Geldzaken

Dit wordt de nieuwe economie 

We moeten anders nadenken over de economie. Tenminste, dat vindt Jan Jonker. Maar hoe dan?
17-10-2017 - door Jessie
Startupadvies van Jan Jonker! Photo by Clark Tibbs on Unsplash

Startupadvies van Jan Jonker! Photo by Clark Tibbs on Unsplash

We moeten anders nadenken over de economie. Tenminste, dat vindt Jan Jonker; hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Nijmegen School of Management van de Radboud Universiteit Nijmegen. Maar hoe ziet de economie er volgens hem uit? Tijdens de Social Impact Day in Zwolle vertelde Jonker alles over zijn visie op economie en geld. Dit zijn volgens hem de grootste trends, uitdagingen én oplossingen.

Aandacht voor duurzaamheid

Een economie met aandacht voor duurzaamheid heeft een politieke én maatschappelijke toekomst, aldus Jonker. De regering moet daarom meters maken: aan de slag gaan met nieuwe ideeën en trends. Die trends zijn niet vaag of onvoorspelbaar, maar eigenlijk heel logisch:

  • Van dingen naar diensten. ‘Verdienstelijking’ wordt steeds makkelijker, beter en meer geaccepteerd, aldus Jonker.  Dat is niet zo gek; want door te kijken naar toegang tot producten in plaats van bezit kun je als consument geld besparen, kwalitatieve spullen gebruiken én verspilling tegengaan. Dienstenstartups zoals Bundles draaien daarom op volle toeren – en zullen de komende tijd steeds meer geaccepteerd worden.
  • Van organisaties naar netwerken. De tijd van logge, stugge multinationals is eigenlijk wel een beetje voorbij. Niet voor niets vind je bij de ASN Wereldprijs veel toffe (nu nog) kleinschalige startups! Volgens Jan Jonker wordt dit alleen maar belangrijker: we moeten kijken naar de organisatie als asset. Dat houdt in dat het pand waarin je organisatie zit en een logge structuur waarop je organisatie rust eigenlijk niet meer van deze tijd is. Netwerken worden de nieuwe organisatievorm. En dat is fijn, want er zijn ontzettend veel toffe samenwerkingsmogelijkheden (en creatieve broedplaatsen!).
  • Van lineair naar inclusief. Lineaire businessmodellen en verkoopstrategieën kun je natuurlijk nog steeds toepassen, maar sluit ook circulaire modellen niet uit. Volgens Jonkers hebben deze een glansrijke toekomst – en hij is niet de enige. Voor de komende 200 jaar is het waarschijnlijk zelfs onze grootste exportkans! Inspiratie nodig? Check dan vooral deze circulaire ondernemingen! Als je nog een stapje verder wilt, kun je zelfs kijken naar andere verdien/betalingsvormen. Het concept ‘hybride betalen’, waarbij je niet alleen met geld maar ook met eigen opgewekte energie of bijvoorbeeld kilometers kunt betalen wordt de komende jaren volgens Jonkers alleen maar belangrijker.

Jan Jonker

Aan de slag met duurzame trends

Hoewel de trends redelijk voor zich spreken, is het misschien toch wat lastig om ze in de praktijk toe te passen. Daarom wat tips:

  • Kijk naar waardecreatie in plaats van alleen maar pure winst. Alleen kijken naar je businessmodel en verdienmodel zorgt ervoor dat de kortetermijn de overhand heeft. Soms zijn oplossingen juist goed als ze collectief, gedeeld en meervoudig zijn. Dat betekent dat jouw startup dus misschien niet een BV met een winstmaximalisatie hoeft te zijn, maar zelfs beter als coöperatie of platform kan werken. Zeker als je problemen in de lokale omgeving wilt oplossen zijn community based businessmodellen een uitkomst. Bij Duurzaam Duurswold en deze coöperatieve waterkrachtcentrale heeft dit al tot een supersucces geleid (en je kunt hun idee eigenlijk overal kopiëren)!
  • Voer andere berekeningen uit. In plaats van kijken naar het benuttingspercentage van een auto (8%, mocht je het willen weten), kun je ook kijken naar het benuttingspercentage van een liter benzine (10%). Door je te richten op de benzine in plaats van de auto kom je al snel op nieuwe constructies: deelauto’s bijvoorbeeld! Ook circulariteit speelt hierin een rol: neem bij de ontwikkeling van je product direct de mogelijkheden voor reparatie of hergebruik in beschouwing.
  • Meet je resultaat niet alleen in geld. Hoewel je natuurlijk gewoon brood op de plank moet hebben, is het heel waardevol om ook naar andere impact te kijken. Volgens Jonkers vraagt sociaal ondernemen om impact en het nadenken over vraagstukken. Neem in je rapporten en evaluaties daarom niet alleen de financiële, maar ook de ecologische en maatschappelijke impact die je hebt bereikt op.
  • Kijk af bij successen. Je bent gelukkig niet de eerste en enige die een andere manier van ondernemen wil uitproberen. Er zijn tal van voorbeelden te noemen! Scroll eens door de projecten van Voor de Wereld van Morgen-ondernemers (en sluit je aan bij ons netwerk!) en ontdek allerlei nieuwe vormen van ondernemen. Van circulair kinderkledingabonnement tot nieuwe kassabon. Ook startups als Nestegg (waarbij je een aandeel in duurzame infrastructuur gebruikt als onderdeel van je pensioenvoorziening), Bundles en Rotterzwam zijn de moeite waard om eens te bekijken.

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.