Natuur
Duurzaam wonen
Lifestyle

Dit wil je: een levende muur in huis 

Nu iedereen planten in huis sleept ben jij natuurlijk op zoek naar een next-level idee. Wat dacht je van een levende muur?
29-07-2017 - door Maartje
living wall

Planten zijn hot & happening. We toveren massaal ons huis om in een urban jungle, plantenasiels zijn enorm populair en groene vingers hebben is très chic. Snappen we uiteraard helemaal, en daarom zijn we voor jou op zoek gegaan naar het next-level plantending: een levende muur.

Planten zorgen voor instant sfeer in je huis maar daarnaast heeft al dat groen nog wat andere voordelen. Zo zijn je little green friends druk bezig met...

  • Het binnenklimaat van je huis verbeteren
  • Fijnstof uit de lucht filteren
  • De vochtbalans in je huis verbeteren

En daarbij schijnt veel groen om je heen stressverlagend en creativiteit verhogend te werken. We gokken het er graag op!

Vergeet behang, planten op de muur!

Een plantenmuur dus, hoe krijg je die in je huis? Er zijn natuurlijk verschillende vormen te bedenken. Zo kun je zelf een aantal plankjes aan de muur hangen en die vol zetten met planten, of je laat je klimplanten langs een mooi raster lopen om zo een tof figuur op de muur te vormen. Maar wij gingen op zoek naar de echte 'levende muur'. Het gaat dan vaak om muurpanelen met zakken of bakjes waar je heel veel planten in kwijt kan, zoals deze MiniGarden.

 Een levende muur met het Karoo systeem. Foto: D&M Depot

Nóg mooier is het Karoo systeem van D&M Depot. het is gemaakt van gerecycled plastic en geheel in Belgie geproduceerd waardoor het systeem zelf ook een lage voetafdruk heeft. Een Karoo paneel is 40 bij 40 cm groot en heeft ruimte voor 9 plantjes. Deze zet je vast onder een viltlaagje en kun je bovenaan het paneel water geven. Hang een paar panelen bij elkaar en voilá, een levende muur! Hij is hier te koop en is verkrijgbaar vanaf €60,-.

Quilt Garden De Quilt Garden van Carolijn Slottje

De stijlvolle Quilt Garden van Studio Carolijn Slottje is inmiddels ook te koop. Deze is gemaakt van jute en bruine wol en zeer geschikt voor planten die graag hangen, kruipen of de bodem willen bedekken. Of kies voor de Wilde Wand van VDWVM-ondernemers Michelle & Arne.  Deze mobiele roomdivider vól met planten is eigenlijk bedoeld voor op kantoor maar je kan er ook een kopen voor thuis.

Wil je iets laagdrempeligers? Dan kun je kiezen voor een klimplantenrek en daar een paar klim- of slingerplanten aan bevestigen. Dan zie je je muur ook langzaam tot een levend geheel worden omgevormd!

Kan ook, een mosmuur

Je ziet ze regelmatig in hipster café en bedrijven die hun logo in mos op de muur hebben hangen. Een levende mosmuur is heel mooi maar wel wat bewerkelijk. De mensen van Mr. Moss leveren daarom duurzaam geproduceerde mosmuren die vooraf zijn geprepareerd en geen licht of water nodig hebben. Ideaal dus voor in een donker stukje huis. Zo'n geprepareerde muur kost €150 per vierkante meter maar hij kan wél jaren blijven hangen!

Dit vind je vast ook interessant:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!