Duurzaam ondernemen

Dit zijn de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020!  

Deze zes duurzame ondernemingen maken kans op de felbegeerde titel en het prijzengeld.
28-10-2020 - door Redactie
Finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020

Dinsdag 27 oktober was een spannende dag waarop de ondernemers uit de top 15 pitchten voor de jury. Vanwege de coronamaatregelen vond deze dag volledig online plaats. Na de pitchtraining van Great Communicators zetten alle ondernemers een ijzersterke pitch neer. Na de pitches ging onze jury in beraad. Welke van de 15 duurzame start-ups en jonge ondernemingen horen in de finale?

Het was lastig kiezen voor de jury, maar gisteravond laat is het ze tóch gelukt om de zes finalisten te selecteren. De finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020 zijn geworden:

  • BESE helpt waterrijke natuurgebieden herstellen met behulp van biobased, bio-afbreekbare materialen. Mariene ecoloog Malenthe Teunis en haar teamgenoten gebruiken elementen gemaakt van afval uit de patat-industrie (zetmeel) om de natuur te helpen bij het opstarten van jonge planten en dieren. Ze bieden hiermee een milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende en permanente materialen zoals plastic en beton.
  • DeWarmte verwarmt je huis met warmte dat via je doucheputje of wasmachine wegstroomt. Auke de Vries en Sander Wapperom winnen warmte terug uit het huishoudelijk riool en slaan het op voor hergebruik met hun innovatieve HeatCycle. Ze benutten waardevolle warmte die anders verloren gaat en hebben zo positieve impact op de energietransitie.
  • FALAFVAL maakt falafel van groente-reststromen, opgekocht bij de lokale producent voor een eerlijke prijs. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard laten zien -en proeven- dat veel voedselafval écht geen afval is. Met minimum waste, maximum taste strijden ze voor een duurzamere voedselketen.
  • Forest Wool maakt textiel van dennennaalden. Materiaalontwerper Tamara Orjola verandert dennennaalden -afvalmateriaal afkomstig uit de houtindustrie- in vezels voor textielproductie. Omdat er geen landbouwgrond en water nodig zijn voor de productie van haar dennennaaldtextiel is het een duurzaam alternatief voor katoen.
  • Kumasi Drinks maakt eerlijke sappen en soda’s van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Door een product te maken van het sap dat vrijkomt bij het openbreken van de cacaovrucht zorgen Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power ervoor de cacaoboeren meer verdienen aan hun product én dat de Nederlandse consument kan genieten van een (h)eerlijk drankje.
  • Natulatte helpt bedrijven aan een plantaardige koffiebreak met koffiecreamers en lattes op basis van haver. Astrid van Santen biedt met haar start-up een smakelijk alternatief voor het gebruik van koemelk in de kantoorkoffie of de koffie onderweg. Zo draagt ze bij aan een dier- en klimaatvriendelijk voedselpatroon.

Sociaal ondernemen in de coronacrisis 

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs ziet er dit jaar heel anders uit dan voorgaande jaren. Vanwege de coronacrisis vindt het gehele traject online plaats, wat veel vraagt van onze deelnemers. Nu meer dan ooit zijn innovatieve en sociale ondernemers nodig. Zo zei Arie Koornneef, directeur van ASN Bank

Ik zie in alle finalisten gamechangers, die met hun idee duurzame vooruitgang stimuleren. De huidige crisis maakt extra duidelijk hoe hard we deze innovatieve en sociaal ondernemers nodig hebben. Allemaal denken ze buiten de geijkte kaders en hebben het lef om flinke stappen voorwaarts te zetten. Daarmee zijn ze dé pioniers voor een duurzame toekomst.

Mooie prijzen in online finale

Op woensdag 11 november verdeelt onze jury de prijzenpot van € 50.000,- onder drie winnaars tijdens een digitaal finale-event. Er wordt door hen onder andere gelet op duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap.

De eerste prijs van de ASN Bank Wereldprijs is 25.000 euro, de tweede prijs 15.000 euro en de derde prijs 10.000 euro. Daarnaast maken alle zes de finalisten kans op de publieksprijs van 5.000 euro, waarvoor iedereen tussen 4 en 11 november online kan stemmen op hun favoriete onderneming.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.