Publieksprijs. Daarmee neemt Wilder Land in totaal 30.000 euro mee naar huis.

 Waar geef jij je geld aan uit? 

Ongekend hoog niveau

De 12e editie van de ASN Bank Wereldprijs kenmerkte zich door een ongekend hoog niveau aan inzendingen. Juryvoorzitter Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely zegt hierover: “Het was dit jaar moeilijker dan ooit om de winnaar te bepalen uit zulke sterke en diverse ondernemingen." Een eervolle vermelding is dan ook op zijn plaats voor de fantastische deelnemers die nét geen plek op het podium haalden: Circular Coffee Collective, UnPlastic en WijkEnergieWerkt. Wij geloven dat we ook van deze impactvolle ondernemingen nog heel veel gaan horen!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.