Tiny houses

Dit tiny house past op een parkeerplaats! 

Een huis van drie verdiepingen, midden in de stad onbetaalbaar en onbereikbaar? Think again!
22-12-2017 - door Jessie
Tiny house Tikku © Casagrande

Tiny house Tikku © Casagrande

Als je het hebt over een huis van drie verdiepingen, midden in de stad, denk je waarschijnlijk meteen aan onbetaalbaar en onbereikbaar. Deze architecten hebben daar een perfecte oplossing voor gevonden. “Het is eigenlijk net als LEGO”.

De Finse (hoe kan het ook anders, die Scandinaviërs zijn én slim én goed in ondernemen) architecten achter Tikku zagen dat er in hun geliefde Helsinki een steeds groter tekort aan woningen was. Sommige mensen gaven de schuld aan het gebrek aan grond, maar dat vonden de architecten geen gegronde reden: er is genoeg grond – als je maar weet waar je moet kijken.

Plek voor mensen in plaats van auto's 

“De stad is niet ontworpen vanwege mensen, het is ontworpen vanwege auto’s”, vertelt architect Marco van architectenbureau Casagrande in een interview met FastCompany. “Alle straten in steden zijn gebaseerd op de formaten van auto’s. eigenlijk is dat best gek. We hebben het er altijd over dat er steeds minder auto’s in de stad (moeten) zijn – én dat steeds meer mensen naar de stad verhuizen, zonder dat er genoeg woonruimte is. Niemand had hierbij aan de parkeerplaatsen voor auto’s gedacht. Ze zijn overal. Er is dus niet een tekort aan grond, maar de grond is momenteel alleen voor auto’s”.

Tiny House Tikku ©Casagrande

Een Finse stok

Het futuristische tiny house TIkku (Fins voor ‘stok’) is daarom ongeveer 2,5 bij 5 meter. Dat lijkt klein, maar doordat het huisje uit drie verdiepingen bestaat is het eigenlijk verrassend comfortabel. Je kunt de verdiepingen helemaal zelf inrichten; wil je een verdieping om ja yoga-workout op te doen? Kies je voor een leefkeuken? Of open je een klein winkeltje op de begane grond? Whatever you like…. In de stad kan alles

Houtje touwtje

Beton zou te zwaar zijn voor het ontwerp; daarom is het huis van een speciaal type hout gemaakt. Hierdoor kan het tiny house ook zonder fundering geplaatst worden: een simpele zandbak aan de onderkant van het gebouw voldoet. Extra voordeel: het materiaal en ontwerp van het tiny house maakt het geheel aardbevingbestendig. De eerste huisjes hebben nog geen keuken (want in de stad kun je overal eten halen) of douche (dat doe je gewoon in de sportschool), maar in een nieuw ontwerp wordt hier wel aan gewerkt. Het is volledig ‘off-the-grid’ (hoera voor het composttoilet!) en energieneutraal dankzij de zonnepanelen op het dak (dat overigens ook dienstdoet als kas!).

About the money

Oké, en dan nu het laatste onderdeel: het prijskaartje. Deze is – heel toepasselijk – gelijk aan een gemiddelde auto: $40.000 voor drie verdiepingen. Vergeleken met de gemiddelde parkeertarieven in de grote steden is dat overigens écht heel erg weinig. Waar kunnen we tekenen?

Ben je wel geïnteresseerd in zo'n klein paleisje? We hebben nog veel meer toffe artikelen over tiny houses! Of je nu zelf je tiny house wilt bouwen, er eentje wilt kopen, gewoon wil weten wat er al in Nederland is, of wil wegkwijnen bij 6 mooie tinyhouses... bij ons kun je wel even lekker scrollen! 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.