Biodiversiteit
Eten en drinken
Klimaat

Dit is waarom zeewier de toekomst heeft 

Zeewier wint aan populariteit en meer dan terecht. Het is rijk aan voedingsstoffen en biedt veel milieuvoordelen.
08-08-2017 - door Maartje
Zeewieren

Tot enkele jaren geleden was zeewier gewoon zeewier. Je kwam het tegen op het strand of in het sushirestaurant maar dat was het dan wel. Maar zeewier wint aan populariteit, en zeer terecht. Je kan het eten, er energie mee opwekken en er zelfs biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal van maken.

Zeewier, een algemene aanduiding van een enorme groep verschillende algen en zeeplanten, heeft een aantal zeer positieve kenmerken. Zo bevat het veel voedingswaarde, is het zeer makkelijk te telen en heeft het geen kostbare landbouwgrond of zoet water nodig. De Universiteit van Wageningen onderzoekt hoe ze de inhoudsstoffen van zeewier via bioraffinage optimaal kunnen scheiden. Dan kunnen de suikers en eiwitten uit zeewier worden verwerkt in voedingsmiddelen, veevoer of biologisch afbreekbare plastics waarna de reststoffen kunnen worden gebruikt voor de productie van biogas.

Zeewier om te eten....en drinken!

Zeewieren en algen bevatten veel eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B, aldus het Voedingscentrum.

‘Landbouw op zee kan voldoende eiwitten produceren om ambitieuze doelen te halen zoals met twee keer minder milieu- en grondstoffenbelasting een twee keer zo hoge productie halen om straks negen miljard mensen te voeden’, aldus Willem Brandenburg van de Universiteit van Wageningen. ‘Op land gaat dat niet lukken.’

 The Dutch Weed Burger op een groen broodje

Het bekendste voorbeeld van zeewiervoedsel, naast sushi, is waarschijnlijk The Dutch Weed Burger. Deze 'groene' burger bevat onder andere kombu dat wordt geteeld in Nationaal Park Oosterschelde en hij wordt geserveerd op een broodje dat haar groenige kleur dankt aan Chorella, een microalg. Een van de bedenkers van de weedburger, Lisette Kreischer, heeft zelfs een heel kookboek geschreven vol met zeewierrecepten zodat je ook thuis aan de slag kunt.

In de supermarkt kun je tegenwoordig ook bacon van zeewier en zeewierpasta kopen! Het bedrijf Seamore wil zeewier op de kaart zetten door er, net als The Dutch Weedburger, 'gewone' producten van te maken.  

En zeewier heeft inmiddels ook haar weg gevonden in de sterke drank. Zo heeft een Amerikaanse brouwerij Kelpie bier gebrouwen met zeewier en heeft de Nederlandse ondernemer Petra de Boevere een Zeewierjenever ontwikkeld.

Zeewier als energiebron & CO2 slurper

We noemden al dat zeewier kan worden gebruikt voor de productie van groen gas, zo kan het (deels) aardgas vervangen. De verwachting is dat we over 10 tot 20 jaar evenveel energie kunnen opwekken met zeewier als met windmolens. Maar nog beter, we kunnen het ook combineren!

Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu: “Zeewierteelt combineert perfect met windparken op zee. Juist de windparken zijn uitermate geschikt voor toekomstige zeewierboerderijen. Daarmee zijn zowel het klimaat als de Nederlandse economie gebaat. Een win-winsituatie dus.”

Oogsten op zeewierboerderij Zeewaar

Bijkomend voordeel van zeewierteelt is dat de planten, net als bomen, ook CO2 opnemen uit de atmosfeer. Volgens Tim Flannery, een Australische wetenschapper, hoeft maar 9% van de wereldwijde oceaan te bestaan uit zeewierboerderijen om alle CO2 uit onze atmosfeer op te kunnen nemen.

Zeewier om plastic & meubels van te maken

Wereldwijd zijn creatieve ontwerpers aan de slag gegaan met zeewier. Zo ontwikkelde Japanse ontwerpers een hele serie verpakkingsmaterialen van zeewier en Ari Jónsson uit IJsland produceerde een bio-afbreekbare fles van zeewier die je na gebruik zelfs kunt opeten als je wilt.

Deense ontwerpers Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt ging met zeewier aan de slag om er duurzame meubels van te maken voor hun Terroir lijn. Het resultaat? Oordeel zelf...

De Terroir meubels van Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt

Zeewierboerderijen in Nederland

De Nederlandse overheid stimuleert de zeewierteelt en heeft 5 miljoen euro gestopt in het innovatieprogramma Seaweed for Food and Feed dat als doel heeft om duurzame zeewierteelt te ontwikkelen voor humane en dierlijke voeding. Er wordt in Nederland al op verschillende plekken zeewier geteeld.

Magisch spul, dat zeewier.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!