Groene stad
Klimaat
Lifestyle

Dit servies is gemaakt met fijnstof 

Van een vies bord eten we niet. Maar vieze lucht inademen doen we iedere dag.
02-01-2019 - door Milou

Hoe donkerder het servies hoe meer fijnstof erin verwerkt zit | Foto: SerVies

De luchtkwaliteit in Nederlandse steden is niet best. In Rotterdam bijvoorbeeld staat de vieze lucht die in je longen terecht komt gelijk aan het meeroken van 7 sigaretten per dag. Architect Iris en ontwerper Annemarie hebben met SerVies een manier gevonden om fijnstof te oogsten en te gebruiken als glazuur voor keramiek. Hiermee maken ze luchtkwaliteit zichtbaar.

Fijnstof oogsten met een emmertje sop

Het artikel van Milieudefensie, waarin de luchtkwaliteit in Nederlandse steden werd omgerekend naar sigaretten, was mede de aanleiding voor Iris en Annemarie om de handen uit de mouwen te steken. Letterlijk, want de twee ondernemers gaan met een emmertje sop naar de vieste plekken van Rotterdam; hoeken en gaten waar fijnstof zich ophoopt. Alle viezigheid die in de emmer terecht komt laten ze bezinken waardoor het een soort drab wordt, dit wordt vervolgens ingedroogd tot poeder. Van het poeder wordt een glazuur gemaakt en dit wordt aangebracht op het zelf gegoten porseleinen servies. Volledig veilig overigens want doordat de fijnstof verglaasd is kan er niets in je eten terecht komen.

In tien jaar één gram

Hoe meer fijnstof er in het glazuur verwerkt wordt hoe donkerder het servies. 'In tien jaar krijgt een inwoner van Rotterdam ongeveer een gram aan fijnstof binnen', aldus Iris. De hoeveelheden fijnstof in het servies representeren wat een inwoner van de stad binnenkrijgt in bijvoorbeeld 25, 45, 65 of 85 jaar. Met SerVies willen de initiatiefnemers mensen bewust maken van de luchtkwaliteit en aansporen om keuzes te maken die bijdragen aan het verbeteren ervan. 'Stel je eens voor dat je een auto laat draaien in je woonkamer. Dat vinden we raar en ongezond. Maar we doen het wel in de woonkamer van onze stad, door er doorheen te rijden en achter onze uitlaatgassen aan te lopen. Door bij jezelf te beginnen kunnen we dit veranderen.'

Het volledige palet aan glazuren | Foto: SerVies

We ademen dezelfde lucht

De productie is inmiddels gestart en de eerste batch van 200 koppen wordt op dit moment geproduceerd. Maar hier blijft het niet bij want het project leent zich uitstekend voor een internationale uitrol. 'We zijn nu bezig met het uitzetten van contacten in steden waar de luchtkwaliteit ook onder de aandacht gebracht moet worden. Deze week nog werden we benaderd door iemand uit Duitsland die gelezen had over SerVies en nu fijnstof voor ons gaat minen in Keulen. En ook in Beijing zijn er mensen bezig. Het heeft namelijk geen zin om dit lokaal op te pakken. We leven op dezelfde aarde, we ademen dezelfde lucht.' Volgens Iris is het project een succes als er geen SerVies meer gemaakt kan worden. Oftewel als er geen fijnstof meer te minen valt. 'Dan is ons SerVies een collectors item geworden uit een vieze stoffentijd.'

Urban Mining

Al het fijnstof verzamelen is best een klusje en daar kun jij bij helpen! Ga in het nieuwe jaar mee op Urban Mining excursie en ontvang in ruil voor je bijdrage een uniek deel van het servies, gekleurd met het stof dat je zelf hebt geoogst. Wil je SerVies aanschaffen, dat kan! Iris en Annemarie zijn nog bezig met het bepalen van de definitieve prijzen maar je kunt voor een bestelling al wel contact opnemen.

En lees ook eens dit artikel over andere ondernemers die uitstoot transformeren tot iets van waarde.

 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!