Lifestyle

Dit zijn de beste duurzame deodoranten 

Veel deodoranten zijn slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er genoeg duurzame deo’s om de warme zomerdagen mee door te komen!
18-06-2019 - door Amber
Deodorant

Lekker ruiken willen we allemaal. Het is daarom niet gek dat deodorant een vast onderdeel van ons ochtendritueel is geworden. Maar weet je eigenlijk wel wat je onder je oksels smeert? En heb je wel eens nagedacht over de verpakking van je roller, stick of spuitbus? Veel deodoranten zijn schadelijk voor het milieu, maar gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven. 

Dit artikel is bijgewerkt op 16 juni 2021. 

Hoe vervuilend is deodorant?

Deodoranten kunnen schadelijk zijn doordat de verpakking schadelijk voor het milieu is, of omdat de ingrediënten niet duurzaam zijn. Zo zijn veel spuitbussen extra vervuilend omdat er bij gebruik schadelijke drijfgassen en oplosmiddelen vrijkomen. Dit zijn vluchtige organische stoffen (VOS) die mede-verantwoordelijk zijn voor smogvorming en hiermee het milieu schaden. Bij een roller heb je dit schadelijke effect niet. Maar helaas worden veel deodorantrollers gemaakt van virgin (nieuw) plastic, waardoor ook dit niet de meest duurzame optie is. Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven die bijvoorbeeld verpakkingsvrij, veganistisch en/of biologisch afbreekbaar zijn. Wij zetten de beste duurzame deodoranten voor je op een rijtje.

1. Biork

De deodorant van Biork is een crystal deo stick van aluin zoutsteenkristallen. Aluin is een natuurlijk mineraal dat helpt om een transpiratiegeur te voorkomen. Wanneer de aluinsteen nat wordt gemaakt en daarna op de huid wordt aangebracht blijft er een fijne, onzichtbare laag van mineraal achter. Omdat de Biork deodorant alleen bestaan uit aluin zoutkristallen is de deodorant 100% vegan, parfumvrij, hypoallergeen en vrij van plastics. Daarbij is deze deordorant nooit op dieren getest en is ook de houder van duurzaam materiaal. Deze is gemaakt van Portugese kurk en is 100% biologisch afbreekbaar. 

De aluin deodorant van Biork | Foto: Biork

2. Verpakkingsvrije deosticks van LUSH

LUSH maakt verschillende soorten deodoranten die verpakkingsvrij zijn: naakte deodoranten. Deze worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zo bestaat de vaste deodorant Aromaco uit propyleenglycol gewonnen uit raapzaadolie, natriumbicarbonaat uit zout water en natriumstearaat van plantaardige olie. 

Verpakkingsvrije deo LUSH | Foto: Leonas Lalaland

3. Nuud

Nuud is een carefree deodorant van Nederlandse bodem. Deze deodorant zit in een tube van suikerriet die CO2-neutraal wordt verzonden. De deodorant bevat geen alcohol, parabenen, drijfgassen of kunstmatige geurstoffen. Ook deze doedorant is 100% vegan en dierproefvrij. 

Nuud deodorant | Foto: Nuud

4. Meow Meow

De natuurlijke deodorant sticks van Meow Meow Tweet zijn bakingsoda free. Dat is fijn voor mensen die graag duurzaam willen smeren, maar overgevoelig zijn voor baksoda of zuiveringszout. De verpakking ziet er niet alleen prachtig uit, de houders zijn gemaakt van kurk, maar is ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar. 

Meow Meow deodorant stick | Prijs: €17 87g | Foto: Meow Meow

5. DIY deodorant

Wil je volledig controle hebben over wat je onder je oksels smeert? Maak je deodorant dan zelf! De zussen Nicky en Jessie van het Zero Waste Project delen hun recept voor de perfecte DIY deodorant. Deze deodorant is binnen tien minuten gemaakt en bevat slechts vier ingrediënten.

Baking Soda Deodorant. Foto: Tania Melnyczuk

Wil je meer lezen over persoonlijke verzorging?

 

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!