Lifestyle
Mensenrechten
Mode

Dit is morgen in de mode 

Wat dragen we over 5 jaar? Kleding die is geverfd met planten wellicht? Of gemaakt is in Afrika? Deze ondernemers maken de mode van morgen!
04-10-2018 - door Maartje

Plantaardig verven in het atelier van BORO*Mini

We geven jaarlijks in Nederland per persoon zo'n €850 uit aan kleding en schoenen. Best veel geld, zeker als je weet dat de gemiddelde levenduur van een kledingstuk maar drie jaar (!) is. Daarbij heeft de productie van kleding enorme impact op onze aarde, zo is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Gelukkig komen er steeds meer ondernemers die het anders doen. Waarbij stijl samengaat met eerlijkheid én duurzaamheid. Voor 'Dit is Morgen in de mode' gingen we bij 3 van deze jonge ondernemers, lid van onze community Voor de Wereld van Morgen, op bezoek.

Afriek, eerlijke mode uit Afrika

Sivan creërt werkgelegenheid in Afrika door daar haar collecties van Afriek te produceren in een naaiatelier in Kingali, Rwanda, Sivan zegt hierover: "Afriek verkoopt een inspirerende collectie van handgemaakte kleding. Ontworpen in Nederland en op eerlijke wijze geproduceerd door getalenteerde Rwandese kleermakers. Op deze manier bieden we met ons positieve verhaal tegenwicht aan de veelal negatieve berichtgeving over dit prachtige continent.”

Een uniek item van Afriek scoor je in hun eigen webshop.

BORO*Mini, gebruik maken van plantenpower

Celia en Lotje startten met BORO*MINI omdat ze een sociale onderneming wilden creëren die werkt aan de verduurzaming van de textielindustrie. In 2018 gingen ze officieel van start en in hun atelier in Amsterdam maken ze handgemaakte babyproducten van biologisch katoen dat is gekleurd met planten en wortels. Ze leiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot ervaren kledingmakers.

Stijlvolle én veilige textielproducten voor je mini koop je in hun webshop.

LENA, de eerste kledingbibliotheek

LENA the fashion library in Amsterdam

Een uniek idee, een kledingbibliotheek waar je stijlvolle, duurzame kleding kunt lenen. Eind 2014 opende LENA the fashion library opende haar deuren aan de Westerstraat in Amsterdam. Niet veel later werden ze onderdeel van onze community en in 2015 stonden de ondernemers met dit idee in de finale van de ASN Bank Wereldprijs. Inmiddels kun je ook online lenen om zo, waar dan ook in Nederland je behoefte aan nieuwe kleding te bevredigen zonder dat je er extra grondstoffen voor hoeft op te offeren.

Duik nu deze eindeloze online kledingkast in!

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Dit is Morgen

In onze webserie Dit is Morgen laten we zien hoe duurzame Nederlandse ondernemers werken aan het verkleinen of verhelpen van complexe problemen. ASN Bank ondersteunt deze ondernemers via haar ondernemerscommunity Voor de Wereld van Morgen. Dat doen we in de vorm van publiciteit, netwerk, coaching, training en financiering. In de eerste aflevering doken we in een wereld zonder (plastic) afval, in de tweede aflevering gaven we een inzicht in de toekomt van ons voedsel. In deze derde aflevering laten drie ondernemers zien wat volgens hen de toekomst is van de modeindustrie.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!