Groene stad
Klimaat
Lifestyle
Plastic

Dit land verbiedt wegwerpluiers! Gaat Nederland volgen?  

Groots nieuws van een kleine eilandengroep: Vanuatu verbiedt wegwerpluiers!
19-07-2019 - door Maartje

Op Vanuatu, een eilandengroep in de Grote Oceaan, wonen ruim 300.000 mensen die door klimaatverandering en oceaanvervuiling in hun bestaan worden bedreigd. De overheid is daarom vooruitstrevend in haar strijd tegen plastic. Nadat ze in juli 2018 al een verbod op plastic tasjes en rietjes had uitgevaardigd, moet sinds 1 december 2019 nu ook de wegwerpluier het veld ruimen.

Het verbod werd niet meteen met gejuich ontvangen, veel ouders zien het vooral als veel extra werk waar ze niet op zitten te wachten. Mike Vasauvakalo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei hierover: "Vanuatu moet haar toekomst veilig stellen. Plastic afval belandt in het water en onze voedselketen en hiermee ook op het bord van de inwoners van Vanuatu.... We hebben nog een lange weg te gaan, maar mijn land en haar mensen kennende weet ik zeker dat we er uit gaan komen."

Overigens werd per 1 december niet alleen de wegwerpluier verboden. Ook andere plastic items als verpakkingen van fruit en groente en plastic wegwerp bestek worden verbannen.

144 miljoen kilo wegwerpluiers

Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Nederlandse baby's produceren elk jaar zo'n 144 miljoen kilo aan luierafval, per baby komt dat neer op 22 kilo per maand. Ook in ons land zou een verbod op wegwerpluiers dus een grote impact hebben.

In Nederland zijn er al wel enkele initiatieven om luiers te recyclen maar dat is niet de beste oplossing aldus VU-hoogleraar Raymond Gradus. Volgens hem kost het recyclen van luiers zoveel energie dat het milieu-effect onder aan de streep eigenlijk nihil is. Daarnaast noemt hij de hoge kosten die gepaard gaan met het recyclen van de luiers.

Wasbare luiers zijn de afgelopen jaren een stuk mooier geworden

Herbruikbare luiers in opkomst

Met wasbare luiers verminder je een hele hoop afval en het gebruik van waardevolle grondstoffen. Ja, je moet wel meer wassen maar uit berekeningen van MilieuCentraal blijkt dat wasbare luiers desondanks milievriendelijker zijn dan wegwerpluiers. Amsterdam en andere gemeenten als Breda en de Haarlemmermeer richten zich daarom steeds vaker op projecten om wasbare luiers te stimuleren.

Zo konden gezinnen uit de Metropoolregio Amsterdam zich vorig jaar  augustus aanmelden om wasbare luiers twee maanden gratis uit te proberen. Deelnemers ontvingen een luierpakket en begeleiding bij het gebruik en eventuele vragen. Een van de aanjagers van dit initiatief is ons communitylid Sjouke Liem die met haar onderneming Sterk voor Wasbaar het gebruik van wasbare luiers in Nederland wil vergroten.

En de herbruikbare luier wint aan populariteit, mede danzkij initiatieven als de Poep-Up Store, vergelijkingssite Wasbare Luierwereld en de Mazzelkontjes campagne die veel informatie geven over het gebruik van wasbare luiers. Sjouke: "Het gebruik van wasbare luiers kent veel voordelen (voor milieu, kind en portemonnee!) maar helaas is dit bij te weinig mensen bekend. Wat zou het mooi zijn als iedere ouder bewust kan kiezen wat het beste is voor zijn/haar kind."

Infographic van MilieuCentraal

Meer duurzame keuzes voor je baby

Er valt gelukkig steeds meer te kiezen op het gebied van duurzaamheid voor je kind. Lees er hieronder meer over!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!