Klimaat
Plastic
Zero waste

Dit is Morgen zonder afval 

Deze duurzame Nederlandse ondernemers werken aan een wereld zonder (plastic) afval.
05-06-2018 - door Milou

Foto: Dustan Woodhouse

Wist je dat we wereldwijd 20x zoveel plastic gebruiken als in 1970? En dat elke Nederlander maar liefst 28 kilo plastic afval per jaar produceert? Zonde van al die grondstoffen want het grootste deel gaat na eenmalig gebruik weer de verbrandingsoven in. 

Dit is Morgen

In de webserie Dit is Morgen laten duurzame Nederlandse ondernemers zien hoe zij werken aan het verkleinen of verhelpen van complexe problemen. ASN Bank ondersteunt deze ondernemers middels het platform Voor de Wereld van Morgen. Dat doen we in de vorm van publiciteit, netwerk, coaching, training en financiering. In deze eerste aflevering: Dit is Morgen.. zonder afval!

Het Zero Waste Project

Het begon allemaal toen Jessie een foto zag van een albatros met een tandenborstel in zijn maag. Precies de tandenborstel die zij ook in haar badkamer had staan. Op dat moment dacht ze: 'waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?'. Ze begon, samen met haar zus Nicky, aan een 30 dagen zero waste challenge. Dat ging niet echt vlekkeloos maar de zussen vond het wel interessant en wilden ermee verder. Ze besloten het stapje voor stapje aan te pakken en dat bleek te werken! Op dit moment leven ze al 3 jaar zero waste, adviseren ze anderen over een afvalloze lifestyle via hun platform Het Zero Waste Project en werken ze hard aan hun eerste boek. In deze eerste aflevering van Dit is Morgen vertelt Jessie over haar afvalloze avontuur.

The Great Bubble Barrier

Toen Anne Marieke, Francis en Saskia de enorme hoeveelheid afval langs de randen van het IJ zagen vroegen ze zich af, 'kunnen we daar niet iets aan doen?'.  Yes they could! Ze ontwikkelden The Great Bubble Barrier, een slimme bubbel-installatie die op de bodem van rivieren en kanalen geïnstalleerd kan worden. De bubbels zorgen ervoor dat het plastic zwerfvuil naar boven drijft en naar de oever geleid wordt. Hier kan het makkelijk afgevangen en verwijderd worden. Het bruikbare afval wordt vervolgens opnieuw verwerkt tot een duurzaam plastic product. In de eerste aflevering van Dit is Morgen vertelt Francis meer over hun afvalverdrijvende bubbels!

Circular Furniture van Plastic Whale

Plastic Whale is 's werelds eerste plastic fishing company, het idee is briljant en verrassend simpel. Plastic Whale organiseert boottochtjes (in een sloep van gerecycled plastic that is!) waarbij je gewapend met een visnet afal uit de grachten vist. Toen oprichter Marius Smit hier zeven jaar geleden mee begon had hij nooit kunnen bedenken dat hij nu een bedrijf zou hebben dat plastic zou vissen met honderden bedrijven en duizenden mensen, met inmiddels een vloot van negen boten. Inmiddels heeft Marius een nieuwe poot aan zijn bedrijf toegevoegd: circular furniture. Van het opgeviste plastic afval maakt hij nu ook, in samenwerking met Vepa, kantoormeubilair. In één tafel zitten zo’n duizend petflessen verwerkt, waardoor Plastic Whale nog meer impact kan maken met het opgeviste grachtenplastic. Daarnaast zit op ieder meubelstuk statiegeld, om te voorkomen dat de meubels na gebruik bij het grofvuil belanden.

Dit is Morgen is een reeks afleveringen over grote complexe onderwerpen en duurzame Nederlandse ondernemers die werken aan een oplossing. De volgende aflevering verschijnt eind juni en staat geheel in het teken van food!

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!