Groene stad
Reizen
Zero waste

Dit zijn de tofste sustainable hotspots in Kopenhagen! 

Een skipiste op een energiecentrale en snelwegen voor fietsers.. Euhm… wanneer gaan we?
24-03-2018 - door Jessie
Nyhavn; de bekendste plek in Kopenhagen

Nyhavn; de bekendste plek in Kopenhagen

Kopenhagen heeft het allemaal: de relaxte studenten-stad-vibe, de stijlvolle Scandinavische eenvoud en een heleboel fijne hotspots waar je met een gerust hart een Instaselfie kunt maken. Het was natuurlijk lastig selecteren, maar deze hotspots mag je volgens ons sowieso niet overslaan!

Een groen en duurzaam hotel in Kopenhagen

Kopenhagen wil in 2025 de eerste stad ter wereld zijn die helemaal CO2-neutraal is. Maar liefst 71% van de hotelkamers in de stad heeft al een officieel eco-certificaat en meer dan de helft van de hotels heeft een bewust water-, was-, schoonmaak-, energie-, en foodplan! De echte uitschieters zijn het Crowne Plaza Copenhagen Towers: de flagship store onder duurzame hotels. De Brøchner Hotel Group & Arthur Hotels zijn second best: zij zijn ’s werelds eerste CO2-neutrale hotelketen en hebben zes locaties in de stad.

GRO Rooftop Farm

GRO rooftop garden

De klimaatdoelstellingen realiseren ze in Kopenhagen niet alleen door te investeren in goede gebouwen, maar ook door aandacht te geven aan water en groen. En dat kan natuurlijk ook prima op een dak. Bij de rooftopgarden GRO kun je het hele jaar door genieten van een biologische maaltijd. Je zit ook op koudere avonden heerlijk in de kas, waar maar 24 tafeltjes staan. Grote kans dat je dus ook meteen wat locals leert kennen. Naast diners kun je bij GRO ook terecht voor workshops en events en kooklessen.

Res Res duurzame concept store

Deze sustainable concept store kwam al eens eerder ter sprake in ons artikel over duurzame ondernemerslessen uit het hoge Noorden. De eigenaren weten namelijk precies hoe ze bewuste producten het beste kunnen selecteren, uitstallen én verkopen. Heel hip Kopenhagen is in deze hotspot te vinden, want het assortiment is om van te smullen. 

Be Awear sustainable basics

Een stukje verderop vind je Be Awear; ook al zo’n fijne hotspot. Hier vind je vooral goede basics van bijvoorbeeld Pinq Ponq, Wunderwerk, Knowledge Cotton Apparel, Melawear – én duurzaam ondergoed van Underprotection! Ook de duurzame panty’s van Swedish Stockings  kun je hier inslaan. 

NBH dunne biologische pizza

De lekkerste pizzas bij nbh

Foto: © Het zero waste project

Yaaay! Deze biologische pizzahotspot zit op loopafstand van het station (pluspunt) en heeft naast pizza’s ook de chillste biologische cocktails. In Kopenhagen is al bijna een kwart van al het verkochte voedsel biologisch – en in de publieke instituties zoals kinderdagverblijven en scholen is maar liefst 75% van het voedsel biologisch.  De pizzabodem is trouwens anders dan je gewend bent: dun en knapperig en de topping is homemade of van lokale boerderijen. Ook Bæst en Ché Fè zijn aanraders als je zin hebt in organic Italian food.  

Kaf: de állerlekkerste vegan taartjes 

We begrijpen het best als je wat skeptisch bent over glutenvrije en vegan taartjes. Maar deze vegan taarten zijn niet van de good old fashioned boterdoordrenkte taarten te onderscheiden. Ze zijn namelijk zó lekker! Helaas kun je maar één taartje per keer eten, want de stukken zijn fors en vullend. Maar goed, Kaf ligt in een leuke buurt, dus je kunt gerust nog eens terugkomen!

Kastrup Søbad: zwemmen in de zee

Kastrop sobad zwemmen in de zee

Even relaxen? Ga dan naar Kastrup Sea Baths, aan de rand van de stad. In dit fantastische gebouw kun je je omkleden, om vervolgens een duik in het zeebad te nemen. Met een beetje geluk heb je een uitzicht op de Salthom-eilanden en Zweden.

Genieten bij cosy hotspot Far’s Dreng

Far’s Dreng is een populaire hotspot onder studenten en zzp’ers. En dat is begrijpelijk. De keuken is voornamelijk lokaal en biologisch en het menu staat vol fijne wafels, vegetarische broodjes (uiteraard roggebrood en met gekookte aardappel erop, want het blijft Scandinavië) en gezonde sapjes. Inmiddels zijn er twee vestigingen: een hele knusse aan de Ny Adelgade (je zit in de kelder, met kaarsjes op tafel!) en de andere aan de Rosengarden (lekker licht). Meer info: https://farsdreng.com/

Bij Gemyse kom je voor groenten

Zin om te spenden? Dan zit je hier goed: dit restaurant in een kas in de Tivoli Gardens barst haast uit haar voegen van de kruiden en planten. De eigenaren willen dat groenten niet langer een ‘zielig doorgekookt garnituurtje’ zijn, maar een hoogtepunt vol smaak en textuur.

Gekleurde huizen in Kopenhagen

Cocktail hour bij Biomio Organic Bistro (BOB)

In het hippe meatpacking district vind je BIomio Organic Bistro, ofwel BOB. Kom hier voor lunch of voor een gezellige borrel diner met vrienden. Fijne cocktails, lekker (en betaalbaar) eten en een topsfeer: hier wil je de dag afsluiten!

Kopenhagen en fietsen 

Fiets oppompen bij cycle highway

Natuurlijk kun je Kopenhagen het beste per fiets ontdekken. Iedereen doet het. Slechts 29% van de Kopenhageners heeft een auto, terwijl er meer fietsen dan inwoners zijn. De stad is daarom ook helemaal bikeproof gemaakt, met 350 kilometer aan fietspaden en voorrang voor fietsers bij stoplichten. Je kunt natuurlijk je eigen duurzame fiets meenemen of één van de stadsfietsen (met GPS en toeristeninformatie op een futuristisch iPadscherm aan je stuur) huren. Extra cool zijn de ‘cycle super highways’ waar je ongestoord op je stalen ros kunt crossen. Onderweg vind je trouwens overal fietspompen; hoe chill is dat?  

Skiën op de energiecentrale

Amager Bakke Kopenhagen

Foto: Architectenbureau SLA DK

En één van de laatste pareltjes van de stad? Een park en skipiste op een voormalige energiecentrale: Copenhill. Deze vind je in de nieuwe wijk Amager, aan de rand van Kopenhagen. De piste heeft een afdaling van 440 meter lang en is daarmee de langste kunstmatige piste in de wereld! In het park kun je bovendien hiken, op een klimmuur klimmen en zaadbommen verspreiden. Het is overigens volledig veilig om hier te skieën. 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.