Mode

Dit is duurzaam denim 

Is het tijd voor een nieuwe spijkerbroek? Shop of lease 'm dan bij één van deze duurzame merken!
26-03-2021 - door Milou
Kings of Indigo is sinds 2020 PETA approved en wil in 2025 klimaatpositief zijn | Foto: Kings of Indigo

Kings of Indigo wil het meest duurzame jeansmerk ter wereld zijn. | Foto: Kings of Indigo

Het populairste kledingstuk van Nederland. Niet gek ook. Het zit lekker, kan tegen een stootje en is vaak prima betaalbaar. Maar aan de spijkerbroek zitten ook wat haken en ogen. Wij doken hier wat verder in! We geven je tips over waar je op kunt letten bij het kopen van duurzame jeans en zetten de meest duurzame denim-merken op een rijtje. 

200 dagen douchen

In het boek 'DIT IS EEN GOEDE GIDS' van Marieke Eyskoot, lezen we meer over jeans. Er worden jaarlijks zo'n 45 miljoen spijkerbroeken verkocht en 95% van ons draagt ze. In het boek De Verborgen Impact staat dat voor het maken van één spijkerbroek 10.000 liter water nodig is, dat staat gelijk aan 200 dagen 6 minuten lang douchen. Ook komt er 32 kilo CO2 vrij bij het maken van een exemplaar, dat is hetzelfde als 150 kilometer autorijden.

Dat klinkt niet al te best allemaal, maar het goede nieuws is: we kunnen er iets aan doen! Namelijk tweedehands je spijkerbroek aanschaffen of duurzaam denim kopen. En dat aanbod wordt gelukkig steeds groter. We lichten verderop in dit artikel drie toffe merken uit: Mud Jeans, Kings of Indigo en Kuyichi. 

Het ASN Duurzame Jeans Overzicht

Maar eerst nog even dit handige overzicht van ASN Bank. Hierin zie je namelijk precies wat de meest duurzame denim-merken zijn. Er worden zo'n 21 merken behandeld en die zijn ingedeeld in 4 categorieën. De merken onder het kopje 'Perfect Fit' zijn de absolute koplopers. Deze merken zijn on a mission en willen de hele markt verduurzamen. In het overzicht lees je trouwens ook waar je op kunt letten bij het kopen van duurzame denim. Bijvoorbeeld: 

  • Van welke materialen de spijkerbroek gemaakt is;
  • Hoe milieuvriendelijk het productieproces is;
  • Of het merk keurmerken heeft;

Tot slot is het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden jouw nieuwe spijkerbroek gemaakt wordt. En of de makers ervan een leefbaar loon betaald krijgen. Uitbuiting in de vorm van dwang- en kinderarbeid is helaas in de hele keten aan de orde van de dag. Als niet duidelijk is wat de arbeidsomstandigheden zijn kun je het merk er altijd naar vragen! 

Bij ASN Bank is mensenrechten één van de 3 pijlers van ons duurzaamheidsbeleid en investeren we in een specifiek mensenrecht, namelijk leefbaar loon in de kledingindustrie. Hier lees je meer over ons langetermijndoel en hoe we daaraan werken

MUD Jeans

De kleding van MUD Jeans wordt onder goede omstandigheden en op een duurzame manier gemaakt. Ze werken aan de productie van de eerste CO2 neutrale spijkerbroek en aan het volledig bannen van chemicaliën - onder andere door het gebruik van laser en ozon.

Daarnaast is het merk bekend van het 'Lease A Jeans' concept dat ze in 2013 introduceerden. Voor een bepaald bedrag per maand lease je een jaar een spijkerbroek. Zit de broek na 12 maanden nog steeds goed? Dan houd je 'm! Als je klaar bent met dragen, dan lever je 'm in en krijg je een voucher met tegoed. Je kunt de broek ook inleveren en een nieuw model kiezen, dan betaal je weer opnieuw de maandelijkse bijdrage. De ingeleverde broeken worden door MUD Jeans gerecyled. Zo blijf je altijd bij de trend, maar dan met minimale impact op het milieu!

mudjeansDe missie van Mud Jeans is om de meest duurzame jeans ter wereld te maken | Foto: Mud Jeans

Kings of Indigo (K.O.I.)

Kings of Indigo, geïnspireerd op Amerikaanse denim klassiekers maar dan gecombineerd met Japanse finesse. Dit Nederlandse merk heeft de ambitie om het meest duurzame jeansmerk ter wereld te zijn. Dat doen ze door het duurzaam produceren van mooie producten die lang mee gaan, met lage impact wassingen en bijvoorbeeld natuurlijke verf (waar minder energie en geen chemicaliën voor gebruikt wordt).

Ze zijn volledig transparant over hun productie, zowel in materialen als locaties, en zijn sinds 2012 aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Een organisatie die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Kings of IndigoKings of Indigo is een pionier in de wereld van duurzame mode. 'Every garment made with a conscious' | Foto: Kings of Indigo  

Kuyichi

Het verhaal van Kuyichi begint in 2000, in Peru. Waar een team van Solidaridad op pad was om de katoenindustrie te ontdekken. In shock door de vervuiling en armoede besloten ze het alternatief zelf op te zetten. 

Ze werden het eerste merk met een 100% organic spijkerbroek, zonder vervuilende chemicaliën en met betere omstandigheden voor de katoenboeren. Sinds 2016 is het merk overgenomen door Floortje Dessing. 

KuyichiKuyichi is het eerste 'organic denim brand' | Foto: Kuyichi 

Meer artikelen over duurzame mode

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!