Dit zijn de banen van Morgen 

Van oude ambachten tot het herdefiniëren van het ontwerpvak: met deze banen ga je het maken in de Wereld van Morgen.
10-12-2016

De oogst van morgen: zeewier

Over hoe we in de toekomst zullen werken, doen allerlei verhalen de ronde: van rooskleurige voorstellingen waarbij iedereen van een basisinkomen geniet, tot doemscenario’s met robots die ons volledig beheersen. Helemaal precies voorspellen blijft lastig, maar met deze banen ga je het helemaal maken. 

Gevraagd: theekenners

Experts in thee kent Nederland sinds de roemrijke Gouden Eeuw. En waar tot een aantal jaar geleden de pre-packed theezakjes domineerden, kiezen we nu liever voor een speciale infusion uit de Nepalese Himalaya.

Thee is hot! Er verschijnen zelfs speciale theebarren voor de lekkerste bakjes. Met een doodgewoon kopje ceylon kom je niet meer weg, we verwachten kwaliteit! Een zogenaamde theesommelier heeft niet alleen een schat aan kennis over de herkomst van allerlei soorten thee, maar weet ook welke thee te kiezen bij ieder moment.

Het vak van theekenner bestaat al eeuwen, maar krijgt nu een echt revival. Ben je dus iemand die het liefst alle theesoorten ter wereld zou proeven en vergelijken, dan zou je die hobby tot een baan als theesommelier kunnen omvormen. Want er is zelfs een opleiding voor. 

Goed boeren

Nederland staat bekend om z’n akkerlanden en koeien in de wei. In de toekomst staan onze polders wellicht vol insectenkwekers en vind je hordes zeewierboeren langs de kust. Insecten zijn beter voor het milieu, produceren relatief veel meer proteïne dan bijvoorbeeld koeien en het kost veel minder om ze te onderhouden. Ook zeewier is een giga-eiwitbom en kan in de toekomst wereldwijd vele monden helpen vullen.

Zeeboerderijen als Zeeboerderij IJmond en insectenboeren die voor menselijke consumptie produceren, zoals Kreca, zijn nu nog schaars in Nederland. Dat gaat in de toekomst wel anders worden, als het aan de universiteit van Wageningen ligt bijvoorbeeld. Daar wordt onderzoek naar zeewierkweek gedaan en voert men campagne om iedereen aan de insecten te krijgen. Je kunt natuurlijk alvast een bijpassende mindset kweken door eenvoudig meelwormenboer op kleine schaal worden, gewoon lekker DIY.

Waker over de wereldzeeën

Overbevissing, eilanden van bergen plastic, vervuiling door olie en andere materialen, we zijn allesbehalve zuinig op onze oceanen. Word je ook zo kwaad van dat idee? Je kunt die frustratie nu gebruiken om Sea Ranger te worden. De Rotterdamse haven werkt samen met verschillende belangengroepen om een wereldwijde organisatie in het leven te roepen die werkloze jongeren tot redders van de wereldzeeën riddert.

Je wordt opgeleid door oud-marinepersoneel en waakt vanaf een omgebouwde patrouillezeilboot over de wateren. Dit is een job voor echte aanpakkers. De opleiding is een intensief, zeven weken durend bootcamp in Noord-Noorwegen en Tunesië. Ook de selectieprocedure is streng, maar de reward is natuurlijk die heldenrol. Het project richt zich nu nog op Rotterdammers de langdurig werkeloos zijn, maar hopelijk wordt het voor anderen in de toekomst ook mogelijk om Sea Ranger te worden.

Duurzame ambachten

Het klinkt misschien niet echt futuristisch, maar de Nederlandse arbeidsmarkt heeft in de toekomst veel behoefte aan echte ambachtslieden. Denk aan de barbier, een loodgieter of timmerman. Theesommelier en zeewierboer horen daar in zekere zin ook bij. Deze behoefte ligt perfect in lijn met de ontwikkeling naar een circulaire economie, lokale ondernemingen en een duurzame samenleving. Hier ontstaan nieuwe opleidingen voor, zoals de Ambachterij in Almere.

De Ambachterij wil een leerschool opstarten om vakopleidingen aan te bieden die “duurzaamheid in de praktijk brengen met het ontwerp, onderhoud en beheer van natuur- en voedselrijke ecosystemen, met de vakkundige vervaardiging van kwalitatief hoogwaardige lokale producten en natuurlijk met de oogst en bereiding van (h)eerlijke en gezonde maaltijden”, aldus de ondernemers.

De afvaldesigner

Wist je dat je in een huis van Heineken-flesjes had kunnen wonen, als de ideeën van Freddy Heineken meer steun hadden ontvangen? Hij ontwierp namelijk in de jaren ‘60 al flessen die, eenmaal leeg, als bakstenen konden worden opgestapeld. Het idee werd niet succesvol, maar Heineken zette wel een slimme ontwerpgedachte op de kaart.

Upcycling is booming. YouTube staat vol met tips & tricks om je afval functioneel te maken. Ook kun je eindeloos inspiratie opdoen bij het pionierswerk van de ontwerpers van Refunc. Maar waarom zou je pas nadenken over een tweede leven voor een bierflesje nádat het dienst heeft gedaan als alcoholhouder?

Wat Heineken bedacht, gaat in essentie veel verder dan oude producten een nieuw leven geven. Het start met een compleet ander ontwerpdoel: op voorhand bedenken wat een tweede of misschien wel derde functie van een product kan zijn. Met een beetje mazzel wordt dat in de toekomst wel de standaard bij productdesign. 

Foto: futurefood2050.com