Duurzaam ondernemen

Dit zijn de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019! 

Deze zes duurzame ondernemingen maken nog steeds kans op de felbegeerde titel en het prijzengeld.
25-10-2019 - door Redactie
ASN Bank wereldprijs 2019

Na een spannende dag vol pitches op het kantoor van ASN Bank ging de jury in beraad. Welke van de 15 duurzame start-ups en jonge ondernemingen horen in de finale? Het was ontzettend lastig, maar het is de jury gelukt om de zes beste ondernemingen te kiezen die door gaan naar de finale van de ASN Bank Wereldprijs. De finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019 zijn geworden:

  • CaffeInk: CaffeInk maakt milieuvriendelijke inkt en plantaardige olie op basis van koffiedik. Ze zien waarde waar anderen afval zien. In Nederland produceren we dagelijks een hoeveelheid koffieafval met het gewicht van 3 Eiffeltorens. Middels een speciale extractie methode halen ze pigmenten uit koffiedik. Deze pigmenten kunnen gebruikt worden in papier, textiel, voeding en cosmetica.
  • Circular Coffee Collective: Circular Coffee Collective maakt de circulaire economie voor iedereen haalbaar middels hoogwaarde koffie en thee. Te beginnen bij de koffiecorner van ieder bedrijf. Door aan tafel te gaan met verschillende schakels in de koffieketen wordt transparantie mogelijk en komt circulariteit dichterbij voor de klant.
  • Wilder Land (voorheen ptthee): Draagt bij aan het herstel van biodiversiteit in Nederland. Dit doen ze door in samenwerking met Nederlandse boeren inheemse bloemen en kruiden in te zaaien. Met deze kruiden wordt thee gemaakt. Deze lokale thee vervangt het huidige aanbod van kruidenthee die veelal uit het buitenland komt.
  • Twenty: Er zit ongeveer 80% water in al onze vloeibare huishoudelijke en cosmetische artikelen. Twenty maakt shampoo capsules die de overige 20% ingrediënten bevatten. Water voeg je thuis toe in een herbruikbare fles en samen creëert dit de vloeibare shampoo die je gewend bent. Zo worden 80% transportemissies en een hoop verpakkingsafval bespaart.
  • UnPlastic: maakt een alternatief voor single use plastic gemaakt van bierbouwafval. Hierdoor is het volledig biologische afbreekbaar en plasticvrij. Het kan dan ook nooit worden opgesplitst in microplastics. In de productie wordt gebruik gemaakt van een systeem dat te gebruiken is door vrijwel elke bierbrouwerij. Zo kan er lokaal van een reststroom een nieuw en circulair product worden gemaakt. 
  • WijkEnergieWerkt: is een wijkinstallatiebedrijf waar mensen uit de wijk werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk. Zo brengt WijkEnergieWerkt de energietransitie dichterbij voor buurtbewoners. Het werk is laagdrempelig en lokaal, waardoor mensen ook in hun eigen taal kunnen werken. Zij krijgen een salaris en een percentage van de winst, op deze manier blijft het geld in de wijkeconomie. 

De feestelijke finale

Op woensdag 13 november vindt de uitreiking van de ASN Bank Wereldprijs plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tijdens de finale presenteren de finalisten hun ideeën en maakt de jury bekend wie er met de felbegeerde titel en het prijzengeld vandoor gaan. De avond wordt gepresenteerd door Zarayda Groenhart en de keynote speech is van de mede-oprichter van De Vegetarische Slager. De totale prijzenpot bedraagt 55.000 euro. De eerste prijs van 25.000 euro, tweede prijs van 15.000 euro en derde prijs van 10.000 euro. Daarnaast is er een publieksprijs van 5.000 euro waarvoor iedereen tussen 5 en 13 november kan stemmen op zijn of haar favoriete onderneming.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.