Lifestyle

Dit wil je gaan zien, doen en beleven in mei 

Van festival tot workshop, je hoeft je weer niet te vervelen in mei. Bekijk hier onze tips!
30-04-2017 - door Maartje
 werk van Martijntje Cornelia

Foto door Cindy Damen, gemaakt van het werk van Martijntje Cornelia. Te zien tijdens festival het Designkwartier.

Mei is de maand van lammetjes, eindexamens en hopelijk veel terrasjesweer. Je hoeft je hoe dan ook niet te vervelen deze maand want er worden weer heel veel inspirerende, duurzame en sociaal bewogen zaken georganiseerd. Je vindt onze tips hieronder, enjoy!

Zien

Het Movies that Matter festival blijft goede films jouw kant op sturen. Zo kun je de hele maand mei in de filmhuizen gaan kijken naar Raving Iran. Jonge Iraniers Arash en Anoosh dromen van een carrière als Techno-D.J.’s maar in Iran is een dergelijke carriere zo goed als onmogelijk. Ze zijn genoodzaakt om te draaien op illegale feestjes en na een arrestatie lijkt hun toekomstdroom te vervliegen. Een uitnodiging om op te treden op een groot dance festival in Zwitserland biedt echter nieuwe kansen.

Je kunt je deze maand ook gaan vergapen aan de Nederlandse natuur die door de winnaars van de Groene Camera subliem is vastgelegd. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een expositie ingericht met de winnende foto's van dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Ook met petweer kun je dus gaan genieten van de natuur.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in de grote stad geen afval meer produceren? Deze prikkelende vraag zal op 8 mei vanuit meerdere invalshoeken worden besproken tijdens de sessie Van afval naar grondstof in Pakhuis de Zwijger. Je leert weer eens wat bij tijdens de 'antomische les van een vuilniszak' en krijgt meer te horen over de mogelijkheden van wormenhotels en nieuwe recycleinitiatieven. Toegang is gratis!

Boerenzwaluwen. Foto door Rick van de Kraats, 2e plek in de categorie Jongeren

Doen

Ben je een (startende) ondernemer? Scherp dan je kwaliteiten aan tijdens de pitchworkshop van Konnektid op 8 mei waar twee ervaren start-up ondernemers je de kneepjes van het vak leren. Dan kan je daarna meteen door om op 11 mei je kennis over arbeidsrecht bij te spijkeren. Deze workshop wordt georganiseerd door de Social Impact Factory in Utrecht en is speciaal gericht op sociaal ondernemers.

Facebook en andere social media houden je graag in je eigen bubbel, waardoor het soms lijkt alsof iedereen dezelfde meningen heeft als jij. Een gemiddelde opiniepeiling of verkiezingsuitslag laat zien dat het net wat anders zit. Leer uit je media bubbel te breken tijdens deze sessie van OneWorld op 15 mei.

En vergeet natuurlijk niet om je vrijheid te vieren tijdens een van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei!

Beleven

Er zijn deze maand zó veel gave festivals dat je tijd tekort gaat komen. Je kunt op 13 mei terecht bij het Make the World Great Again Festival op de Ceuvel. Dit festival staat volledig in het teken van positieve actie en heeft zichzelf ten doel gesteld om jou na afloop een 'aantoonbaar beter mens' te hebben gemaakt. Ga de uitdaging aan!

Na dit avontuur kun je door naar Dalfsen want door vindt van 18 t/m 21 mei het Living Village festival plaats. Een experimentele vrijplaats met o.a. workshops en lezingen over off-grid en zelfvoorzienend leven. Probeer hier maar eens vandaan te komen zónder de drang om in een off-grid, tiny boomhuis te gaan wonen....

 Bekijk hoe Nienke Hoogvliet wc-papier een tweede leven geeft tijdens Festival Designkwartier

In datzelfde weekend kun je je hoofd ook vullen met vernieuwend design van Hollandse bodem tijdens de vierde editie van Festival Designkwartier. Dit jaar zijn er ook veel designs te zien die een positieve bijdrage leveren aan onze planeet. De afvalbank van Wouter Vastenouw bijvoorbeeld of de Groene Muur van Carolijn Slottjes (wij willen 'em!) en de ontwerpen gemaakt van opgevist wc-papier door Nienke Hoogvliet om maar iets te noemen. Gaat dat zien.

Agenda voor mei

De hele maand - Expositie Natuurfotografie in de Lage Landen

  • 1 t/m 24 mei - Raving Iran
  • 5 mei - Bevrijdingsdag
  • 8 mei - Van afval naar grondstof
  • 8 mei - Pitchworkshop Konnektid
  • 11 mei - Workshop arbeidsrecht
  • 13 mei - Make the world great again
  • 18 t/m 21 mei - Het levende dorp festival
  • 19 t/m 21 mei - Designkwartier Den Haag
  • 20 & 21 mei - Fete de la Nature

Waar ga jij zeker bij zijn in mei? Deel je tips en verhalen met ons op Twitter & Instagram met de hashtag #VDWVM!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!