Dit kledingabonnement groeit met je kindje mee 

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Hulaaloop brengt daar verandering in!
21-12-2017
Hulaaloop werkt samen met vier duurzame kledingmerken | Beeld: Hulaaloop

Hulaaloop werkt samen met vier duurzame kledingmerken | Beeld: Hulaaloop

Het is misschien wel één van de grootste kostenposten voor kersverse ouders: kinderkleding. Meerdere keren per jaar ligt de kledingkast overhoop: wat past nog wel, welke kleding moet in een grotere maat aangeschaft worden? Vriendinnen Puck en Emma, beiden eigenaar van Hulaaloop, vinden dat dit makkelijker, goedkoper én duurzamer kan. Voor de Wereld van Morgen sprak met Emma.

Puck en Emma zijn inmiddels 12 jaar bevriend en sinds 2015 allebei moeder van een dochter. Al gauw bleek dat de kleine meisjes bijna maandelijks grotere kleding nodig hebben. “Met Hulaaloop bieden we ouders een kledingabonnement dat met een kindje meegroeit”, vertelt Emma. “Het is zonde dat kinderkleding zo kort gedragen wordt. Bovendien is het hartstikke duur om steeds weer nieuwe kleding aan te schaffen.”

Steeds een nieuwe outfit

Bij Hulaaloop kunnen ouders één of meerdere outfits lenen. Als een kindje de kleding niet meer past, wordt het teruggestuurd en ontvangen de ouders een nieuwe outfit in een grotere maat. Emma: “Een outfit bestaat altijd uit een romper, broek of rok en trui of vest of natuurlijk een jurkje met maillot.” Ouders betalen maandelijks 17,50 euro voor een outfit en kunnen zelf bepalen hoeveel outfits zij willen lenen. Op dit moment werken Puck en Emma samen met vier duurzame kledingmerken: Imps&Elfs, Icecream Bandits, Little Label en Tapete.

De werkwijze van Hulaaloop | Beeld: Hulaaloop

Circulaire kleding

Ouders kunnen kleding natuurlijk ook zelf verkopen of bewaren voor een tweede kindje, maar met Hulaaloop heeft te klein geworden kleding direct een nieuwe bestemming. Emma: “De kledingstukken gaan gemiddeld drie tot vijf keer mee. Als er een scheurtje in de kleding zit, wordt het gerepareerd en weer opnieuw gebruikt.” Kledingstukken die echt versleten zijn, worden tot slabbetjes genaaid. “We denken erover om de afgedragen stoffen ook te gebruiken voor verzendzakken, maar dat idee is nog niet concreet”, aldus Emma. “Het belangrijkste is dat we alle kleding een laatste leven geven en op die manier volledig circulair zijn.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

De reparaties worden uitgevoerd door het GildeLab in Amsterdam, een naaiatelier waar mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Emma: “Het GildeLab is blij met de wisselende opdrachten die wij hen geven. De ene keer gaat het om een losse knoop, de andere keer zit er een naadje los. De wisselende reparaties zorgen ervoor dat de mensen veel verschillende dingen leren. Daar zijn wij erg blij mee.”

Pop-up store

Iedere maand organiseren Puck en Emma een pop-up store in Amsterdam-West. In kindercafé Het Suikertantes Café kunnen ouders struinen tussen de beschikbare kleding. “Het is leuk om in aanraking te komen met de doelgroep van Hulaaloop en voor de ouders is het fijn om de kleding te zien en een outfit samen te stellen.” Ouders kunnen ook een proefabonnement nemen op Hulaaloop om erachter te komen of het iets voor hen is. Emma: “Een abonnement wordt ook vaak als kraamcadeau gegeven. Kersverse ouders kunnen dan twee maanden gebruik maken van Hulaaloop en de kleding één keer inwisselen voor een andere outfit of een grotere maat.”

Durven dromen

In de toekomst willen Puck en Emma zoveel mogelijk ouders bereiken en ontzorgen op het gebied van kleding. Emma: “Daarnaast willen we ouders bewust maken dat de kledingindustrie heel vervuilend is. We willen hergebruik stimuleren en de circulaire economie tastbaar maken in de kledingbranche.” De vriendinnen dromen ook van een winkel, maar dat is nog lang geen werkelijkheid. “We zijn pas net begonnen, maar ik zie wel een winkel voor me waar ouders een outfit kunnen samenstellen, een speelhoek aanwezig is en koffie gedronken kan worden.”

Meer duurzame kleding?

Voor de Wereld van Morgen heeft een handig lijstje samengesteld met duurzame mode uit Nederland. Wist je dat volwassenen ook kleding kunnen lenen? LENA the fashion library maakt dat mogelijk!