Duurzaam ondernemen

Dit zijn de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2021! 

Deze zes duurzame ondernemingen maken kans op de felbegeerde titel én het prijzengeld.
27-10-2021 - door Arisha
Finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2021.

Om een plek in de finale te bemachtigen werd de top 15 klaargestoomd voor de pitchronde. Ze kregen een pitchtraining van het gerenommeerde Great Communicators. Een paar dagen later kregen ze drie minuten de tijd om de jury omver te blazen! Het niveau was hoog, de verhalen bevlogen en de competitie ijzersterk. De jury noemde het zelfs 'het beste jaar ooit'. Na intenstief juryberaad werd de knoop doorgehakt en de zes finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2021 bekend gemaakt.  

Orbisk

Orbisk maakt het economisch aantrekkelijk om voedselverspilling tegen te gaan, aan de hand van progressieve kunstmatige intelligentie. Dat doen ze met een camera boven en een slimme weegschaal onder het afvalpunt.

Deze technologie maakt het mogelijk om voedselafval op ingrediënt-niveau in kaart te brengen. Hierdoor kan de eindgebruiker (kok, bediening, ondernemer) de voorraad optimaliseren, de porties balanceren en overschotten reduceren. 

Food for Skin

Food for Skin produceert skincare op basis van 100% natuurlijke ingrediënten, op basis van groenten. Superfoods voor je gezicht dus! Ze maken slim gebruik van reststromen, bijvoorbeeld tomaten uit een Italiaanse tomatensaus-fabriek. De schillen en pitjes worden in een laboratorium verwerkt tot hoogwaardige cosmetische ingrediënten. 

Daarnaast zijn de producten verpakt in biophotonic glas, wat een langere houdbaarheid heeft en recyclebaar is via de glasbak. De zussen van Food for Skin zijn op een missie, een beautyindustrie zonder microplastics. 

Chainable

Chainable ontwikkelt modulaire keukens voor woningcorporaties en institutionele beleggers. Door de keukens te baseren op een frame, kunnen ze modulair opgebouwd worden en in gebruik worden aangepast waar nodig. Een standaard (lineaire) keuken gaat gemiddeld 20 jaar mee, maar de keukens van Chainable kunnen tot wel 60 jaar mee gaan doordat ze gebruikte onderdelen refurbishen en "de schil" van de keuken kunnen vervangen terwijl het frame kan blijven staan.

De keukens zijn op dit moment 82% circulair. In vergelijking met traditionele keukens gebruikt een Chainable keuken ook 47% minder plaatmateriaal. Het plaatmateriaal dát ze gebruiken, bestaat voor 90% uit herwonnen hout.

Respyre

Respyre zorgt voor verticale vergroening op basis van hun bioreceptieve beton. Van urban jungle naar groene urban jungle! De toepassing is in staat om als substraat te dienen voor uitbundige mosgroei. Zowel beton als mos bevat overlevingstechnieken waardoor het product zichzelf onderhoudt en een lange levensduur heeft.

De verticale vergroening zorgt voor het tegengaan van hittestress, stimuleert biodiversiteit en een verhoogd afwaterend vermogen van de bebouwde omgeving waardoor de druk op het rioolsysteem afneemt.

Northern Wonder

Northern Wonder wil koffie van niet-tropische ingrediënten maken. Op deze manier probeert het bedrijf verdere ontbossing van tropisch regenwoud tegen gaan. Northern Wonder wil de koffiemarkt transformeren: geen betere koffie, maar koffie-vrije-koffie die niet van echt te onderscheiden is.

Zo kunnen we blijven genieten van onze geliefde koffierituelen, maar dan zonder de vieze nasmaak van ontbossing. Hun doel is om producten op de markt te brengen die voldoen aan de smaak, de cafeïne en het ritueel.   

Loop Biotech

Loop Biotech produceert een doodskist die de aarde voedt. De Loop Living Cocoon™ is gemaakt van paddenstoelen die gifstoffen uit het lichaam en de bodem kunnen recyclen tot plantenvoeding, waardoor nieuwe natuur kan floreren. Mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, bekend als 's werelds grootste recycleerder, wil dode organische stoffen en verontreinigende stoffen continu omzetten in vers plantaardig voedsel dat nieuwe zaailingen laat bloeien.

Door een levende kist op basis van mycelium te kweken, stelt Loop Biotech het organisme in staat om verontreinigende stoffen uit ons lichaam en uit de grond van zwaar vervuilde begraafplaatsen te herstellen en deze om te zetten in gezonde nieuwe voeding waardoor nieuw leven kan gedijen.

De spetterende finale

Op woensdag 10 november vindt de finale van de ASN Bank Wereldprijs 2021 plaats. En wel in de voorbeeldstad van de circulaire economie: BlueCity! Tijdens dit gezellige evenement met live muziek en hapjes en drankjes, zal er een prijzenpot van 55.000 euro worden weggeven. De jury zal onder meer letten op duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap. 

De winnende onderneming gaat er met de titel vandoor én wint maar liefst 25.000 euro. De tweede prijs van de ASN Bank Wereldprijs is 15.000 euro en de derde prijs is 10.000 euro. Daarnaast maken alle zes de finalisten ook nog kans op de publieksprijs van 5.000 euro. Stem daarvoor op jouw favoriete onderneming tussen 3 en 10 november!

Bekijk de finale van vorig jaar

Profile picture for user arisha.parohi
Arisha
Auteur
Stagiair voor de ASN Bank Wereldprijs. Tijdens haar studie Bedrijfskunde leerde ze de Sustainable Development Goals kennen en dit bracht haar inspiratie voor duurzaam ondernemen naar boven. Haar missie in het leven is om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.