Eten en drinken

Dit koekje wil de wereld redden 

De Farm Brothers maken biologische koekjes die bijdragen aan de verduurzaming van de landbouw.
21-08-2019
De Farm Brothers verkopen biologische koekjes.

Foto:Farm Brothers

Met de omzet die er wordt gemaakt door de verkoop van hun koekjes werken de Farm Brothers aan hun missie om alle landbouwgrond biologisch te maken. Zo hoef je je dus niet schuldig te voelen wanneer jij een koekje eet, of twee...

De wereld redden met biologische landbouw

Het idee om biologische koekjes te gaan maken ontstond toen oprichters Teyler en Herman biologische producten meer toegankelijk wilden maken. “Koekjes geven een warm gevoel bij consumenten, het is een product dat de kans biedt om ons verhaal te vertellen.” De oprichters wisselden hun banen bij Pepsi en Cargil in voor ondernemerschap. Wij spraken medeoprichter Teyler over de start van Farm Brothers.

Een biologische bodem is belangrijk voor de voedselzekerheid vinden de Farm Brothers. Het belang van een gezonde bodem blijkt ook uit het rapport van de IPCC dat vorige week werd gepubliceerd. In dit rapport wordt benadrukt dat gezonde landbouwgrond landdegradatie en klimaatverandering tegen kan gaan. Biologische landbouw is een mogelijke oplossing.

Biologische landbouw in Nederland

Biologische landbouw maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen en zorgt daarmee beter voor de aarde. Teyler vertelt dat in Europa maar 7% van alle landbouwgrond biologisch is, in Nederland is dit slechts 3%. Dat het wel kán laat Oostenrijk zien, hier is 23% van de landbouwgrond biologisch. Het gebrek aan biologische landbouw in Nederland en de rest van de wereld vormt een belangrijke drijfveer voor Farm Brothers.

Op dit moment werken ze nog met een klein team, maar Farm Brothers wil uiteindelijk een significant deel van de conventionele landbouw omzetten naar biologische landbouw door de verkoop van koekjes. Stichting Grondbeheer helpt hen hierbij. Samen met deze stichting wordt landbouwgrond in Nederland opgekocht en worden boeren geholpen in de transitie naar biologische landbouw.

Met 1 pak koekjes red je 10cm2 land

Biologische landbouw in de Flevopolder

Per pak koekjes dat je eet, ‘red’ je 10cm2 (oftewel 1 koekje) aan landbouwgrond en maak je deze grond biologisch. Op deze manier kunnen consumenten concreet zien hoe hun aankoop bijdraagt aan een biologische bodem. Farm Brothers doneert 0,5% van hun omzet aan Stichting Grondbeheer. “De bijdrage aan de stichting is bewust een percentage van de verkopen, en niet van de winst -  zodat we altijd verplicht zijn om te doneren.” Met het geld dat ze verdienen door de verkoop van koekjes kopen ze sinds januari 2019 actief landbouwgrond op in de Flevopolder.

Het is een langetermijnproject, “Het duurt minstens drie jaar voordat landbouwgrond als biologisch bestempeld mag worden” vertelt Teyler. Het duurt namelijk een aantal jaar voordat de bodem vrij is van de chemische toevoegingen uit de reguliere landbouw.

Meer groene initiatieven in de landbouw

Gelukkig zijn er naast de Farm Brothers ook andere ondernemers die helpen bij het verduurzamen van de landbouw. Bijvoorbeeld de Herenboeren die gezamenlijk met respect voor dieren, de bodem en de natuur hun eigen voedsel produceren. En wat dacht je van Ptthee? Dit is een theemerk dat de bodem kwaliteit en biodiversiteit in Nederland versterkt door kruidenmengsels te zaaien.