Geldzaken
Duurzaam ondernemen

Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2018! 

Deze talenten bewijzen het: duurzaam ondernemerschap heeft de toekomst.
14-11-2018 - door Redactie

Winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2018 op het podium.

De 11e editie van de ASN Bank Wereldprijs begon met 199 aanmeldingen en eindigde met zes ijzersterke finalisten op het podium van de Kunsthal Rotterdam. Onder leiding van onze host Zarayda Groenhart presenteerden CEMBA, Proud Breast, fairf, The Ketchup Project, MAKUS en Qlayers hun innovatieve ideeën. Tijdens de zenuwslopende uitreiking werden vier van hen tot winnaar uitgeroepen.

Mens en Samenleving

Suzanne, Clary en Frances van Proud Breast ontwikkelden de Qups: een betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. De lichtgewicht Qups geeft, in tegenstelling tot de huidige siliconen prothese, meer draagcomfort en hij past in reguliere lingerie. Met dit idee won Proud Breast in de categorie Mens en Samenleving een bedrag van €12.000!

Natuur en Milieu

Laurens van Fairf won in de categorie Natuur en Milieu en ging naar huis met een bedrag van €12.000! Fairf heeft met een duurzame muurverf een kleurrijke samenleving voor ogen. De verf van fairf wordt gemaakt met een natuurlijk bindmiddel gemaakt van sloophout waardoor er volgens Laurens per liter 950 gram CO2 wordt bespaard ten opzichte van reguliere verf.

Klimaatbescherming

Josefien en Ruben van Qlayers bedachten een technologie om microstructuren te printen, zoals de haaienhuidstructuur wat een mooi voorbeeld is van efficiente biomimetica (biomimicry). De aanbreng van deze coating op een vliegtuig, trein of schip vermindert de wrijvingsweerstand waardoor er brandstof kan worden bespaart en de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Het prijzengeld van maar liefst €16.000 gaat het team van Qlayers gebruiken om de technologie verder te testen.

Publieksprijs

Merel van MAKUS ontwikkelt design glasfornuizen (inductieplaten) en wil zo woningen van het aardgas afhelpen. De glasfornuizen worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd en voor de designprints wordt gebruik gemaakt van organische inkten. Merel was finalist in de categorie Klimaatbescherming, die werd gewonnen door Qlayers, maar het publiek koos massaal voor haar idee: MAKUS heeft de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs 2018 gewonnen! Met 25% van de stemmen won zij de titel én het prijzengeld van €8.632!

En dan nog even dit

Wij van Voor de Wereld van Morgen hebben dit traject met heel veel plezier georganiseerd en we wensen alle ondernemers die hebben meegedaan succes met het verder ontwikkelen van hun duurzame onderneming. Zo dragen al deze ondernemers bij aan een sociale en duurzame wereld, of zoals Johan Cruyff treffend formuleerde: “Winnen doe je met z’n allen.”

Benieuwd naar eerdere winnaars van de ASN Bank Wereldprijs? Hier vind je de winnaars van 2017.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.