Mode
Duurzaam ondernemen

Dit moet je weten als starter in de mode-industrie 

'Het leukste is om blanco te beginnen' - Dirk van Qnoop
21-02-2020 - door Olatz
Duurzame kleding.

Wil je een duurzaam kledinglabel beginnen? Heb jij hét platform ontworpen om duurzame mode op te verkopen? Of heb je een nog veel beter idee om de modewereld te veranderen? Met de tips van Dirk van sokkenmerk Qnoop, Jitske van kledingmerk studio JUX en Ruben van overhemdenmerk SKOT wordt jouw onderneming een groot succes!

Word lid van ondernemerscommunities 

Als beginnend ondernemer is het heel belangrijk om in contact te komen met andere ondernemers om ervaringen en ideëen uit te wisselen. Want wie kan je beter behoeden voor valkuilen dan iemand met ervaring? Ondernemerscommunities, zoals Voor de Wereld van Morgen en Social Enterprise, helpen je om in contact te komen met andere ondernemers. Ook helpen deze communities je om een financiëel plan op te stellen en kunnen ze publiciteit voor je genereren. 

Jitske benadrukt het belang van communities als inspiratiebron. Volgens haar is een bezoekje aan Fashion for Good, zowel een online community als centrum in Amsterdam, zeker de moeite waard. In dit modecentrum kun je onder andere ruimtes afhuren, tours doen en tentoonstellingen bezoeken.

Bezoek modebeurzen

Een modebeurs is een geschikte plek om inspiratie op te doen en om je eigen merk te lanceren. In Amsterdam vindt jaarlijks de Modefabriek plaats, waar zowel startende als grote merken de kans krijgen hun collecties, innovatieve concepten en nieuwe technieken te presenteren. Een andere aanrader is Neonyt in Berlijn, 's werelds grootste vakbeurs van duurzame mode. Het is handig om te vragen aan oud-deelnemers wat de beurs voor hen heeft betekend!

Vind de juiste fabrieken

Het vinden van de juiste fabrieken om duurzame kleding of assecoires te produceren is een hele zoektocht. Zo willen fabrieken nog wel eens dingen beweren die ze niet nakomen. Het is daarom belangrijk om tijdens de zoektocht kritisch te blijven kijken naar de arbeidsomstandigheden van productiemedewerkers. Ruben geeft als tip om te kijken op de websites van keurmerken en certificeringsinstanties GOTS , Fair Trade en Fair Wear. Daar vind je een lijst meer duurzame stoffenleveranciers. Verder is het heel belangrijk om ook zelf een bezoek aan de fabriek te brengen.

Fabriek van studio JUX in Nepal

Deze keurmerken zijn een must 

Als ondernemer in de duurzame modeindustrie zijn keurmerken een must. Kopers van fairfashion zijn vaak erg kritisch en nemen niet zomaar de beweringen van je bedrijf aan. Door tijd en geld te investeren in het verkrijgen van labels, kun je aan klanten bewijzen dat je een duurzaam productieproces handhaaft. Dirk raadt de volgende keurmerken aan: 

  • GOTS is een internationaal keurmerk voor biologisch textiel en katoen. GOTS stelt eisen aan sociaal welzijn en milieu gedurende het gehele productieproces van een kledingstuk (van katoenplant tot verpakking). GOTS eist bijvoorbeeld dat ook de kledinglabels van gerecycled materiaal zijn. 
  • De B-Corp certificering kan je onderneming behalen als je aan bepaalde standaarden op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek voldoet. 
  • Fairtrade, het grootste erkende handelskeurmerk ter wereld, controleert ketens van verschillende producten op eerlijke handel. De keten die voor jou het interessants zal zijn, is de katoenketen!

Blijf positief

Last but not least, blijf positief! Een duurzaam kledinglabel beginnen is niet niks en vraagt om veel doorzettingsvermogen. Ruben: ‘Zorg voor een lange adem (zowel financieel als qua motivatie). Geef de moed niet op als je niet meteen resultaten ziet, maar stel dat je binnen twee tot drie jaar iets bereikt wil hebben. De eerste jaren zijn erg zwaar, omdat je in die tijd nog veel aan je concept sleutelt. Ook reageert de markt vaak anders dan je in eerste instantie verwacht.’

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!