Dit zijn de vijf beste ideeën van 2016 

Nu het jaar 2016 afloopt is het tijd om te kijken wat voor een goede ideeën er in 2016 zijn ontstaan.
14-12-2016 - door Redactie
idee

Wie weet heb jij wel het beste idee van 2017 | Bron: Langstraat Media

1. Eenzaamheid de wereld uit

Iedereen is blij met een kaartje. En al helemaal als het lastiger wordt voor iemand om zelfstandig de deur uit te gaan. Een kaartje is een echt cadeau! Dan weet je dat er iemand aan je denkt. OmaPost had het idee om hier werk van te maken, en met succes. Dankzij OmaPost kunnen jongeren in een handomdraai een kaartje sturen naar hun opa’s en oma’s (of hun lieve buurvrouw). Het hoeft natuurlijk geen kaartje te zijn. Een leuke workshop of een mooi concert kan precies hetzelfde effect hebben, dachten zij van SpelenderGrijs en Appeltaartconcerten. Met deze goede ideeën helpen we eenzaamheid de wereld uit!

2. (Plastic in het) water is een kans

Ergens in de oceaan drijft een enorm eiland van plastic en dit komt door menselijk consumentisme. Heel vervelend voor het milieu. Gelukkig zijn er ook veel mensen met ideeën om dit tegen te gaan. The Great Bubble Barrier bijvoorbeeld. Zij vangen het plastic in rivieren met bubbels. Heel ingenieus bedacht! En veel mensen weten het niet, maar door de toenemende verstening (er komt steeds meer bebouwde grond) van Nederland wordt het een steeds grotere uitdaging om waterafvoer te regelen. De verwachting is daarnaast dat het de komende jaren alleen maar meer gaat regenen. Overstromingen kunnen dan het gevolg zijn. Mede hierdoor bedacht Rain(a)Way een slimme tegel die grondwater door kan laten. Een slim idee, en ook nog eens uitgevoerd in een super mooi design. Verder is de documentaire Before the Flood dé must see van 2016.

Deze slimme tegel loodst regenwater rechtstreeks de grond in. Rain(a)Way | Bron: Instawebgram

3. Vluchtelingen verdienen een plek in de maatschappij

Velen hebben zich gebogen over het vluchtelingenprobleem en wat ermee te doen. Het blijkt dat mensen een hele hoop goede ideeën hebben om vluchtelingen te betrekken bij de Nederlandse maatschappij. Denk aan een Refugee Start Force, Wereldprijswinnaar van 2016, dat een netwerk biedt voor vluchtelingen. Maar ook MakersUnite en TakeCareBnb hadden een goed idee voor vluchtelingen.

4. Duurzaam design is hot, hip & happening

Tassen, schoenen, jassen: ze zijn in alle soorten en maten steeds vaker duurzaam te krijgen. En dat is maar goed ook, want de kledingindustrie is een erg vervuilende sector. Goede ideeën op dit gebied waren er genoeg. Re-run maakt duurzame hardloopschoenen, en ook Adidas heeft een duurzame hardloopschoen op de markt gebracht. Wintervacht maakt heerlijke warme jassen van oude wollen dekens. Turtles and Trees maakt outdoor kleding van gerecyclede visnetten en Nowa prachtige sieraden van gouddeeltjes uit je oude mobiele telefoon.

5. Slim vervoer

Laat de auto staan en pak de fiets of ga met het OV. Deze topideeën van 2016 maken het je veel makkelijker. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer met de auto boodschappen te doen dankzij Hook’d, een slim systeem waardoor je makkelijker met zware boodschappentassen kunt fietsen. Het team achter Stadsbus op Mierenzuur hebben ook flink aan de weg getimmerd. Wat zij willen bereiken? Écht duurzaam openbaar vervoer.

Interessante ideeën hè? Wij zijn nu al benieuwd naar alle slimme ideeën die mensen in 2017 gaan bedenken.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.