Lifestyle
Eten en drinken

Dit wil je gaan zien, doen en beleven in september 

Ok, de vakantie is danwel voorbij maar er staat zó veel leuks op de agenda dat je blij bent dat je weer thuis bent. Heus.
01-09-2017 - door Maartje
Thuishaven

Schud het zand uit je schoenen en je werkmodus aan: de vakantie is weer voorbij. Maar niet getreurd want er is echt heel erg veel leuks te doen in deze heerlijke nazomermaand.

Helemaal als je hoofd na de vakantie overloopt van bedrijfsplannen en goede ideeen. Voor startende ondernemers is het deze maand namelijk helemaal raak met heel veel interessante wedstrijden en programma's waar je aan mee kan doen.  #workworkwork

Beleven

Het festivalseizoen wordt steeds langer dus houd die relaxte vibe vast en kom 24 september langs op festival ACT. in Amsterdam. Zie hoe Daan Roosegaarde de wereld verlicht met zijn techno-poëzie, leer van klimaatexpert Jelmer Mommers of laat je inspireren door ondernemer Nina Pierson (SLA) en fooddesigner Chloé Rutzerveld. De food-trucks van o.a. The Dutch Weed Burger & Knakwortel verzorgen je innerlijke mens en de biertjes zijn uiteraard van Hemelswater. De (gratis) tickets gaan hard dus wees er snel bij!

Een paar dagen later kun je in Utrecht je kennis bijschaven tijdens het Betweter festival. Op vrijdagavond 29 september worden alternatieve feiten belicht, fictie op waarde geschat en ga je naar huis met nieuwe inzichten. Deze samensmelting van wetenschap en kunst kost €12,50 en  heeft een heerlijke line-up met o.a. Fresku, Bas Haring en Derek Otte. Kennis is macht, mis het niet.

de Klimaatmarathon Zes uur discussiëren over het klimaat tijdens de Klimaatmarathon

Waarom lukt het ons ondanks alle waarschuwingen maar niet om iets aan klimaatverandering te doen? Deze en andere prangende klimaatvragen komen aan de orde tijdens de Klimaatmarathon op vrijdag 15 september, een marathon aan interviews met mensen die iets te vertellen hebben over het klimaat. Zes uur lang delen mensen als Willem Ferwerda en Aart van Veller hun inzichten. Tickets zijn €17,50, inclusief walking dinner.

Zien

Begin de maand goed met een lezing door Innovatiewetenschapper dr. Frank van Rijnsoever over de technologieën waarmee we global warming kunnen stoppen. De lezing Hacking Global Warming is gratis toegankelijk en vindt plaats op 7 september in Utrecht.

Ruim 60 jaar geleden signalieerde een groep kunstenaars al dat het niet de goede kant op ging met onze planeet. Ze zetten hun creativiteit aan het werk en creëren ecoventions, ecological inventions, om aandacht te vragen voor de uitputting van onze aarde. Nu organiseert Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen een overzichtstentoonstelling met de werken van ruim 40 kunstenaars onder de noemer Ecovention Europe. Deze opent op 3 september in Sittard.

City of Ghosts Het verhaal van de activisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS)

Vanaf 21 september draait de documentaire City of Ghosts in de bioscopen. Dit indrukwekkende verhaal vertelt over de moedige amateurjournalisten en bloggers die onder de naam 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' (RBSS) de gruweldaden van IS in hun thuisstad Raqqa laten zien aan de wereld. Regisseur Matthew Heineman brengt met deze documentaire een ode aan een nieuwe vorm van burgerjournalistiek en het belang van vrije media.

Doen

Loop jij rond met een geweldig business plan of ben je net een toffe start-up gestart? Dan is dit dé maand om te knallen. Zo kun je op 12 september inspiratie opdoen tijdens de Awesome Utrecht PitchNight waar geweldige ideeën voor de stad Utrecht worden gepitcht.Liever zelf aan de slag? Dan kun je van 22 t/m 24 september meedoen met de pressure cooker voor impactvolle start-ups die Blue City organiseert samen met StartUp Foundation. In drie dagen word je door ervaren ondernemers helemaal klaargestoomd voor het ondernemerschap. StartUp Academy - the impact edition kost je €195,- (ex btw) wat wij gezien het programma een koopje vinden.

Tenslotte kun je je op 25 & 26 september in Den Haag helemaal onderdompelen in de #startuplife tijdens het Impact Startup Fest. Hier wemelt het van de start-ups én mensen die hen willen helpen groeien, een uitgelezen kans voor een sterk potje netwerken dus!

Maar als je één ding doet met je idee of initiatief, laat het dan de inschrijving voor de ASN Bank Wereldprijs zijn. Deze prijs voor duurzaam ondernemerstalent wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en kent illustere finalisten als Fairphone, Yoni, Seepje en LENA the Fashion Library. Je kunt je nog t/m 20 september aanmelden waarna je kans maakt op training, coaching, publiciteit netwerkmogelijkheden en een mooie geldprijs. Doen dus.

Geen ondernemer of énorm behoefte aan een break van je bedrijf? Dan raden we je de workshop kamerplanten stekken aan op 21 september bij STEK in Rotterdam. Even je hoofd leeg en lekker met je vingers in de aarde. Die urban jungle creert zichzelf niet...

Agenda voor september

t/m 20 september Inschrijving ASN Bank Wereldprijs

Vanaf 3 september - Ecovention Europe

5 september – Meetup DuurzaamUtrecht

7 september - Hacking Global Warming

12 september – Awesome Utrecht PitchNight

17 september – PuurFair Genoeg Dag

21 september - Workshop kamerplanten stekken

Vanaf 21 september - City of Ghosts

22 september - Startup Academy: the impact edition

24 september – ACT. Festival

25 & 26 september – Impact Start-up fest

28 september – Social Impact Days Zwolle

29 september - Betweter Festival

Niets teveel gezegd toch? September wordt een topmaand! Laat ons weten waar je was en deel je verhalen met ons op Instagram met de hashtag #VDWVM!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!